Girne Belediyesi Gençlik Tiyatrosu Yönetmeni İsmihan Yorgancı ve Gençlik Ekibi bu yıl “Yedi Kocalı Hürmüz “ olarak ikinci defa karşımıza çıktı. 

Yorgancı, “Her yaş grubunun ihtiyacı farklı ve her yaş grubuna yaklaşımım da farklı ama çocuklarla çalışınca onların yaş grubuna uygun çalışmalar yapmak zorundayım. Onların tiyatroyu sevmesi benim için çok önemli. Çocuklara oyuncu gözüyle bakmıyoruz. Sahnelediği oyunlara etkinlik gözüyle bakıyoruz” dedi.

Soru: Sizi daha yakından tanımak adına bize kendinizden bahseder misiniz?

İsmihan Yorgancı:  Kendimi tanıtmak her zaman zor geliyor. Tiyatro öğretmeniyim. Mesleğin ne diye sorduklarında, fakülte çıkışım dramatik olduğu için yüksek lisansımı da dramatik yazarlık olarak yaptım. Lisansımı bitirirken yaratıcı drama ve oyun olarak vermiştim. Bu böylelikle sahne üzerinde de bu yeteneğimi kullanma gücüm oldu. 
Yakın Doğu Sahne Sanatları bölümünde öğretim görevlisiyim. Altı yıldan beri Çatalköy ve Girne Belediyesi’nde çocuk ve gençlik gruplarım var. Onlarla birlikte tiyatro yapıyoruz. 

Soru: Hocam, çocuklarla nerden merak sardınız?
İsmihan Yorgancı:
Lisansta bitirme projemi oyun ve yaratıcı drama üzerine verdim. Böylelikle yaratıcı drama üzerine de niyetim oldu. Çocuklarda yedi yaşı hedef alıyorum. Çünkü yedi yaşına kadar çocuklar her şeyi gerçeklik olarak algılıyor. Her oynadıkları oyunu gerçek olarak tanımlıyorlar.

Dokuz yaşından sonra çocuklar “miş” gibi yapıyorlar. Çocuklar yaptığımızın oyun olduğunu biliyorlar. Bezen çocukların algıları o kadar iyi oluyor ki onlarla çok iyi çalışıyorum. Zaten onlarla yapmak istediğim tiyatronun ne olduğunu öğrenmelerini, tiyatro sahnesini, tiyatro adabını ne olduğunu çocukken öğrenince hayatlarının geri kalanında unutmuyorlar. 

Aslında bu oyunu gidip izledikleri zaman nasıl hazırlandıklarını kendileri de deneyimleyerek öğreniyorlar. Yaratıcı dramayı ben iletişim kurma, beraber bir şeyleri kurtarma yani hayatta birbirimize nasıl yardımcı oluruz, ben kimi ne yapmak istiyorum bunun gibi sorulara yanıt vererek oyunlar oynuyoruz. Günün sonunda da ailelerle buluşup onlara altı yıldır burada başarı belgesi veriyoruz. Onların yaşlarına uygun on beş dakikalık küçük bir oyun hazırlıyoruz. Ailelere bu oyunu sunduğumuz zaman onlarla böyle güzel bir final yapmış oluyoruz. 

Soru: Aslında Girne Belediyesi’nde tiyatronun öyküsü neredeyse çeyrek yüzyıla dayanıyor. U anlamda buraya en yeni eklenen grup sizsiniz. 

İsmihan Yorgancı: Buralar Derman hocanın yardımıyla yürüdü. Çocuk ve gençlik ekibini galiba benden önce deneyemediler. Daha sonra kiminle yapabilir? Ben gelince dedi ki İsmihan’la bu iş olur dedi.  Altı yıldır burada çalışıyoruz. 

Soru: Gençlik tiyatrosuna çocuk gruplarına gelenler de var. 7 Kocalı Hürmüz gibi Midasın Kulakları gibi Türk tiyatrosunun önemli eserlerini üç yıl boyunca sahnelediniz. Bu çok göğüs kabartıcı bir başarı ama çocuklarla çalışmak nasıl?

İsmihan Yorgancı: Her yaş grubunun ihtiyacı farklı, her yaş grubuna yaklaşımım farklı ama çocuklarla çalışınca onların yaş grubuna uygun çalışmalar yapmak zorundayım. Onları tiyatrodan soğutmadan, onları tiyatroyu sevmesi benim için daha önemlidir. Çocuklara oyuncu gözüyle bakmıyoruz. Sahnelediği oyunlara etkinlik gözüyle bakıyoruz. Günün sonunda liseye gelip ben bunun sınavına girip bu işi yapmak istiyorum diyenlerde var. Çocuklar sahnede oyun oynamayı öğreniyorlar. Çocuk ekibine seçtiğim oyunlara daha titiz davranıyorum. Hem ekibin yaşını düşünmeliyim ve oynadığımız oyunlar çocuklara ders vermeli.  Çocuklar bu oyundan bir şey öğrenmeliler. Yedi Kocalı Hürmüz oyununda medeni kanun yok ama şuan medeni kanun var. Medeni kanunun olmadığı bir dönemde yani çocuklar şuan yaşadığı o dönemle o dönemi karşılaştırma fırsatı buluyor. 

Soru: Ben seyirci olarak şunu söyleyebilirim. Siz etkinlik olarak bakıyorsunuz ama oyuncularınız hiç amatör gibi değillerdi. Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

İsmihan Yorgancı:  Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyoruz. Kendi olanaklarımızı kendimiz yaratıyoruz. Şuanda tutturduğumuz çizgi güzel. Buradaki çocuklar bu şekilde devam edecek. Yetişkinlerle çalışmakta çok önemli. Yetişkinlerin tiyatroyla tanışması, oynaması da çok önemli. Ama çocuklar ve gençler geldiği zaman büyükleri de tiyatroya sokabiliyoruz. 

Cumartesi günü bugün sahne alan çocukların sahnesinin saati değilken. Ben Cumartesi günü buraya geldiğimde beni sabahın erken saatlerinde burada karşılıyorlar. Onlarında gelecek bir yerleri var. 

Soru: Lefkoşa Belediyesi de tiyatro etkinlikleri yapıyor ama Girne Belediyesi bu konuda daha üretken.

İsmihan Yorgancı: Lefkoşa Belediyesi çok profesyonel ve ödenekli bir tiyatro ama burada gönüllülük esası ile çalışıyorlar. Benim işim olduğu için tabi ki ben de karşılığını alıyorum. Bu karşılığı olmayan bir iş, parayla ölçecek olsak yapacağımız işi hiçbir şekilde mutlu olmayız. Bizi mutlu eden yaptığımız iştir. Aldığımız para değil. En azından ben evimden buraya gelmek için bir benzin yakıyorum. O benzini yakamıyorsam buraya gelemiyorum. Karşılığı budur.
Gece buraya geliyorum. Bir hafta boyunca sadece akşamları prova yaptığımız oluyor. Bunun bedeli ölçülür mü? Ölçülmez…

Biz iş çıkarttığımıza bakıyoruz. Ne kadar güzel iş çıkartacağız? Ne kadar iyi iş çıkartacağız? Buna bakıyoruz. 

Soru: Bundan sonraki etkinlikler hakkında bize bilgi verir misiniz?

İsmihan Yorgancı:  Aslında gençlik ekibinin ilk kez bu oyunu ikinci defa oynadık. Tiyatro çocukların kendileri için yaptıkları tek şey oluyor. Gelecekte bir projemiz var. Şuanda orta genç grubumla Midas’ın Altınlarını çalışmaya başladık. Katılımcı çok olunca oyunu ona göre seçmek zorundayım. Seçtiğim oyunda herkesin rol alması gerekir. Ben geleneksel Türk tiyatrosunu seviyorum.  O yüzden he katılan kişilerin rol almasını istediğimden hem de geleneksel Türk tiyatrosunu sergilememden dolayı açık biçim oyunlar seçiyorum. 

Bu akşamki ebimi çok merak ediyorum. İstikrarlı olarak kim gelecek. Çünkü dershaneye gidiyorlar. Cumartesi günü gelmelerine vakitleri yok. Ben kendilerine sadece Cumartesi günlerini ayarlayabiliyorum. Hafta arası bir gün söylemlerini söylüyorum. Ana da hepsi uyuşmuyor.  O yüzden çok merak ediyorum kaç kişinin geleceğini. Belki de bu döneme daha farklı tarzda oyunlar çalışmaya başlarım. Benim için de u sürekli sürpriz oluyor. Ben oyunu seçiyorum. Bu bir laboratuvar gibi sürekli deniyorum. Bu oyunu ilk olarak izlediğiniz ve bu akşam izlediğinizde çok farklı oldu. Üçüncüyü oynadığımızda çok daha farklı olur. Çocuklar sürekli oynayarak yetkinleşir. İçlerine sinerek oynadıkları oyunlar daha güzel oluyor. 
Haber ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu