İstanbul'da, 820 yayın evinin binlerce kitabının ve yüzlerce yazarın okurla buluştuğu, Avrupa'nın en büyük kitap fuarı olan 36. İstanbul Kitap Fuarı ve 27. İstanbul Sanat Fuarı bugün başladı.
Yarım milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarda, Kıbrıs Türk yazın sanatı ve sanatçılarıyla, plastik sanatı ve sanatçıları da yer alıyor.
Kültür Dairesi'nin organizasyonuyla bir grup Kıbrıslı Türk yazar ve plastik sanatçısının eserleri 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile ARTİST 2017/27. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’ndaki yerini aldı.
Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan fuarın açılışını, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş yaptı.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi’nin organizasyonuyla yazın sanatını temsilen gazeteci yazar Özgül Gürkut, Damla Soyalp, Kadir Kaba ve Fatma Akilhoca; sanat fuarında açılacak sergide eserleri sergilenecek plastik sanatını temsilen de Şenol Özdevrim ve Bahar Çıralı katılıyor.
Fuarlar nedeniyle Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp Kaya da İstanbul'da bulunuyor.
TÜYAP'ın Türkiye Yayıncılar Birliği’nin iş birliğiyle düzenlenen, Türkiye ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda, 9 gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinlikleri ve imza günlerinde yazarlar okurlarıyla buluşacak.

KKTC YAYINLARI STANDI
Kültür Dairesi'nin organizasyonuyla fuarda açılan KKTC Yayınları standında, KKTC'de yayımlanmış kitaplardan örnekler yer alıyor.  
36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’ndaki, Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp Kaya’nın başkanlığını yaptığı KKTC heyetinin hazırladığı KKTC Yayınları standı, “Salon 2 Stand 2601B” adresinde ziyaretçileri ağırlıyor.
Stantta kitaplar tanıtılırken KKTC'yi tanıtıcı broşürler, hellim, ceviz macunu ve peksemet de ikram ediliyor.

GÜRKUT VE SOYALP BUGÜN VE YARIN KİTAPLARINI İMZALIYOR
Kitap Fuarı’nın ilk iki gününde imza günü etkinlikleri çerçevesinde gazeteci yazarlar Özgül Gürkut ve Damla Soyalp “Yarım Kalmış Bir Yaşam, Dr. Burhan Nalbantoğlu” isimli Kıbrıs Türk Tabipleri Odası yayınlarından çıkan kitaplarını imzaladı.
Şair Fatma Akilhoca ise Işık Kitabevi Yayınları’ndan çıkan 5. kitabı “Tuz Dölü” ve diğer kitaplarını; fotoğraf sanatçısı araştırmacı yazar Kadir Kaba ise “Kıbrıs Türk Fotoğrafı’nın Kökeni” isimli kitabı ve diğer kitaplarını 11 ve 12 Kasım tarihlerinde imzalayacak.

ÜTOPYA TEMASIYLA ARTİST 2017
Dokuz gün süresince birbirinden önemli sergilere ev sahipliği yapacak ARTİST 2017 / 27. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda Kıbrıs Türk sanatını temsilen açılan sergide, ressam Bahar Çıralı ile resim-seramik sanatçısı Şenol Özdevrim’in eserleri sergileniyor.
Teması “Ütopya” olan ARTİST 2017 / 27. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, yaklaşık bin sanatçının işlerinin sergilendiği galeriler, bağımsız grup ve inisiyatifler ile birlikte 150’ye yakın genç sanatçıyı da konuk ediyor.

ONUR KONUĞU GÜNEY KORE, ONUR YAZARI AYLA KUTLU
Kitap Fuarı'nın bu yılki Onur Yazarı Ayla Kutlu; onur konuğu ülke ise Kore Cumhuriyeti...
Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp Kaya'nın da katıldığı fuarların açılış töreninde aralarında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, onur yazarı Ayla Kutlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Güney Kore Yayıncılar Birliği Başkanı'nın da bulunduğu kişiler konuşmalar yaptı.

TUNÇALP: "HER GEÇEN YIL TECRÜBELERLE STANDIMIZI YENİLİYORUZ"
Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp Kaya, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Kültür Dairesi olarak KKTC yayınlarını tanıtmak amacıyla 36'ncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Bu yıl Türk okuyucusunu hem daha fazla Kıbrıslı yazarla buluşturduklarını, hem de 27'ncisi düzenlenen Sanat Fuarı'nda da daha büyük bir alanda sergileme yapma imkanı yakaladıklarını ifade eden Kaya, "Her geçen yıl elde ettiğimiz tecrübelerle standımızı yenileme imkanı buluyoruz. Bunun için de kaynak önemli. Bu nedenle Maliye Bakanlığı ve TC Yardım Heyeti'ne teşekkür ediyoruz" dedi.
Kültür Dairesi Müdürü Kaya, yeni açılmış olmasına rağmen hem fuara hem de KKTC standına yoğun ilgi gösterildiğini belirterek, fuarı ziyaret edenlerin tarih, turizm ve yemek tarifleri kitaplarını sorduğunu kaydetti.
Kaya, "Gelecek yıllarda da yine eksiklikleri görerek daha da iyi sunumlar ve daha fazla yazarlarımızı getirme imkanı buluruz. Çünkü KKTC'de her geçen yıl yazarlarımızın sayısı artıyor. Çok değerli yazarlarımız var. İmkanlar çerçevesinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Nilay Tunçalp Kaya, Kültür Dairesi ve Kütüphane personeline de katkılarından dolayı teşekkür etti.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu