Kızı Çınla Akıncı ile birlikte etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıcı yaptığı konuşmada, kitabın, güzel bir eser olduğunu ve kültürel katkı yapacağını düşündüğünü ifade etti.

Kıbrıs’ın tarihi kültürü zengin bir ada olduğunu, bunun öne çıkan tarihi bina ve eserlerinden görülebileceğini dile getiren Akıncı, Kıbrıs’ın bir de toprak altında olan zenginliklerinin bulunduğunu kaydetti.

Akıncı, “Bu ve bu gibi zenginlikler sadece bize ait değil tüm insanlığa ait olan zenginlikler. Bunları hem görünür kılmak, hem bunlar üzerinde farkındalık yaratmak, hem gerçek anlamda sahiplenmek, kültürel mirasa sahip çıkmak ve bu mirasın geleceğe bırakılmasının bilinci içerisinde hareket etmek son derece  önemli” dedi.

Bu ve benzeri kitapların kültürel zenginliklerin farkına varılması, ülke tanıtımı, barış köprüsü oluşturma ve ortak çalışmalar yürütmek açısından önemli olduğunu vurgulayan Akıncı, “Kültürel miras, arkeolojik miraslar, bu zenginlikler aynı zamanda barış köprüsü olma anlamında da değerlendirilmelidir” dedi.

Akıncı, çalışmaya katkı koyan tüm kesimlere teşekkür etti.

SUMMERER

Kitabın editörlerinden, Münih Üniversitesinden Profesör Dr. Latife Summerer ise konuşmasına, “Bu kitabı neden yaptık? Aslında 40 yıldır neden yapmadık? demek lazım ” ifadesi ile başladı.

Aynı çerçevede Güney Kıbrıs ile ilgili her yıl beş kitabın yayımlandığını, bu kitabın bir başlangıç olarak görülmesi gerektiğini belirten Summerer, kitabın milliyetçi bir duygu ile değil bilimsel bir yaklaşımla,  “(yayımlanan kitaplar açısından) Güney ile olan farkı biraz kapatmak” düşüncesiyle hazırlandığını, kitabın hazırlanışında dünyaca tanınan araştırmacılardan da destek alındığını söyledi.

Kitap içeriğinin 4 yıl önce tamamlandığını ancak kaynak sıkıntısı nedeniyle yayımlanamadığını da belirten Summerer, kitabın Cumhurbaşkanlığı, Maliye Bakanlığı, İtalya’dan bir vakıf ve yayımcı kuruluş Ege Yayınlarının katkılarıyla basıldığını aktardı.

MUSSO

Kitabın tanıtımını yapan Roma Üniversitesinden Prof. Dr. Luisa Musso ise, adanın Kuzeyindeki tarihi coğrafyaya adanmış  ilk kitap olması açısından kitabın öne çıkan bir çalışma olduğunu söyledi.

Kitabın, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve Lefkoşa’nın bir bölümündeki arkeolojik ve tarihi mirasına ışık turan  26 yeni çalışma içerdiğini belirten Musso, çalışmaların Kıbrıs’ın coğrafi, tarihi ve kültürel açıdan eşsiz olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kitabın editörlüğünü Münih Üniversitesinden Prof. Dr. Latife Summerer’le birlikte Sinop Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hazar Kaba yaptı.

Editör: Mehmet Kasimoglu