Merhum ressam Ali Atakanın onun hayatına dokunuşu ile resim sanatında kendine yer edinen ve yaşamını Viyanada sürdüren Kıbrıslı bir ressamımız Cemal Gürsel Soyel Kıbrıslı sanat sayfamın konuğu bugün
Yaşama 1961 yılında Bafta gözlerini açarak başlayan Soyel  çalışmalarını İstanbul ve Viyana’da yapmaktadır.
Sanat eğitimini, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi, Neşe Erdok ve Neşet Günal atölyelerinden sonra Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlayan Soyel, yaşamının büyük bir kısmını halen Viyana’da sürdürüyor.
Savaşın travması onun yaşamında derin bir iz bıraktı. Henüz on iki yaşlarındayken , savaşın getirdiği kaosu gördü ve buna bağlı olarak sürekli bir göç hali, onun için yaşamında bir travmatik durum oluşturdu
O kadar ki eserlerindeki güçlü soyut üslubunda ustaca kullandığı renk kombinasyonları ile yarattığı karmaşık komposizyonlar resmin iç meselelerini izleyiciye çarpıcı bir biçimde sunuyor.
Avrupa’ nın modernist soyutlama geleneğinden de etkilenerek hem şiirsel hem de agresif nitelikler taşıyan kendi üslubunu oluşturan Soyel bir söyleşisinde sanatın dilini şöyle aktarmıştı “şehir insanlarının yaşadıkları yerlerde bıraktıkları izleri takip ettiğini, sanatının dilinin bu izlerden oluşuyor  ve ben de bundan yola çıkarak kendi gerçekçiliğimi oluşturuyorum” demişti.
Cemal Gürsel Soyel resimde konudan uzaklaşmak için özel bir çaba sarf ediyor.
İçeriğe odaklanmaktansa resmin kendisine odaklanmanın daha doğru olduğunu düşünüyor. Kompozisyona, ritme, estetiğe ve formların nasıl yerleştirildiğine önem veriyor. Soyel’e göre resim sanatçıya ya da hikayeye ihtiyaç duymadan kendisini anlatmalıdır, izleyiciyi alıp götürmelidir.
Kısacası bir konsept yerine resmin kendisine odaklanmayı hedefliyor
Fırçalar ve boyaların peşine takılarak boyuyor tuvali, düşünerek planlı bir çalışma sistemi oluşturmuyor.
Onun tek derdi var o da sağlam ve güzel resim yapmak.
İşte Viyanada yaşayan Adalı bir sanatçımız ve onun hakkında kısa bilgiler.
 
ANLAYANA !!!
Hazırlayan: Ertaç Hazer

Editör: Mehmet Kasimoglu