spastra ( iskambil ) 52 kartla oynanan bir oyundur.
Kulaktan dolma ve gözle görme haberdarlığımın sonucu bu.
Benimle ıspastra, gonga, poker, atanasi vs vs oynamaya kalkarsanız çok kısa süre içinde sinirden delirir ve güle güle,  kaça kaça bir olursunuz.
Çünkü bu oyunlar hakkındaki derin ve engin bilgim kulak dolgunluğundan ibaret.
Yine de bunu denemenizin ne size ne bana ne de başka birine zararı olmaz hatta oyunu seyredenler de gözlerinden yaş gelene kadar kahkaha atarak eğlenebilirler.
Ayrıca dünyada futbol maçının 11 kişilik iki takım arasında 3 hakem eşiliğnde oynandığını bilmeyen yok.
Yok da 7 milyar insan içinde bu domuz oyunu oynayan insan sayısı % 1 i ya geçer ya geçmez.
Hakem sayısı ise %001 herhalde.
11 kişilik iki takımla oynanırı bileni, maça hakem yapsak ne olur.
Seyreyle cümbüşü.
Diplomatik dilde, her bir kavramın, nerde nasıl ve ne zaman kullanılacağı kavramın kendisi kadar önemlidir.
İki arkadaş Kazım’ın kahvesinde kendi aranızda konuşurken ‘ bizim köyün halkı’ dediğinizdeki halk ile, BM genel kurulunda ‘ Kıbrıs halkı’, ‘ Kıbrıs türk halkı ‘, ‘ Kıbrıs elen halkı’ demek, bir birilerinden fersah fersah uzak anlamlar yüklenirler.
Örneğin 4 mart 1964 tarihli BM genel kurulu kararını ezber hafız misali bilmek ama hangi koşullar altında kabul edildiğini önemsememek  ve fakat o karardan sonra, o kararı kendine siper ve süngü eden KC hükümetinin, 1960 da kurulan devletin anayasasını, o anayasanın amir, engelleyici hükümlerine karşın o anayasayı  değiştirmiş olmasını bilmezden gelmek ve hatta değişiklikleri gönüllü olarak kabul ediyor olmak, Kıbrıs sorununu  sofralara meze yapmak kadar kıymeti harbiyesizdir. Dahası şu ki, 4 mart 1964 tarihli karadan çok yıllar sonra, imzalanan ve BM tarafından da kabul gören 77- 79 doruk anlaşmlarını ve bunların da hayata geçirilmediğini ve nihayet yine bir BM genel kurul kararı sonrasında KKTC nin oy birliği ile kurulduğunu yok sayarak, ha babam de babam aleyhimize olan bütün kararları, habire önümüze getirmek, benim ıspastra oynamam gibidir.
Kıbrıs türklerinin, 1960  KC anayasındaki bütün haklarının kaldırılmış olduğunu, hem de bal gibi bilerek ama bilmezden gelmeyi tercih ederek, ‘ haydi gelin KC devleti anayasına bağlılığımızı bildirelim demek, .uzun atlaycı sporcunun atlayışa başladığı yerden 15 cm geriye düşmesine benzer.
Ha siz uzun atlayıcı değil de 
geriye zıplayıcı iseniz, kolay gelsin, kumsalda yüzmeye atlamaya devam edebilirsiniz.