Baf’tadır, yazlığında hafta sonu tatili için.

Cuma günü mesai bitiminde Lefkoşa’dan ayrılmış Temmuz sıcaklarından bir nebze olsun kurtulmak gayesi ile olsa gerek Baf’taki yazlığına gitmiştir.

Onu devirmeye hatta öldürmeye niyetli olsanız ne yapardınız.

Herhangi bir yargıç mahkemede darbecilere sordu mu bilmem,  niye yolda Baf’tan Lefkoşa’ya gelirken hem de korumasız olarak gelirken, yolunu kesip de derdest etmediniz.

Dirhem aklı olan her darbeci, devirmeye niyet ettiği şahsiyeti en güçlü şekilde korunduğu resmi ikâmetgahında değil,  en korumasız olması kuvvetle muhtemel olan yerde pusulayıp tutuklamaz öldürmez mi.

Öyle yapmamışlar işte.

Darbe söylentileri ayyuka çıkmışken, ha yarın ha öbür gün darbe olacak haberleri Kıbrıs Elen, Yunanistan, İngiltere, Amerika Rusya, Çekoslavakya basınında yer alırken ( niye Çekoslacakya yazdım derseniz, Girye Hristofiyas darbeden iki gün önce Çekoslavakya’da öğrenmiş darbenin olacağını da ondan)

Makarios, kendini UÇURUM STRATEJİSİ ile ifade eden bir Enosisci, Eokacıdır. Peki uçurum stratejisi nedir.

‘Uçurumun başına kadar kendi isteğimle yürürüm, tam kenarında durur ve sallanmaya başlarım, görenler düşeceğimi sanarak yardıma koşarlar, ben de istediğimi alırım’ mealen böyle bir mantık uçurum stratejisi ve Makarios bunu İtalyan gazeteci Orianna Fallaci’ye verdiği röportajda anlatıyor.

Hayatını vakfettiği enosis için  Yunanistan’dan Türkiye karşı çıkar  savaşa yol açabilir gerekçesi ile beklediği onayı alamayan Makarios,  tıpkı 1963 yılında Yunanistan’ın, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasında yapmak istediği ve Yunanistan’ın onayını alamadığı 13 maddeyi değiştirme emrivakisinde yaptığı gibi,  Temmuz 1974 de de yeni bir emrivaki ile 3. Kez ENOSİS kalkışmasına yeltenerek hem Yunanistan’ı hem Türkiye’yi ve bütün dünyayı oldu bittiye getirmeye çalışmış ve fakat bu kez UÇURUM STRATEJİSİ işe yaramamış ve Banayiassı ile anavatanı ve planlamasında onayını aldığı USA da,  onu ve başkanlığını yaptığı devleti kurtaramamış,  aksine birlikte tarihin çöp sepetini boylamışlardır.

Kanatimce fantazi olan yukarda okuduklarınız değil, Makarios’un stratejisi gereği kalkıştığı, organize ettiği 15 Temmuz 1974 darbesidir ve o darbenin Makarios’a karşı yapıldığına inanmanızdır.