Anlaşma nedir.
Üzerinde düşünmeye değer bir konu.
Aralarında anlaşmazlık olan iki taraf bu anlaşmazlık konusunun çözümü için ne yapmalı.
Oturup konuşmalılar mı.
Konuşma, sorunların çözümü için konuşma ne demektir. Kahve içerek sohbet, hava nasıl, yarın sinemada hangi film gösterilecek, şeftali kebabı nasıl yapılır, ya suflaki. Biralardan efes mi güzel
yoksa keo mu.

Eğer anlaşmazlık konusu kebabın rakı ile mi yoksa uzo ile mi daha iyi gittiği ise, iki toplumlu yeme içme geceleri, saz ve buzuki eşliğinde konunun çözümü için gerekli hatta şart olur.
Yine de şeftali kebabının rakı ile ve suflakinin de uzo ile daha iyi gittiği sonucu ile kalkılabilir iki toplumlu mey ve dans gecelerinden.
Ve fakat iki taraf arasındaki sorun bir egemenlik paylaşımı konusu ise.
İki toplumlu korolar müzakere sürecinde ve daha çok anlaşmanın imzalanmasından sonra,  Nazım Hikmet ve Yannis Ritsos şiirlerinden bestelenmiş şarkıları kutlama için motive için, iki dilden koroya uygulayabilirler, Orbay Deliceırmak şiirlerinden bestelenmiş şarkıları elence  ve Eli Peonidu şiirlerinden bestelenmiş şarkıları da türkçe dinlemek bir hayli keyfli de olur, anlaşmanın barışa evrilmesi yolunda.
Ama sorun, rakı-uzo, Ali- Alekko sorunu değil.
Kıbrıs elenleri ile aramızdaki sorun egemenlik ve bunun paylaşılması sorunu.
Bu sorun çözülmeden, mal mülk, göçmenlik. Maden kaynakları, denizlerdeki kaynaklar, karbon, lambasuyu, benzin mazot, gaz, ördek alina sorunlarını bırakın çözmeyi tartışmak bile abesle iştigaldir.
Anlaşma nedir üzerine düşünelim diye başladık, anlaşmazlık nedir, nerdedir, niyedir diye irdelemeden anlaşmanın ne olduğu konusu tam olarak bilinemez ki.
AKEL partilerimizden bazıları ile görüşecekmiş önümüzdeki günlerde. Eğer Akel bu görüşmeleri Kıbrıs sorununun bir anlaşma ile bitirilmesi amacında ise…
Başlatacağı görüşmelerin birinci maddesi Kıbrıs’da çatışmalara ve giderek savaşa ve uzun bir süredir de ateşkes olarak devam eden anlaşmazlık konusunda kendinin (AKEL) ne düşündüğü, anlaşmazlığın başlamasına yol açan kendi hatalarını ve veya haklı olduğu konumu, Kıbrıs türk solunun varsa günahlarını ve sevablarını ortaya koymalı.
Buna karşılık da AKEL in görüşeceğini açıkladığı partilerimiz de ‘ Kıbrıs da sorun anlaşmazlık çatışma ve savaş oldu şimdi ateşkes sürüyor ve bütün bunların olmasında Akel in Yunanistan’a bağlanma güçlü isteğinin büyük rol oynadığını muhataplarına (AKEL) söylemesi ve bu hataların pençe penç tartışılmasını, sağlayarak,  anlaşmaya gidebilecek yolun, yöntemin  ancak bu tartışmalardan bulunabileceğini söylemelidir. Elbette ortak devletten ve devlet egemenliğinin de ortak-egemenlikte eşit ortak olmanın gereği de anlatılmalıdır.
Tam 40 yıldır ‘ iki bölgeli iki toplumlu’ diye başlayan nakarat, adamıza anlaşma getirmemiş ve fakat anlaşmacı profesyonellerin cukkasına yol açmıştır. Bu anlaşmacıların muhatapları ile hangi konularda anlaştıkları meçhuldür.
İnanmayan marmaragilere bakıp söylesin hangi marmaragiler türk hangileri elen.