1968 de sonlanmıştı Denktaş, Kleridis ile başlayan ve sonradan anavatanlar Türkiye ile Yunanistan’ın da katıldığı görüşme.

Denktaş ile Kleridis, Türkiye ve Yunanistan’ın da katkıları ile, maarif ve dini konular ile nüfusunun yüzde yüz türklerden oluşan köy ve mahallelerde türk muhtar ve eğer nüfusu tamamen türk olan şehirler varsa  türk belediye yönetimi olabilir anlamına gelebilecek bir sonuca varmışlardı.

Denktaş, Kleridis, Türkiye ve Yunanistan tarafından onaylanan bu anlaşma, Başpiskopos Makarios tarafından ‘ saf enosis’ olmadığı için kabul edilmemiş ve Makarios Yeminli olduğu enosis politikası için 20 Temmuz 1974 te tarihin çöplüğüne atılacak olan politikasını sürdürerek, binlerce türk ve elen gencinin ölmesine öldürülmesine çanak tutmuştur.

Anastasiedes de kendini Kıbrıs adasındaki elenlerin en kahramanı ve en açıkgözü görüyor olmalı ki;  Makarios’un 1960  Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının 13 maddesini değiştirelim çünkü bu maddeler anayasada durdukça bu devlet, devlet olma işlevlerini yerine getiremez, aptalca ve düşmanca ( düşmanlık zaten aptallıktır ) siyasetinin iz sürücüsü olduğunu ENOSİS DEĞİL AMA ELEN DEVLETİ şeklinde özetlenebilecek ULUSA SESLENİŞ ( hangi ulus ise artık ) konuşması ile bir kere daha deklere etmiştir.

Rolandis’in hatta Klerides’in anılarında bile Kıbrıs sorununun niye sürüp gittiğini ve kimin daha suçlu olduğunu kolayca görebileceğimiz gerçekler ışığında  müzakere süreci devam etsin diye diye Kıbrıs türklerine ve KKTC ye kaybettirecek tek bir saniye bile yoktur olmamalıdır.

Tıpkı KKTC ilan edilirken olduğu gibi, bir gün rum komşularımız ve onların hırslı ve kindar, nefret dolu siyasi parti liderleri, bu bağnaz zihniyeti aşabilir ise konfederal hatta giderek federal da olabilecek bir görüşme iklimine girebileceğimizi, ancak hiçbir koşulda siyasi eşitlikten taviz vermemizin söz konusu bile olmıyacağını deklere ederek, KKTC  yi bağımsız bir devlet olarak, kendi kendine yeterli hale getirmek ve bunu kabul ettirmek için uğraşa başlamalı siyaset geliştirmeliyiz.

Kıbrıs türk haklının bay Anastasiedes’in keyfi uğruna kaybedecek zamanı yoktur.Olmamalıdır.

Akıncı’ya düşen görev,  en net bir şekilde federasyonun ancak ve yalnız eşit birimler arasında söz konusu olduğunu ve Anasatasiedes’in bu eşitliği kabul ettiğini deklere etmesine  kadar herhangi bir çözüm müzakeresinin  olamıyacağını kendine, Anastasiedes’e ve bize açıklamaktır.

Evet federal çöüzüm diyerek seçilmişitir, bunu biliyor ve anlıyoruz, onun da anlaması gereken şey KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmiş olduğudur.