Altı köşe yazısından oluşmasını tasarladığım, “Neden Yerel Yönetim” yazı dizisinin beşincisini okumaktasınız.

Bir önceki yazımda, Güzelyurt’un başlıca potansiyel avantajlarını, ekonomik gelişim için yerel politikaların önemini ve ortak nitelikteki ihtiyaçların yerel vizyonla çözümüne değinmiştim.

Siyasetin temel varlığının en özet tanımının, toplumsal-bireysel sorunlara yanıt bulabilme, toplumsal refahı artırmak olduğunu, Yerel Yönetimlerin de söz konusu refahı kamusal mal ve hizmetler üreterek, yerellik ilkesi ile geliştirip sürdürmesidir.

Güzelyurt’lu gençlerin en “temel” ortak sorunu işsizliktir!

Güzelyurt hane halkı iş gücüne katılım oranı en düşük üçüncü yerleşim yeridir.

Ortak nitelikteki bu travmatik soruna, Yerel Yönetim öncülüğünde, Merkezi Hükümet iş birliğine davet edilerek ortak çözüm üretilebildiğine veya çaba sarf edildiğine henüz şahitlik etmedik.

Güzelyurt nüfusunun artmadığı, tarımsal üretimin arttığı, ancak alım gücünün düştüğü, gün ve gün fakirleştiği, emlak değerinin diğer ilçelere oranla çok çok düşük olduğu, ortak nitelikte, çözülmesi gereken bir sorun değil mi!

Kentimizin, köylümüzün, esnafımızın, öğrencimizin… Barınma, sosyalleşme, yaya güvenliği, imar, sosyal alan, sokak hayvanları, kaliteli oyun ve gelişim merkezleri, trafik, oto park, gıda ve insan sağlığı, organize sanayi bölgeleri, ağıllar, üretim… EKONOMİ gibi birçok yerel nitelikte sorunları vardır! 

Yerel Yönetimin bu yönde, özkaynakları ile veya merkezi hükümete, ulusal ve/veya uluslararası örgüt ve finans kaynaklarına ulaşmayı sağlayarak “Güzelyurt Ekonomisi” için, İnsanı için! kılını kıpırdattığını hiç gördünüz mü? Duydunuz mu?

Ben, mevcut yönetim anlayışının henüz ortak ihtiyaçlarımızı bir liste haline getirebildiğinden dahi emin değilim.

Bölgemizde, göçü yavaşlatmak zorundayız.

Yerel Yönetim’in göçü yavaşlatmak, aidiyeti artırmak için “seçim show’u” dışında, ortaya kalıcı – samimi sosyal konut veya toplu konut projesi çalışması yaptığını düşünmüyorum.

“Güzelyurt’a Deniz Gelecek!” projesi gibi, “Sosyal Konut” projesi de maalesef laf olarak kaldı!

Güzelyurt’un kararlı bölgesel lidere ve kalıcı projelere ihtiyacı var.

Var olan kaldırımları söküp yerine yenilerini diken…

Çiçek sulayarak… Bu bölgenin ekonomisinin canlanamayacağı, 24 yılda gani gani kanıtlanmıştır!

Vatan Gazetesi

Reşat Kansoy

13.08.2021