Devletlerin, ilksel merkezi ve yerel yönetim anlayışlarını.

Devletlerin, anayasal veya yasalarla çerçevelendirdikleri, genel ve bölgesel yönetim biçimlerini.

Belediyelerin (Yerel Yönetimlerin) haklar hukuku ile; uluslararası sözleşmeler, özerklik şartları, beyannameler ile güçlendiğini, “Glokal” (Yerelden-Globale) yönetim anlayışının doğuşunu.

Avrupa Yerel Yönetimler Birliği, Türki Cumhuriyetler Yerel Yönetimler Birliği, Akdeniz Belediyeleri İş Birliği… Gibi oluşumların, değerini, önemini, “birlikten güç doğar” prensibini,

Türkiye Cumhuriyeti’nde son 30 yılda devrimsel yerel yönetim anlayışını…

“Neden Yerel Yönetim” yazı dizisine sığdırmaya çalıştım.

Yerel Yönetimin, belediyeciliğin, hayati önemini; genel ve bölgesel örnekler ile açıklamayı hedefledim.

Bölgesel kalkınma politikalarının, ciddiyetle uygulanmasını, genel ve yerel hükümetlerin ortak başarısı olması gerektiğini savundum.

Mevcut devlet organizasyonumuzda, Kamu ve Yerel Reformlara ihtiyaç olduğunu ve yenilenmenin kaçınılmaz olduğunu savunuyorum.

  • Daha Şeffaf,
  • Daha Verimli,
  • Daha Denetlenebilir,
  • Daha Eşit,
  • Daha Teknolojik/Çağdaş,
  • Daha Çevreci,
  • Ve Daha çok insan/çözüm odaklı (pragmatik) kamu ve yerel yönetim anlayışına kavuşmalıyız.

Reformist yaklaşacağız diye, “çöp dahi toplayamayan” belediyelere, örneğin itfaiyeyi bağlamak, okulların sorumluluğunu yüklemek, özel gereksinimli bireylerin bakımının sorumluluklarını vermek… vb. iş yüklerini aktarmak pek gerçekçi olmaz! Belediyeler kaldıramayacakları yüklerin altında ezilir, defin işlerini dahi yapamaz duruma gelirler. Her belediye potansiyeline göre şekillenmeli, yerel nitelikteki avantajlarını geliştirdikçe “hukuksal” sorumlulukların altına girmelidir. Böylelikle merkezi yönetimlerin, hükümetlerin yükü planlı bir şekilde hafifletilerek, kamu – özel yatırımlarını düzenleyebilme, ekonomiyi, sağlığı, eğitimi, sanayiyi, dış ilişkileri yönetebilme motivasyonu artırılmalıdır.

Yerel nitelikteki sorunlarının çözümü ise, istikrarlı, yenilikçi, vizyoner, cesaretli, demokratik ve şeffaf bölgesel liderlerle mümkündür.

Neden Yerel Yönetim?

Çünkü,

Güzelyurt, eski yönetim anlayışı ile gelişmez, gelişemez!

Güzelyurt yenilikleri hak ediyor!

Ekonomik kalkınma ile Yeni Güzelyurt mümkün mü?

Evet, yenilenen Güzelyurt mümkün ve olmalı.

Peki!

Köylerimiz ile birlikte büyüyen, gelişen, kendi kaderini değiştiren, üreten Güzelyurt mümkün mü?

Evet! Köylerimize yapılacak planlı kırsal kalkınma programları ile insanımızın, köylerimizin kaderi değişir, değişmelidir!

Ciddiyetle insanımıza hizmet etmek için, up uzun bir yola çıktık…

Arkadaşlarım ve ben yıllardır, sivil alanda, bir çok konuda yerel ve genel politikalara fikirler, öneriler, alternatif politikalar üretiyoruz, demokratik, gönüllü ekip çalışmaları yürütüyoruz.

Neden Yerel Yönetim?

Çünkü:

Bu topraklarda, kalıcı eserlere imza koymak için çalışacağıma söz verdiğim için…

Vatan gazetesi

31 Ekim 2021

Reşat Kansoy