Yıllar önce sormuştum.

Kendime sormuştum

Annesinesidir

Çocuğun

Yanıtını halâ bulamadım ve ben aradıkca cevabı, soru gelişti zenginleşti, çetrefilleşti.

Babası nesidir çocuğun, ailesi, öğretmeni, müdürü, okulu, bakanı, bakanlığı, partisi, hükümeti, meclisi devleti nesidir çocuğun.

Etkin midir çocuk büyürken edilgen midir.

Nedir büyümek. Niçin eğitilir çocuklar, ağacı yaşken eğmek ne demektir, eğerken ağacı muradı nedir eğenin.

Eğitim denen şey öğrenciler için midir yoksa çocuklar eğitim için midir.

Eğitimin nesnesi midir çocuklar. Eğer öyleyse, nesneyse eğitime çocuklar eğitimin öznesi nedir kimdir.

Çocukların öznesi olması için eğitimin okulların ve doğal olarak hayatlarının, neler yapması gerekir dünkü çocukların.

Bugünün büyükleri kimdir.

40 yıl önce kim çocuktu.

Ben çocuktum, Mehmet Ali Talât, Ferdi Sabit, Derviş Eroğlu, Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Akıncı, Mehmet Çakıcı, Serdar Denktaş, Ali Erel, müdürler makinistler marangozlar berberler öğretmenler müdürler, Tayyip Bey Bush Bey ve diğerleri hepimiz çocuktuk.

Hatırlıyalım. Hepsi o kadar, kendi çocukluğunu anımsayan insan nesne olmanın zaptu rapt altına alınmanın bugünü yaşamak varken yarın için nurlu ufuklar için diş sıkmanın mahrum bırakılmanın yoksulluğa oyunsuzluğa neşesizliğe terk edilmenin ne acılara neden olduğunu da anımsayacaktır ve neden bugünün büyüklerinin ruh sağlığının yerinde olmadığını da anlayabilecektir.

Hatırlarsak çocukluğumuzda nelerden yoksun bırakıldığımızı, küçücük bedenlerimizin ve koca yüreklerimizin ruhumuzun masumiyetimizin nasıl tahrip edildiğini belki çocuklarımıza karşı sorumluluklasrımızı yerine getirebiliriz.

Çocukluğunu yaşamazsa çocuklar.......

Doğduğu andan başlayarak kendini oluşturmaya başlayan çocuklara biz neler yapıyoruz.

Hangi hedefe doğru büyür, büyümelidir çocuklar.

En değerli varlığı olan kendi varlığını her sabah her sabah ezberden milletine armağan ederek güne başlattığımız çocuklar bizim dünümüzü kendi günlerine evirme şansına olanağına ve hakkına ulaşabilir mi.

 Bir hedefe doğru eğitilmesi, büyütülmesi çocukların, onların kendilerinden vaz geçirilmesi demek değil midir.

Kendilerinden başka herhangi bir varoluş nedeni, gerekçesi olabilir mi çocukların ( isterlerse büyükler, erişkinler de kendi varoluş, erişkin olarak varoluş nedenlerini düşünebilirler )

Çocukluğu insanın, kendi mikrokozmosu değil midir ve daha mikrokozmosunda tahrip edilince kendi varlığı, oyunları,hayalleri,yetenekleri,eğilimleri,neşesi,masumiyeti, mahremiyeti, insaniyetliği çocuğun : makrokozmos olması düşünülen varsayılan erişkinliği nasıl olabilir insanın.

Bizim gibi.

Benci ve bencil.

 Ailede, eğitimde, okulda NESNE olarak ele alınan çocukluk ömrünün hangi aşamasında ve neden nasıl ÖZNE olabilir ki.

Varlığı (öznesi ) aile,okul, parti, millet, devlet, tanrı cümlesinin NESNESİ  haline getirlerek fransız, alaman, çek, italyan, ingiliz, türk, yunan, AB milletine armağan edilen bir canlının, salhane, mezbaha, kasap çengeli için üretilen danadan koyundan ne farkı olabilir.

Farkı farkettirmek dünkü çocukların boyun borcudur.