Doğal olan ile ‘ normal’ olan arasındaki ilişkiye kafa yorarak varılabilecektir insanlık yeni ‘normale’ eğer varmak niyeti varsa.

Kaynak suyu doğaldır ve yıllar önce kaynak suyunu içmek, o suyu köylere, şehirlere, evlerimize aktarıp çeşme suyunu içmek doğaldı.

Normal sayılmaya başlanınca su kaynaklarının yanına yöresine fabrikalar kurup, fabrika atıklarını da doğaya salıvermek yer altı sularının kaynakların nehirlerin derelerin çayların kirlenmesi normal oldu.

Doğaya saygı duymamak, onu üç kuruş, 10 euro, 20 pound, 100 dolar daha fazla kazanmak uğruna tahrip etmek, zehirlemek katletmek sanayileşmenin normali sayılmaya başlanınca doğal olan her şey giderek azaldı yok olmaya yüz tuttu.

Normal kabul edildi dağların dinamitlenerek berhava edilmesi ve elde edilen taşlarla zengin villalarına nerdeyse kilometre uzunluğunda taş duvarlarla bahçe sınırı inşa edilmesi.

Milyon yılda oluşan dağları doğanın, kapitalli kapitalistlerin daha çok kâr elde etmeleri için talan etmeleri, kapitalsiz kapitalistlerin de bunu gelişme, yükselme modernleşme sanarak alkışlaması, hayran kalması, oy vermesi hatta özenmesi ile ne yazık ki başarıldı ve devam ediyor.

Köylünün doğduğu köyde yaşaması, yaşayabilmesi, yaşatılması doğaldı, ve normali sözüm ona gelişmiş ülke olacağız ‘ her mahallemizde bir milyoner’ , ‘ küçük Amerika olacağız’, ‘nurlu ufuklar, 25 yıl sonra İtalya olacağız’, ‘ İstanbul dünyanın en pahalı arsasıdır’, ‘ artık hasta yok müşteri var’ gibi abuk sözleri Başbakanların normal sayılmaya başladıkça, köyler de boşalmaya başladı, nasıl boşalmasındı ki, köylüler köylerinde ekip biçemez, öğrenim göremez, hasta olsa bakınacak doktor bulamaz, yaşamını sürdüremez hale getirilmişti.

Her vatandaşın doğduğu yerde İstanbul, Paris, Pekin, Roma ve aklınıza gelebilecek herhangi bir büyük, meşhur kentte var olan olanaklara sahip olması değil miydi adına demokrasi ve memleket vatan dedikleri şey.

Değilmiş.

Doğal olan defedildi hayatımızdan ve yoksunluk,  giderek yoksulluk ve yolsuzluk normalleştirildi.

Yolsuzluk, yoksulluk ve yoksunluk normalleşince, her türlü hastalığın yaygınlaşması ve kitleler halinde ölümlere yol açması da normalleşti.

Dahası, yüz binlerce hatta milyonlarca insanın düpedüz açlıktan susuzluktan ölmesi normalden sayılmıyor mu globalleşen dünyada.

Yeni normalimiz olacağı söylenen ve iddia edilen,  mesafe maske ve dezenfektanlar yetmeyecektir  sağlığımıza .

Yeni normal doğa ile uyum içinde doğal bir yaşamı sürdürmek üzere harekete geçmemize bağlıdır.

Doğaldır canlılar, börtü böceği, ağacı kuşu, dağı suyu, insanı koyunu ile doğaldır.

Doğal yaşamaktadır geleceğimiz, eğer varsa bir geleceğimiz,