Temel tercih yanlıştı.

Doğayı yenmeyi tercih etti insanlık.

Binlerce yıl eskiye bakarak bunu söylemek kolay ve ucuz deyenler çıkacaktır. Umurumda değil.

Temel tercih doğa ile uyum içinde yaşamak olmalıydı.

OLMALIDIR.

Bunu bu gün için de söylüyorum, ve kabul etmelisiniz ki ; bu gün için bu tespit, bu sav hiç de ucuz ve kolay değildir.

Gece ile gündüz varsa ki vardır, gündüz yapılacaklar ile gece yapılacaklar arasında fark-farklar olmalıdır.

Elektrik gecemiz gündüzümüze karışsın diye değildir.

Okumak, televizyon seyretmek gibi şeyler için geceleri de elektrik tüketebiliriz amma bir düşünün bakalım…

Bir düşünün, az sonra reklamları seyredeciğinizi size duyurmak için dünya çapında kaç kilovat saat elektrik tüketilmektedir biz reklamlar yazısını seyrederken.

Buna, adinin bayağısı yığınla programı da eklersek ki güldür güldür şovdan tutun da sözüm ona, siyasal ya da bilimsel adı altında saatlerce süren ve tekrarları da yapılan siyasetçi ve bilimselci medyacı programlarını eklersek…

Bitmedi.

Tabiatın günleri torbaya girmiş gibi maçların gece oynanması için stadyumların ( ki lütfen dikkat artık stadyum değil ARENA oldular) elektrik sistemleri ile donatılması ve milyonlarca evde tvlerden izlenmesi, betlerin on line oynanması ve daha neler neler.

Sinemalar bir şeydi ve şirketler bizim yetinme duygumuzla oynayarak o şeyi de katlettiler. Her birimizin bir sinema salonu var sanıyor bay bayan bireyler, hatta nerdeyse kendilerinin istediği filmi istediği anda seyredebileceğini sanıyor ve hiç de fark etmiyor, yenile moda olan netflixde film seyrederken kendi seçimini değil dünyanın ültra milyarderlerinden bay Reed Hastings’in bireylere dayattığını seyrediyor olduğunu.

Lisanı insanın ve konuşma şekli ve içeriği, insanı belirleyen en önemli şeydir ve onlar tabiat ve hayatın düşmanları lisanımızla, söyleme biçim ve içeriğimizle oynayarak onu iğdiş ederek bizi bizden alıyor ve yabancılaştırıyor bizi kendimize.

Birey kavramını pelesenk ettirdiler ağzımıza, gönüllü olduk ve hep beraber insan insan insanlar olmaktan çıkıp, birey birey bireyler oldunuz ve ağzınızı doldura doldura matah bir şeymiş gibi, bireyim ben birey diye ayrışıyoruz uzaklaşıyoruz bir birimizde hatta ailemizden.

İlk temel tercihimizin yanlış olduğunu söyleyerek başlamıştım ve bu gün artık içine çekildiğimiz, sürüklendiğimiz tercihler bizim değil ONLARIN.

ONLAR kim mi.

Hayatın ve tabiatın insanın ve tüm canlıların DÜŞMANLAR