İçinde taş olsun olmasın beş kilo pirinç ayıklamanın terapi başarısını enim benim deyen terapistten alamazsınız.

Beş komşu kadının bir araya gelip de yirmibeş demet muluhiyayı şamata kahkaha dedikodu yaparak ayıklamasındaki rahatlatcı  dinlendirici,  ufuk açıcı bir seansı her hangi bir psikolog yapabilemez.

Moderin olduk biz hastalığıdır gençlerin hele de çocukların anne babaları tarafından ‘ psikolojisi bozuldu’ teşhisi ile onurlandırılmaları ! Yahu, bir durun yaşı ne başı ne da psikolojisi olacak,  olmakla da kalmayıp bozulacak da.

Evet üstünden yıllar geçti yetmişe merdiven dayadık ve fakat bütün gençliğimizin siperde ya da okulda olmadığımız zamanları,  Kadir Kaba’nın da, Yusuf Akama’nın da Cumhur Deliceırmak’ın da belki pencereden belli belirsiz siluetini görürüz hayali ile sevgilinin mahallesinden sokağından otuz yiro yirolamakla geçti de psikolojimize hiçbir şey olmadı.

Sonrasında Yusuf Akama LTL şiir yarışmasında ‘ hurma ey hurma’ diye bir döktürmeye başladı ki Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan tüyleri diken diken oldu dinleyenlerin.

Çağdaş bir yaşamı yakalayıp yaşamanın yolu,  batının refahtan lüksten benliğini kaybederek uydurduğu hastalıklara kendinizi zorla satmak değildir.

Ruh bir kibrit çöpü değildir çıt deyip kırılsın, Çin malı seri üretim ürünü de değildir zırt pırt bozulsun.

Anneler babalar evlatlarınızı hedefsiz koydunuz,  bununla da yetinmeyip kendindinizde olmayan, aslında olmayan ve fakat ille de mutlaka yarattığınız sorunlarınızı da onlara yansıtıyor sonra da panik atak oluyorsunuz. Olmayın.

Evlatlarınızın kendi işlerini kendilerinin yapmasını sağlayın, onlara yaşıtınızmışlar, arkadaşlarınızmışlar gibi yaklaşmayın.

Evlatların evlatlığı, öğrencilerin öğrenciliği bilmesi, kabullenmesi ve üstesinden gelerek tadını çıkararak yaşaması gerekir.

Harçlıksız kalması bir çocuğun, birkaç gün harçlıksız kalması, marka ayakkabı giymemesi on üç yaşında on beş yaşında Dereboyu’nda ya da Girne’nin çakma Teşvikiye, Şişli caddesinde marka kahve içememesi sorun değildir, olmaz olamaz, oldurursanız suçu sizdedir.  Sahi mis gibi evde pişmiş muluhiya,  kuruk yağlı muluhiya dururken, her şeyi ile ev yemeği olan muluhiyayı restoranlarda yemek de ne demek.

Benden size bir sır.

Olmayan psikolojiniz bozuk, hemen pirinç ayıklayın, hamur açın, mahallenin, komşuların haliniü hatırını sorun dertlerini dinleyinü derman olmaya çalışın, göreceksiniz ki zannettiğiniz kadar çaresiz ve yalnız değilsiniz