Her birimde, her dairede ve her siyasi görevde kan değişimi yapılırken, 30 Haziran 2020 tarihinde de poliste kan değişimi yaşandı.

            Bugüne kadar polisimiz hakkında epeyce yazı yazmışımdır.  Bütün bu konudaki yazılarımı toplasam, herhalde bir kitap olur.  Biraz geç de olsa polisteki devr-i teslim görevini şimdi yazma fırsatı bulabildim.  Yine de polisimiz hakkında birşeyler yazmak, onları takdir temek iyidir diyorum.

            Görevini yeni Emniyet Müdürü Ahmet Soyalan’a teslim eden Süleyman Manavoğlu’nun görevde olduğu süre zarfında pek çok başarılı işlere ve operasyonlara imza attığını söyleyebiliriz.  Bir çok kriminal vakalardan tutun da, uyuşturucu, hırsızlık, ırza geçme, trafik kazaları ve son bela, koronavirüs’le mücadelede polisin katkıları...

            Kıbrıs Türk Emniyet Teşkilatının kuruluşunun 56’ncı yılını kutladığı bu günlerde, böylesine önemli bir teşkilatın nereden nereye geldiğini hele bir düşünelim....

            Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile, İngiliz sömürge idaresinden devralınan Polis teşkilatı, karma iki toplum fertlerinden oluşuyordu.  O teşkilatta pek çok etkin görevlerde bulunan Türk polislerinin birikimleri, gerçekten takdire şayandır.

            21 Aralık 1963 olaylarının başlaması ile, her birimde olduğu gibi polis teşkilatında da kopmalar ve ayrılmalar olmuştur.  Rumların silahlı eylemleri sonrasında hiçbir kamu görevlisi can güvenliği olmadığı için işlerinin başına dönememişlerdi.  Barikatlar ve tel örgülü yollar ve sokaklar o ayrılığın ilk görüntüleriydi.

            Hayatın felç olduğu, binlerce insanımızın göçmen durumuna düştüğü o zor ve acı dolu günlerde Cumhurbaşkan Yardımcısı rahmetlik Dr. Fazıl Küçük’ün bünyesinde kurulan Genel Komite ile yeni hayatımız ve yeni teşkilatlanmamız başlamış oluyordu.  Hangi daire, hangi memur, hangi teknik eleman...  Herşey darmadağındı.  İletişim kalmamıştı.

            Bu soruların kökünde yatan gerçek, yeni teşkilatlanmamızın tablosunda, hemen hemen herkesin mücahit olmasıydı.  Rumlar tarafından ablukaya alınan Türk bölgelerinde mahsur kalan meurlar ve polisler, kendi olanakları ile yeni örgütlenmelerini sağlamışlardır.   Bölge telsizleri pek çok işe yarıyordu.  İşin gerçeği, hemen hemen bütün polislerin Türk Mukavemet Teşkilatı’nın mensubu olmalarıydı.  Dolayısı ile polisler, hem polislik görevlerini, hem de mücahitlik görevlerini ifa etmişlerdir.  Tabii ki öte taraftan da bütün Rum polisler de EOKA’cıydılar.

            Bir de eski günlere dönelim...

            İngiliz döneminde polis teşkilatına alınmanın birinci şartı uzun boylu olmaktı.  Tabii ki bir de en az ortaokul mezunu olmaları öngörülüyordu. Hatta tarihi belgeleri araştırdığınızda ilkokul mezunu polisin bile olduğunu görürsünüz.  Geçen bu uzun süre zarfında yeni Polis Müdürlerinin artık akademik kariyere sahip kıymetli bireyler oldukları görülmüştür.

            Hani derler ya, “Kalite” diye... İşte o kalite, üniversite bitirmiş genç ve dinamik polislerin, Polis Teşkilatı’nda göreve başlamalarında yatmaktadır.

            Nitekim yeni Emniyet Müdürü Ahmet Soyalan, Hukuk fakültsi mezunu ve birikimi olan bir kişidir.

            Şimdi düşünüyorum...

            “Gelen gideni aratacak mı?”

            Ben şu yargıya vardım.

            “Kesinlikle gelen gideni aratmayacak ve polisteki hizmetler, devralındığı noktadan daha da ötelere taşınacak.”

            Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, eski ve ve yeni Emniyet Genel Müdürleri için çok güzel ve anlamlı ifadeler kullanmıştır, konuşmasında.

            Görevini meslektaşı Ahmet Soyalan’a devreden Süleyman Manavoğlu devir teslim töreninde şöyle demiştir:

            “Genel Müdürlük görevlerimde, özellikle halkla bütünleşme ve polis –halk dayanışmasını en üst düzeye çıkarma gayreti içinde oldum.  Kurumu, çağdaş polis örgütleri seviyesine çıkarma gayreti içinde oldum.  Başarı hepimizin başarısıdr.”

            Manavaoğlu doğru söyledi.  “Başarı bütün polislerin başarısıdır.”

            Polis Genel Müdürlük görevi, onurlu bir bayrağın taşınması kadar kutsal ve önemlidir.  O bayrağı Manavoğlu ve ondan öncekiler onur ve yüreklilikle bugüne kadar taşıdırlar, bundan sonra da yeni Emniyet Genel Müdürü Ahmet Manavoğlu ve ekibi de taşıyacak ve bütün KKTC halkı de onlarla gurur duyacaktır.

            KKTC halkı görevini devredip emekliye ayrılan Süleyman Manavoğlu’na teşekkür eder, yeni genel müdür Ahmet Soyalan’a de başarılar diler.