Pahalı, aşındırıcı ve toksik kimyasallar içeren temizlik malzemeleri yerine kolay bulunan, pratik, ucuz ve tamamen doğal temizlik malzemeleri tercih etmek istemez misiniz? Limon ve sirke gibi gıdaların harika birer doğal temizlik ve dezenfektan malzemeleri olduğunu biliyor muydunuz?

Yazıda hepimizin evinde bulunan doğal temizlik malzemeleri nasıl pratik ve etkin bir şekilde kullanarak faydalanabileceğimizi öğreneceğiz…

8 Doğal Temizlik Malzemesi
Limon
Eğer lavabo ve banyonuzun duvarlarındaki lekeleri temizlemek istiyorsanız, ikiye keseceğiniz limonun yarısını bir miktar tuza batırdığınızda, tuzlar limona yapıştıracaktır. Daha sonra tuza bulanmış bu limon ile lavabonuzu ovarak temizleyebilirsiniz. Pürüzlü yapısıyla tuz kirleri mekanik olarak, limon ise içerdiği asit ve enzimler sayesinde lekeleri enzimatik olarak temizleyecektir. Özellikle tuz ve limon ikilisi duşa kabinler ve küvetlerin içerisinde çökelen su kireci ve sabun kalıntılarını temizlemek için harikadır.
İnatçı lekeler için limon ve sirke karışımına ekleyeceğiniz karbonat ile etkili bir temizleme macunu elde edebilirsiniz. Bu macunu giysilerinizdeki lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz. Ancak limon ve sirkenin renk açıcı özellikleri olduğundan ve bazı malzemelerin rengini açabileceğinden, bu temizleyiciyi kullanmadan önce, kullanacağınız kumaş ya da malzemenin üzerinde ufak bir bölgede test etmelisiniz. Limon, mermerin bile rengini açabilen etkili asitler içermektedir.

Sirke
Sirke çok amaçlı bir temizleyicidir. Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırarak elde ettiğiniz sıvıyı spreyli bir şişeye doldurarak, evinizin hemen her köşesini bu karışımla temizleyebilirsiniz. Sirke etkili bir temizleyici olduğu kadar ayrıca etkili bir dezenfektan olarak da iş görür.

Karbonat
Karbonat, evinizdeki yüzeyleri aşındırmadan temizleyebilen etkili bir maddedir. Limon, sirke ya da suyla karıştırılarak kullanılabileceği gibi karbonattan farklı amaçlar için de yararlanılabilir. Açık ve küçük bir kap içerisinde buzdolabına koyduğunuz karbonat, buzdolabındaki kötü kokuları yok edebileceği gibi çöp kovanıza serptiğinizde ise, kovanın içerisindeki kötü kokuyu önler.

Tuz
Tuzun pütürlü yapısı, kirleri ovalayarak çıkarmak için size yardım edecektir. Özellikle sofra, fayans ve seramik yüzeyleri tuz ile ovalayarak lekeleri çıkarabilirsiniz. Peki ya kırmızı şarabın çıkmayan lekesi? Halınıza ya da üzerinizdeki giysinize kırmızı şarap döküldüğünde ne yapmalısınız?
Üzerinize dökülen kırmızı şarabın oluşturduğu lekenin üzerini bolca tuzla kaplayarak tuzu kumaşa doğru bastırın. Tuzun şarabı emmesi için 15 dakika bekleyin, daha sonra lekeli bölgeyi tuzla ovalayarak temizleyin. Halılarınız için de aynı yöntemi kullanabileceğiniz gibi, geride kalan şarap lekesini su ve sirke karışımıyla ovalayarak da çıkarabilirsiniz.

Un
Gümüşlerinizi temizleyip parlatmanın yöntemini biliyorsunuz. Peki ya bakır ve pirinç kaplama takılarınız ya da ev eşyalarınızı nasıl temizleyerek parlaklıklarını koruyabilirsiniz? Bunun için de basit ve doğal bir yöntemimiz var! Eşit miktarda un, tuz ve sirkeyi karıştırarak macun kıvamına getirin. Daha sonra pamuklu bir bezin üzerine koyacağınız bu macun ile eşyalarınızın üzerini ovalayarak temizleyin ve macunu 1 saat kadar eşyalarınızın üzerinde bekletin. 1 saatin sonunda eşyalarınızı suyla yıkayarak temizleyip kuruttuğunuzda, nasıl parladıklarını görünce siz de şaşıracaksınız.

Greyfurt Tohumu Yağı
15 çay kaşığı greyfurt tohumu yağı ile yarım litre ılık suyu karıştırarak temiz bir spreyli şişeye boşaltınız. Kullanmadan önce bu karışımı iyice karıştırarak istediğiniz yüzeylere püskürterek dezenfekte ediniz. Böylelikle eviniz hem mikroplardan arınmış olacak, hem de greyfurtun tazeleyici ve ferah kokusu tüm evinizi saracak…

Sebze Yağı
Ahşap yüzeylerinizi temizleyecek ve parlatacak doğal bir içerik mi arıyorsunuz? Bir çay kaşığı limon suyu ile 2 fincan sebze yağını (ayçiçeği yağı gibi..) karıştırarak mobilyalarınızı ve ahşap yüzeylerinizi temizleyiniz. Bu karışım ahşaplarınızdaki kirleri çıkaracaktır.

Portakal
Portakalı yedikten ya da sıktıktan sonra, kabuklarını hemen çöpe atmayıp saklayınız. Bu kabuklarla mutfaktaki kirli yüzeyleri ovalayarak hem kirlerden arındırmış, hem de dezenfekte etmiş olacaksınız. Daha sonra portakal kabuğuyla ovduğunuz yüzeyleri nemli bir bez ile durulayınız.
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/8-dogal-temizlik-malzemesi/

Editör: Mehmet Kasimoglu