Akciğer Kanseri Teşhisi
Bronkoskopi Küçük ve esnek bir tüp ağız veya burun içinden akciğerlere geçirir. Bronkoskopi üzerindeki hafif ve küçük bir kamera, doktorunuzun akciğerlerin hava yollarının içine bakmasını sağlar.
Akciğer kanseri için sağlıklı kişilerin test edilmesi.
Akciğer kanseri riski artmış olan kişiler düşük doz BT taramaları kullanarak yıllık akciğer kanseri taraması yaptırmalıdır.
Akciğer kanseri taraması genellikle uzun yıllar boyunca yoğun olarak sigara içen ve sağlıklı olan 55 yaş ve üstü kişilere önerilir.
Akciğer kanseri riskinizi doktorunuzla tartışın. Birlikte akciğer kanseri taramasının sizin için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Akciğer Kanserini Teşhis Testleri
Akciğer kanseri olabileceğinizi düşünmeniz için bir nedeniniz varsa, doktorunuz kanserli hücrelerinizi kontrol etmek ve diğer koşulları ekarte etmek için bir dizi test isteyebilir.

Testler şunları içerebilir:
Görüntüleme testleri

Akciğerlerinizin bir röntgen görüntüsü anormal bir kitleyi veya nodülü ortaya çıkarabilir. BT taraması, akciğerlerinizdeki X ışını üzerinde saptanamayan küçük lezyonları ortaya çıkarabilir.

Balgam sitolojisi
Eğer öksürüğünüz varsa ve balgam üretiyorsanız, mikroskop altında balgamı incelemek bazen akciğer kanseri hücrelerinin varlığını ortaya çıkarabilir.

Doku örneği (biyopsi)
Anormal hücrelerden oluşan bir örnek, biyopsi adı verilen bir prosedürde çıkarılabilir.
Doktorunuz, bronkoskopi de dahil olmak üzere bir çok şekilde biyopsi yapabilir. Doktorunuz akciğerlerinizin anormal bölgelerini boğazınızdan ve akciğerlerinizden geçen ışıklı bir tüp kullanarak inceler; boynunuza bir kesi yapılarak uygulanan mediastinoskopi ve lenf bezlerinden doku örnekleri almak için göğüs kemiğinin arkasına cerrahi aletler yerleştirilir; ve şüpheli hücreleri toplamak için göğsünüze bir iğne ve akciğer dokusuna kılavuzluk yapmak için X-ışını veya BT görüntüleri kullanarak iğne biyopsisi yapar.
Bir biyopsi örneği ayrıca, karaciğeriniz gibi kanserin yayıldığı diğer bölgelerden veya lenf düğümlerinden de alınabilir.
Bir laboratuvarda kanser hücrelerinizin dikkatli bir analizi, sahip olduğunuz akciğer kanseri türünü ortaya çıkaracaktır. Karmaşık testlerin sonuçları, tedavi sürecinizi belirlemenize ve tedavinizi yönlendirmenize yardımcı olabilecek, hücrelerinizin belirli özelliklerini söyleyebilir.

Kanserin Boyutunu Belirlemek İçin Uygulanan Testler
Akciğer kanseriniz teşhis edildikten sonra, doktorunuz kanserinizin derecesini belirlemek için çalışacaktır. Kanserin aşaması size ve doktorunuza hangi tedavinin en uygun olduğuna karar verme aşamasında yardımcı olur.
Evreleme testleri, doktorunuzun kanserin akciğerlerinizin ötesine yayıldığına dair kanıt aramasını sağlayan görüntüleme prosedürlerini içerir. Bu testler CT, MRI, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve kemik taramalarını içerir. Her test her insan için uygun değildir, bu nedenle doktorunuzla hangi prosedürlerin sizin için uygun olduğu hakkında konuşun.
Akciğer kanserinin evreleri, 0 ile IV arasında değişen Romen rakamları ile gösterilir, en düşük evreler akciğer ile sınırlı olan kanseri gösterir. Evre IV ile kanser ileri derecede kabul edilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılmış durumdadır.

Akciğer Kanseri Tedavisi
Akciğer kanseri ameliyatı, akciğerin veya tüm akciğerin bir kısmının çıkarılmasını içerebilir. Akciğer kanserini ve sağlıklı bir dokunun küçük bir kısmını çıkarmak için yapılan operasyona kama rezeksiyonu denir. Akciğerin daha geniş bir alanının çıkarılması segmental rezeksiyon olarak adlandırılır.
Siz ve doktorunuz, genel sağlığınız, kanserinizin türü, aşaması ve tercihleriniz gibi bir dizi faktöre bağlı olarak bir kanser tedavi planı seçebilirsiniz.
Bazı durumlarda, tedavi edilmemeyi tercih edebilirsiniz. Örneğin, tedavinin yan etkilerinin potansiyel faydalardan ağır basacağını hissedebilirsiniz. Bu durumda doktorunuz, yalnızca ağrıya veya nefes darlığına neden olan kanserin neden olduğu semptomları tedavi etmeyi rahatlıkla önerebilir.
Ameliyat sırasında cerrah akciğer kanserini ve sağlıklı bir doku payını çıkarmaya çalışır.

Akciğer kanserini ortadan kaldırmak için prosedürler şunlardır:
Tümörü içeren akciğerin küçük bir bölümünü sağlıklı bir doku ile birlikte çıkarmak için kama rezeksiyonu.
Akciğerin daha büyük bir kısmını çıkarmak için segmental rezeksiyon, ancak tüm lobu değil.
Bir akciğer tüm lobunu çıkarmak için lobektomi.
Tüm bir akciğer çıkarmak için pnömonektomi.
Ameliyat geçirirseniz, cerrahınız ayrıca, kanser belirtilerini kontrol etmek için göğsünüzden lenf düğümlerini de çıkarabilir.
Kanseriniz akciğerlerle sınırlıysa, ameliyat bir seçenek olabilir. Daha büyük bir akciğer kanserine sahipseniz, doktorunuz kanseri küçültmek için ameliyat öncesi kemoterapi veya radyasyon tedavisi önerebilir. Kanser hücrelerinin ameliyattan sonra geride kalması veya kanserinizin tekrarlayabilme riski varsa, doktorunuz ameliyattan sonra kemoterapi veya radyasyon tedavisi önerebilir.
Minimal invaziv cerrahi ve video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) gibi ileri cerrahi teknikler, akciğer kanseri ameliyatı sonrası hastanede geçirmeniz gereken zamanı azaltabilir ve normal aktivitelerinize daha erken dönmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar, her yıl bu operasyonların çoğunu gerçekleştiren hastanelerde minimal invaziv akciğer kanseri cerrahisi geçiren kişilerin daha az ağrı ve daha az komplikasyon yaşadığını göstermektedir.

Akciğer Kanserinde Radyasyon Tedavisi
Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi kaynaklardan yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi sırasında, bir makine etrafınızda dolanırken, radyasyonun vücudunuzdaki hassas noktalara yönlendirilmesi sırasında bir masaya uzanırsınız.
Lokal olarak ilerlemiş akciğer kanseri olan kişiler için radyasyon ameliyattan önce veya ameliyattan sonra kullanılabilir. Genellikle kemoterapi tedavileri ile kombine edilir. Eğer ameliyat bir seçenek değilse, kombine kemoterapi ve radyasyon tedavisi birincil tedaviniz olabilir.
Gelişmiş akciğer kanserleri ve vücudun diğer bölgelerine yayılan kanserler için, radyasyon terapisi ağrı gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Standart radyasyon terapisi teknikleri ile karşılaştırıldığında, daha yeni ve kesin hedeflenmiş tedaviler daha etkili ve daha az yan etkilere neden olabilir.

Akciğer Kanserinde Kemoterapi
Kemoterapide, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Bir veya daha fazla kemoterapi ilacı kolunuzdaki bir damardan (intravenöz olarak) verilebilir veya oral olarak alınabilir. İlaçların bir kombinasyonu genellikle haftalar veya aylar boyunca bir dizi tedavi ile verilir.
Kemoterapi, ameliyattan sonra kalan herhangi bir kanser hücresini öldürmek için sıklıkla kullanılır. Tek başına veya radyasyon terapisi ile birlikte kullanılabilir. Kemoterapi aynı zamanda kanserleri küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için ameliyattan önce de kullanılabilir.
Gelişmiş akciğer kanseri olan kişilerde, ağrı ve diğer semptomları hafifletmek için de kemoterapi kullanılabilir.

Akciğer Kanserinde Radyocerrahi
Radyocerrahi olarak da bilinen stereotaktik vücut radyoterapisi, birçok radyasyon ışınını kanserli hücreleri birçok açıdan hedefleyen yoğun bir radyasyon tedavisidir. Stereotaktik vücut radyoterapi tedavisi tipik olarak bir veya birkaç tedavide tamamlanır.
Radyocerrahi, ameliyat edilemeyen küçük akciğer kanserli kişiler için bir seçenek olabilir. Beyin de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılan akciğer kanserini tedavi etmek için de kullanılabilir.

Akciğer Kanserinde Hedefli İlaç Tedavisi
Hedeflenen ilaç tedavileri, kanser hücreleri içinde bulunan spesifik anormalliklere odaklanır. Bu anormallikleri bloke ederek, hedefe yönelik ilaç tedavileri kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir.
Çoğu hedefe yönelik tedavi ilaçları akciğer kanserini tedavi etmek için kullanılır, ancak çoğu ileri veya tekrarlayan kanserli kişiler için ayrılmıştır.
Bazı hedefe yönelik tedaviler sadece kanser hücreleri belirli genetik mutasyonlara sahip kişilerde çalışır. Bu ilaçların size yardım edip edemeyeceğini görmek için kanser hücreleriniz bir laboratuarda test edilebilir.

Akciğer Kanserinde İmmünoterapi
İmmünoterapi, bağışıklık sisteminizi kanserle savaşmak için kullanır. Vücudunuzun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemi kanserinize saldıramaz çünkü kanser hücreleri bağışıklık sistemi hücrelerini körleştiren proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır.
İmmünoterapi tedavileri genellikle gelişmiş akciğer kanseri olan kişiler için yapılır.
Mayo Clinic araştırmacıları, metastatik akciğer kanseri olan kişiler için devrim yaratan immün kontrol noktası inhibitörleri olarak adlandırılan immünoterapi tedavilerinde kullanılan önemli bir keşif yaptı.

Akciğer Kanserinde Palyatif Bakım
Akciğer kanseri olan kişiler genellikle kanserin belirtilerini ve semptomlarını ve ayrıca tedavinin yan etkilerini tecrübe ederler. Palyatif bakım olarak da bilinen destekleyici bakım, belirtilerinizi ve semptomlarınızı en aza indirmek için bir doktorla çalışmayı içeren özel bir ilaç alanıdır.
Doktorunuz, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında rahat etmenizi sağlamak için teşhisten hemen sonra palyatif bakım ekibi ile görüşmenizi tavsiye edebilir.
Bir çalışmada, tanısı konulduktan hemen sonra destekleyici bakım almaya başlayan, ilerlemiş küçük hücreli dış akciğer kanseri olan kişiler, kemoterapi ve radyasyon gibi tedaviye devam edenlerden daha uzun süre yaşamışlardır. Destekleyici bakım alanlara göre ruh hali ve yaşam kalitesi artmıştır. Standart bakım alanlardan ortalama üç ay daha uzun bir süre hayatta kalmayı başardılar.

Akciğer Kanserinde Yaşam Tarzı ve Ev Tedavisi
Nefes darlığı ile başa çıkmak
Akciğer kanseri olan birçok insan, hastalığın seyrinde bir noktada nefes darlığı yaşar. Ek oksijen ve ilaçlar gibi tedaviler kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için mevcuttur, ancak her zaman yeterli değildir.

Nefes darlığı ile baş etmek için yardımcı yollar:
Rahatlamaya çalışın
Nefes darlığı korkutucu olabilir. Fakat korku ve endişe sadece nefes almayı zorlaştırır. Nefes darlığı hissetmeye başladığınızda, rahatlamanıza yardımcı olacak bir aktivite seçerek korkuyu yönetmeye çalışın. Müzik dinleyin, favori tatil yerinizi hayal edin, meditasyon yapın veya sizi rahatlatacak başka bir şey yapın.

Rahat bir pozisyon bulun
Nefes darlığı hissettiğiniz zaman öne eğilmeniz size yardımcı olabilir.

Nefesinize odaklanın
Nefes darlığı hissettiğinizde, zihninizi nefesinize odaklayın. Akciğerlerinizi hava ile doldurmaya çalışmak yerine, diyaframınızı kontrol eden kasları hareket ettirmeye odaklanın. Ağzınızdan nefes almayı deneyin ve nefes alış verişlerinizi kontrollü bir şekilde arttırın.

En önemlisi enerjinizi koruyun
Nefes darlığınız varsa, kolayca yorulabilirsiniz. Gün içinde uğraştığınız gereksiz şeyleri bir kenara bırakmayı deneyip, enerjinizi koruyun.
Nefes darlığını hafifletmek için başka bir çok tedavi yolu olduğundan, nefes darlığı yaşarsanız veya belirtileriniz kötüleşirse doktorunuza söyleyin.

Akciğer Kanserinde Alternatif Tıp
Tamamlayıcı ve alternatif akciğer kanseri tedavileri kanserinizi tedavi edemez. Ancak, tamamlayıcı ve alternatif tedaviler genellikle belirti ve semptomları hafifletmek için doktorunuzun bakımıyla birleştirilebilir.
Amerikan Göğüs Hastalıkları Koleji, akciğer kanseri olan kişilerin aşağıdakileri rahatlıkla yapabileceğini söylemektedir:

Akupunktur
Bir akupunktur seansı sırasında, eğitimli bir uygulayıcı, vücudunuzdaki hassas noktalara küçük iğneler sokar. Akupunktur, ağrıyı hafifletebilir ve mide bulantısı ve kusma gibi kanser tedavisinin yan etkilerini hafifletebilir, ancak akupunkturun kanseriniz üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Hipnoz
Hipnoz, genellikle rahatlama egzersizleri ile size yol gösteren bir terapist tarafından yapılır ve hoş ve olumlu düşünceleri düşünmenizi sağlar. Hipnoz kanser hastalarında anksiyete, bulantı ve ağrıyı azaltabilir.

Masaj
Bir masaj sırasında masaj terapisti, cildinize ve kaslarınıza baskı uygulamak için ellerini kullanır. Masaj, kanserli kişilerde anksiyete ve ağrıyı hafifletebilir. Bazı masaj terapistleri, kanserli kişilerle çalışmak için özel olarak eğitilmiştir.

Meditasyon
Meditasyon, bir fikir, görüntü veya ses gibi bir şeye odaklandığınız sessiz bir yansıma zamanıdır. Meditasyon, kanseri olan kişilerde stresi azaltabilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

Yoga
Yoga, hafif gerginlik hareketlerini derin nefes ve meditasyonla birleştirir. Yoga, kanser hastalarının daha iyi uyuyabilmesine yardımcı olabilir.

Akciğer Kanseri ile Başa Çıkmak ve Destek
Kanser tanısı ezici olabilir. Zamanla, kanserin sıkıntısı ve belirsizliği ile başa çıkmanın yollarını bulacaksınız.
O zamana kadar, aşağıdakileri yapmanız size yardımcı olabilir:
Bakımınız hakkında karar vermek için akciğer kanseri hakkında yeterli bilgi edinin
Tedavi seçenekleriniz ve isterseniz prognozunuz(hastalığın seyri) da dahil olmak üzere doktorunuza akciğer kanserinizi sorun. Akciğer kanseri hakkında daha fazla bilgi edindikçe, tedavi kararlarında daha emin olabilirsiniz.

Arkadaşlarınıza ve ailenize yakın olun
Yakın ilişkilerinizi güçlü tutmanız akciğer kanseri ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlarınız ve aileniz, ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Ve kanser tarafından bunalmış hissettiğinizde duygusal destek olarak hizmet edebilirler.

Konuşacak birini bulun
Umutlarınız ve korkularınız hakkında konuşmanızı isteyen iyi bir dinleyici bulun. Bu arkadaş veya aile üyesi olabilir. Bir danışman, sağlık çalışanı, din görevlisi veya kanser destek grubunun anlayışı da yardımcı olabilir.

Randevunuz İçin Hazırlanın
Sizi endişelendiren belirti ve semptomlarınız varsa, vakit kaybetmeden doktorunuza danışın. Doktorunuzda akciğer kanseri olduğunuzdan şüpheleniyorsa, muhtemelen bir uzmana yönlendirilirsiniz.

Akciğer kanseri olan kişileri tedavi eden uzmanlar:
Kanser tedavisinde uzman doktorlar (onkologlar)
Akciğer hastalıklarını tanıyan ve tedavi eden doktorlar (pulmonologlar)
Kanseri tedavi etmek için radyasyon kullanan doktorlar (radyasyon onkologları)
Akciğerde çalışan cerrahlar (torasik cerrahlar)
Kanser ve kanser tedavisinin belirtilerini ve semptomlarını tedavi eden doktorlar (palyatif bakım uzmanları)

Neler Yapabilirsiniz?
Randevular kısa olabileceğinden, iyi hazırlanmış olmak iyi bir fikirdir. Hazırlanmanıza yardımcı olmak için şunları deneyin:
Herhangi bir randevu öncesi kısıtlamadan haberdar olun. Randevuyu hazırlarken, diyetinizi kısıtlamak gibi önceden yapmanız gereken bir şey olup olmadığını öğrenin.
Randevuyu planladığınız nedenden dolayı alakasız görünebilecek olsa bile bütün belirtilerinizi yazın. Belirtileriniz başladığında not alın.
Önemli stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgilerinizi yazın.
Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın.
Tıbbi kayıtlarınızı toplayın. Göğüs röntgeni veya farklı bir doktor tarafından yapılan bir tarama yaptıysanız, bu dosyayı almayı ve randevunuza getirmeyi unutmayın.
Bir aile üyesi veya arkadaşınızı yanınıza almayı düşünün. Bazen randevu sırasında verilen tüm bilgileri hatırlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri,  unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
Doktorunuza sormak için sorular hazırlayın.
Doktorunuzla geçirdiğiniz süre sınırlıdır, bu yüzden soruların bir listesini hazırlamak zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Zaman yeterli olamaya bilir, bu nedenle sorularınızı en önemlinden en az önemliye doğru  sıralayın.

Akciğer kanseri için, sorulacak bazı temel sorular şunlardır:
Ne tür akciğer kanserim var?
Kanserimi gösteren göğüs röntgeni veya CT taramasını görebilir miyim?
Belirtilerime neden olan nedir?
Akciğer kanserinin evresi nedir?
Daha fazla teste ihtiyacım olacak mı?
Akciğer kanseri hücrelerim tedavi seçeneklerimi belirleyebilecek gen mutasyonları için test edilmeli mi?
Kanserim vücudumun diğer bölgelerine yayıldı mı?
Tedavi seçeneklerim nelerdir?
Bu tedavi seçeneklerinden herhangi biri kanserimi iyileştirir mi?
Her tedavinin potansiyel yan etkileri nelerdir?
Benim için en iyi olduğunu düşündüğün bir tedavi var mı?
Sigarayı bıraksam şimdi bir faydası olur mu?
Benim durumumda bir arkadaşına veya aile üyesine ne tavsiyede bulunursun?
Ya tedavi istemezsem?
Yaşadığım belirtileri ve semptomları rahatlatmanın yolları var mı?
Bir klinik araştırmasına kayıt olabilir miyim?
Bir uzman görmeli miyim?
Doktorunuza sormaya hazırladığınız sorulara ek olarak, randevunuz sırasında başka soru sormaktan çekinmeyin.
Doktorunuz size bir kaç soru sorabilir.
İlk kez semptomları ne zaman yaşamaya başladın?
Semptomların sürekli mi yoksa arada sırada mı?
Semptomlarınız ne kadar şiddetli?
Nefes alırken hırıltınız var mı?
Boğazını temizliyormuş gibi hissettiğiniz bir öksürüğünüz var mı?
Hiç amfizem veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı teşhisi konuldu mu?
Nefes darlığı için ilaç alıyor musunuz?
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/akciger-kanseri-tedavi-teshis/

Editör: Mehmet Kasimoglu