Astım hastalığı akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen kronik bir rahatsızlıktır. Astım hastalığından muzdarip olan kişiler nefes almada zorluk çekerler, boğulma ve sıkışma belirtileri yaşarlar. Astım hastalığına her yaştan insan yakalanabilir. Astım hastalarının solum yolları şişer ve çevresindeki kaslar akciğerlere havanım tam anlamıyla girmesini engeller. Astım hastalığının sıkıntıları ve belirtileri çeşitli tedaviler ile rahatlatılabilir.

Astım Hastalığı’nın Nedenleri
Alerjiler
Tütün ve duman
Hava kirliliği gibi çevresel faktörler
Fazla kilo
Stres, gerginlik, depresyon
Genetik
Çocukluk döneminde geçirilen akciğer enfeksiyonu
Erken doğum
Balık , soya, yumurta, yer fıstığı gibi bazı gıdalar
Mide ekşimesi
Astım Hastalığı’nın Belirtileri
Nefes almada zorluk
Nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi
Öksürük
Göğüste sıkışma
Herhangi bir fiziksel aktivite yaparken yorgunluk hissi
Sık sık soğuk algınlığı ve öksürük
Uykuda huzursuzluk

Astım Hastalığı İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
1. Karanfil : Yarım bardak suya bir kaşık bal ve 5-6 karanfil atın. Karışımı kaynatın. Bu kür astım için mükemmel bir doğal ilaçtır ve faydalı sonuçlar almak için günde iki kez içilmelidir.
2. Zencefil : Zencefilin sağlık ve insan vücudu üzerinde pek çok faydaları vardır. Zencefil astımı doğal yoldan tedavi etmeye yarayan besinlerden birisidir. Bir miktar suya eşit miktarda zencefil , nar ve bal ekleyin. Etkili sonuç almak için bu karışımı günde 2 veya 3 kez tüketin.
Bunun dışında bir yemek kaşığı balı ve iki yemek kaşığı kurutulmuş çemen tohumunu bir yemek kaşığı zencefil suyu ile karıştırın. Akciğerlerinize detoks yapmak için her sabah bu karışımdan yiyin.
3. Hardal yağı : Bir miktar hardal yağının içine kafur karıştırın. Göğsünüzün üzerine bu karışımdan elde edeceğiniz macunu sürün ve masaj yapın. Göğsünüz ısınana kadar bu masaja devam edin. Bu macun da astım için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
4. İncir : İncir astım hastalığına karşı etkili bir meyvedir. İncirleri geceden suyun içerisine koyun ve sabaha kadar bekletin. Sabah aç karnına onları yiyin.Ayrıca, astım hastalığını etkili bir şekilde rahatlatmak için incir su için.
5. Siyah Çay / Kahve : Kahvenin içerisindeki kafein astımı rahatlatmak için etkili bir yöntemdir. Kafein hava geçiş yolunu temizler. Kahve sevmeyen astım hastaları bunun yerine siyah çay içebilir. Ama bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta günde en fazla üç bardak çay veya kahve tüketmektir. Bundan fazlası yarardan çok zarardır.
6. Okaliptüs Yağı : Boynunuza okaliptüs esansiyel yağı  sürerek gerçekten bir rahatlama hissedebilirsiniz.Bir bardak kaynamış suya bir kaç damla okaliptüs esansiyel yağı damlatın. Bunun buharını koklayarak daha rahat nefes alabilirsiniz.
7. Bal : Eğer astım için doğal ilaçlar arıyorsanız balı deneyin.Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı bal karıştırıp günde iki veya üç defa içebilir yada bal aromasını teneffüs edebilirsiniz. Alternatif olarak, bir çay kaşığı bala yarım çay kaşığı tarçın tozu ekleyerek yatmadan önce bu karışımı yiyebilirsiniz.
8. Soğan : Soğanın, anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Soğanın bu özelliğinin hava yollarını temizlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Eğer astım hastası iseniz daha fazla soğan tüketin.
9. Meyve ve Limonlar : Çilek, yaban mersini, papaya, ve portakal gibi meyveler, astım hastaları için çok faydalıdır. Ayrıca, limon C vitamini açısından zengin olduğundan günde en az bir kez su veya tuz ile tüketilmelidir
10. Balıklar : Somon, ton balığı ve sardalya gibi balıkları tüketmek astım sorunun tedavisinde gerçekten etkili olabilir.Bu balıkları yemek astım sorunu ile mücadelede hızlı ve etkili bir yöntemdir.
11. Bektaşi üzümü (Amla) : Bektaşı üzümü astım için faydalıdır. Birkaç adet bektaşi üzümüne biraz bal ekleyin ve yiyin.
12. Acı kabak : Acı kabağın suyunu sıkın. Buna fesleğen ve bal ekleyin. Bunları iyice karıştırın. Bu kür astım hastalarını rahatlatır.
13. Rezene tohumları : Astım ataklarından kurtulmak için düzenli olarak rezene tohumu tüketin .
14. Sıcak Süt : ılık bir bardak süt içine eşit miktarda zeytinyağı ve bal ekleyin. Kahvaltılardan önce, bir kaç diş sarımsak ile birlikte bu sütü için.
15. Maydanoz Yaprağı : Maydanoz yaprakları astım hastalarının muzdarip olduğu öksürük için iyi bir bitkisel ilaçtır. Bu yapraklarından çay hazırlayıp içebilirsiniz. Bu boğazınızı yumuşatır ve göğüs tıkanıklığını yatıştırır.
16.Sarımsak: Sarımsak, diğer hastalıklarda olduğu gibi astım rahatsızlığına karşı da oldukça etkilidir. Sarımsak, solunum bozukluklarına iyi gelir, astım semptomlarını giderir. Sarımsak solunum yollarını temizler, rahat nefes almamıza yardımcı olur. Sarımsak çiğ haliyle tüketilebileceği gibi, tükettiğimiz diğer yemeklere de katılarak tüketilebilir. Sarımsak suyu da oldukça faydalıdır. Sarımsağı suda kaynatıp her gün bu suyu içerek astım ataklarını azaltabilirsiniz.

Astım Hastalığı’nı Önleyici Tedbirler
Her zaman düzenli, pnömoni ve grip aşısı yaptırın.
Zamanında ve uygun ilaçlar alın.
Eğer ani tıkanıklık yaşadığınızı düşünüyorsanız, hemen bir inhaler kullanın.
Sigaradan kaçının.
Her altı ayda bir alerji testi yaptırın.
Yağ solunum yollarının tıkanmasına yol açar.Bunun için çok fazla kızarmış gıda yemeyin.
Yanan soba veya şömineden uzak durun.
Derin nefes pratikleri yapın
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/astim-hastaligi-nedir-tedavisi/

Editör: Mehmet Kasimoglu