Bronşit en sık küçük çocuklarda görülen bir akciğer enfeksiyondur. Herhangi bir yaştaki insanları etkileyebilir, ancak bebekler ve çocuklar da ciddi veya belirgin semptomlara neden olma olasılığı daha yüksektir. Enfeksiyon yaygındır ve akciğerlerdeki en küçük hava yollarında (bronşlar olarak da bilinir) iltihaplanma ve tıkanıklık oluşturur. Genellikle virüs tarafından kaynaklanır.
Bronşitli çoğu insan birkaç hafta içinde iyileşir ancak bazı çocukların bir hastanede bakıma ihtiyacı olabilir. Katherine Brind’Amour, PhD.

Bronşit Nedir?
Bronşit yaygın bir akciğer enfeksiyonudur. Bronşiti olan insanların çoğu ilk olarak solunum sinsityal virüsü (RSV) olan bir virüs ile hastalanır. Virüs her yaştaki insanı etkileye biliyorken, bebeklerde RSV hastaneye kaldırma gerektirebilecek ciddi Bronşit semptomlarına neden olabilir. Bronşit tipik olarak normal bir soğuk algınlığı gibi başlar, ancak birkaç gün sonra daha da kötüleşir. Sağlıklı çocuklarda bile bir hafta veya daha fazla süre ile hışıltılı solunum veya solunum problemlerine neden olabilir. Çocuklar da ayrıca antibiyotik gerektiren bir kulak enfeksiyonuna da sebep olabilir.

Bronşit Bulaşıcı Mıdır?
Bronşitin kendisi bulaşıcı değildir fakat bronşite neden olan virüsler bulaşıcıdır. Virüsler çok yaygındır ve öksürür, hapşırma, konuşma veya nesnelere dokuma ile kolayca yayılır. RSV’nin en az iki suşu(Virüs alt türleri) vardır ve neredeyse her çocuğa 2 yaşına kadar bulaşır. Gribe ve soğuk algınlığı gibi diğer virüsler bronşların şişmesine ve mukus ile dolmasına neden olabilir.

Bronşiolit ve Bronşit
Benzer isimleri olmasına rağmen, Bronşit ve bronşiolit arasında bir fark vardır. Hava yolları üzerinde benzer etkileri vardır, ancak akciğerlerin farklı bölümlerinde ve farklı yaştaki insanlarda görülür.
Bronşit çoğunlukla 2 yaş ve altındaki bebekleri etkiler ve mukus ile toplanan ve nefes almasını zorlaştıran şişmiş hava yollarına (bronşlar) neden olur. Bronşiolit çoğunlukla yaşı daha büyük çocuklar da ve yetişkinlerde görülür. Üst solunum yollarında şişmeye yol açar – trakea(soluk borusu) ve üst bronşiyal tüpler. Ayrıca, bronşiolit genellikle birkaç hafta içinde kaybolurken, bronşit uzun süreli (kronik) bir duruma gelebilir ve genellikle sigara dumanı gibi akciğeri tahriş eden etkenler tarafından başlar. Bununla birlikte, her iki duruma da viral bir enfeksiyon neden olabilir.

Bronşit Belirtileribronşit belirtileri
Çocuklarda Bronşit belirtileri tanımlamak zor olabilir. Semptomlar şunları içerir:
 Nefes darlığı
nefes almakta zorlanma
Öksürük. Bronşitin neden olduğu öksürük şiddetli olabilir, kuru veya balgamlı olarak meydana gelebilir.
Yorgunluk, halsizlik
Sorunlu beslenme
Sinirlilik
Yüksek Ateş
Eklem ve kas ağrısı
Baş ağrısı
Düşük vücut ısısı, üşüme, terleme
Burun tıkanıklığı
Burun akıntısı
Hapşırma
Şeffaf, sarı, sarımsı gri ve yeşil renkte, ve kimi zamanlarda kanlı balgam gelmesi,
Göğüs ağrısı
Göğüs sıkışması
Solunum komplikasyonları
Bazı durumlarda, bu belirtiler bir çocuğun bronşit olduğunu gösteren tek semptomlardır. Bazı durumlarda, semptomlar daha da kötüleşebilir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız bir doktora başvurunuz veya acil bakım için çocuğunuzu doktora götürünüz.
Halsizlik veya aşırı hareketsizlik
Yemek yemeyi veya içmeyi reddetmek
Dehidrasyon (yeterli ıslak olmayan çocuk bezi veya koyu renk idrar)
Nefes almada zorluk
Hırıltı
Kızarık burun deliği
Nefes alıp verirken hırıltı sesi gelmesi
Solunum esnasında bebek kaburgalarını görmek
Çok hızlı veya sığ nefes almak
Nefes almak için çaba sarf etmek
Nefes almada duraklamalar
Mavi veya mor dudaklar ve parmak uçları
Hipotermi (normal 36 C’den daha düşük bir sıcaklık)
Çocuklarda ve yetişkinlerde Bronşit aynı semptomlarda görülebilir, ancak solunum ve burun kanaması ile batmış kaburgalar yalnızca çok genç yaşta ki hastalarda görülür.

Bronşit Nasıl Teşhis Edilir? Hangi Testler Yapılır?
Akciğer röntgeni
Balgam testi
Akciğer fonksiyon testi
Bronşit Nedenleri ve Risk Faktörleribronşit RVS virüs
Bronşit nedenleri
Virüs (çoğunlukla RSV, ancak aynı zamanda yaygın soğuk algınlığı veya gribe de sebep olabilir)
Mukus ile dolmuş ve şişmiş solunum yolları
Enfeksiyon hava yollarının şişmesine ve mukusla dolmasına neden olduğundan, akciğerler kana yeterli oksijen sağlamakta zorlanırlar. Vücudun yeterli oksijen almak için daha fazla çalışması gerekir, bu da hırıltılı veya dışarı doğru çıkan kaburgalar gibi nefes almada ciddi sorunlara neden olur.

Bronşit risk faktörleri
2 yaşından küçük çocuklar
Erken doğum
Başka bir kalp veya akciğer sorunu
Zayıf bağışıklık sistemi
Sigara dumanına maruz kalma
Çok sayıda insan ile temas içinde olma (kreş veya kalabalık bir ev)
Okul veya kreşe devam eden büyük kardeşlere sahip olmak
Alerjiler
Enfeksiyonlar
Öksürük ve soğuk algınlığı
Atmosferik değişiklikler
Sigara içmek
Tozlu hava veya sisli havalar
Bronşit Tedavisi
Çoğu vakada, bronşit tedavisi sadece sulu kalmayı ve evde dinlenmeyi içerir. Çocukların çoğu hafif semptomlara sahiptir ve ciddi tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, Bronşit şiddetli olduğunda, konvansiyonel tedavi aşağıdakileri gerektirebilir:
Hastaneye yatmabronsit maske ile oksijen alma
Bir maske veya makine aracılığıyla oksijen alma
Akciğerlerin minik hava yollarındaki iltihaplanmayı açan ve azaltan solunum ilaçlarını kullanmak için bir nebulizatör.
Hidratlaşmaya yardımcı olmak için intravenöz(maddenin direkt damardan verilmesi) sıvılar
Mukusun ağızdan veya burnundan emilmesi
Bir makine ile solunum ve kalp atış hızını izleme
Çocuğunuzun sıcaklığının sağlıklı bir yerde kalmasını sağlama
Oksijen, küçük çocuklarda en etkili tedavi olarak düşünülür. Çoğu Bronşit bir virüsten kaynaklandığı için, genellikle antibiyotikler reçete edilmez.
Bazı durumlarda, bazı ilaçlar sağlık personeli tarafından tedavi için tavsiye edilebilir: 
RSV enfeksiyonunu tedavi etmek için ribavirin veya palivizumab gibi ilaçlar.
Antibiyotikler (eğer enfeksiyon gerçekten bakteriyelse veya bir kulak enfeksiyonuna dönüştüyse)
Dekonjestan spreyler
Prednizon gibi kortikosteroidler
Albuterol veya rasemik epinefrin gibi hava yollarını rahatlatmak ve açmak için Alfa veya beta agonistleri.
Çocuğun yaşına bağlı olarak, asetaminofen veya ibuprofen gibi ateş düşürücüler. (Çocuğunuzun ateşini evde azaltmak için ilaç kullanmayı düşünüyorsanız bir sağlık uzmanıyla görüşmelisiniz.)
Bronşit Belirtilerini Gidermek için 7 Doğal Yol
Bronşitin hafif vakaları ile savaşırken, vücudun ne kadar oksijen aldığının, hidratlı kalmasının, tıkanıklık ve ateş gibi semptomların hafifletilmesi üzerine odaklanılır.
Çocuğunuzun semptomları tıbbi yardım gerektirmediğini düşünüyorsanız, bronşit semptomlarını hafifletmek için bu doğal yollara baş vurabilirsiniz.
Humidifier (nemlendirici) kullanın
Sıvı alımı/Hidrasyon
Aromaterapi kullanın
Solunum yollarını temiz tutun
Ateşi düşürün
Geleneksel Çin tıbbını düşünün
Beslenme takviyeleri veya evde doğal nebülizör seçenekleri hakkında araştırmalar yapın

1. Humidifier (Nemlendirici) Kullanın
Humidifier oksijen cihazı, odada ki havayı nemlendirmek için kullanılır ve bronşit için standart hastane tedavilerinden biridir. Nemlendiricinin kullanılması da çocuğunuzun nefes darlığını artırmak için güvenli geçici bir yol olarak düşünülür. Bununla birlikte, nemlendiriciler solunum yolu enfeksiyonları ve diğer sorunlarla düzgün kullanılmadığında veya temiz olmadığında ortaya farklı sorunlar çıkabilir. Nemlendiriciyle birlikte verilen kullanım talimatlarını takip edin ve çocuğunuzun hastalığı boyunca her gün temizleyin. Evde, havadaki potansiyel tahriş edici maddeleri önlemeniz sıklıkla önerilir, örneğin:
Kimyasallar
Sigara dumanı
Tütsü dumanı
Toz
Alerjenler
Soğuk hava

2. Sıvı Alımı/Hidrasyon
Hidrasyon belki de bronşiti olan çocuğunuzu evde desteklemenin en önemli yollarından biridir. Bebekler için, uykudayken bile anne sütünü veya biberonunu sıklıkla vermeye çalışın. Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve daha büyük çocuklar için, su, elektrolit içecek veya meyve suyu eşliğinde günün her saatinde suya teşvik edin ve onlara sık sık yudumlamalarını teklif edin veya onlara hatırlatın. Normalden fazla içmek zorunda değiller, ancak mümkünse düzenli miktarlarda sıvı almalılar. Çocuğunuzun yeterince sıvı tüketmediğinden endişe duyuyorsanız, bir sağlık uzmanını ile görüşün. Doktorlar, özellikle çocuklar için yapılmış bir reçetesiz (OTC) elektrolit içeceği önerebilir veya çocuğunuzu IV sıvıları için hastaneye getirmenizi isteyebilir.
Çocuğunuz yemekle sudan daha çok ilgiliyse, vücudunda ki su miktarını korumaya yardımcı olması için su içeriği yüksek yiyecekler de yedirebilirsiniz.
Sulu gıdalar şunlardır:
Kavun, karpuz ve kantalup
Çilek
Şeftali
Turunçgiller
Salatalık, kereviz ve kabak
Marul ve domates
Çorbalar ve et suyu
Yoğurt ve süzme peynir
Biber
Karnabahar ve lahana

3. Aromaterapi Kullanın
Her ne kadar temel yağ esaslı aromaterapinin bronşit solunumu için yararlı olduğu kanıtlanmamış olsada semptomlarını geçici olarak rahatlatmak mümkündür. Spesifik araştırılması yapan en etkin yağ okaliptus yağıdır. Bir çalışmada, esansiyel yağların kombinasyonunun kullanıldığı bir sprey, kullandıktan 20 dakika sonra semptomların giderilmesi, bir plasebo spreyine oranla daha etkili oldu. Sprey, boğaz ağrısı, ses kısıklığı veya öksürük gibi semptomların ne kadar sürdüğünü veya genel olarak ne kadar kötü olduklarını etkilemedi, ancak geçici olarak rahatlama sağladı. Çalışmada, Okaliptüs citriodora, Okaliptüs globulus, nane, kekik ve biberiyenin bir kombinasyonu kullanılmıştır.
Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, Okaliptüs globulus yağının, inflamasyonu hafifleterek ve mukusla savaşarak kronik bronşit semptomlarının tedavisinde etkili olduğunu bulmuştur.  Bir başka çalışmada, sıçanlarda da, bronşlar da benzer sonuçlar bulunmuştur.  Üçüncü bir çalışma sıçanlarda okaliptüs yağının Bronşitle savaştığını ve inflamasyonu ve mukus üretimini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur.  Bu araştırmacılar, okaliptüs yağının ilaç geliştirme için  kullanılmasını düşünsede, geleneksel tıp da henüz kullanılmamaktadır.
Not! Ticari buharlı ürünler, bebekler ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir.Çok küçük yaştaki çocuklara uygulamayın. Büyük çocuklar ve yetişkinler için, ağız veya burun yakınında uygulamayın. Bir çalışmada, bir popüler marka olan Vicks VapoRub içerisindeki bileşenlerin hava yollarında tahrişe neden olabileceği bulundu. Bu, daha fazla mukus üretimi ve nefes darlığı yaratabilir.  Bu, küçük çocuklarda  küçük dozlarda bile zehirli olabilen kafurdan kaynaklanır.
Potansiyel olarak zararlı içerikleri bırakıp evde kendi buharlı terapinizi yapabilirsiniz. Mentol ve kafur yerine, nane ve okaliptüs yapraklarını kaynayan bir suyun içine atıp kullanabilirsiniz.
Genel olarak, aromaterapinin Bronşitli çocuklara yardımcı olduğuna dair güçlü bir kanıt yoktur. Ancak, aromaterapi kullanmak isteyen ebeveynler, muhtemelen herhangi bir zarar verme ihtimalinin olmadığını bilerek bunu gönül rahatlığı ile kullanabilirler.

4. Solunum Yollarını Temiz TutunBronsit mukus vakum aleti
Çocuğunuz tıkanırsa burunda ki veya ağzında ki mukusu temizlemek isteyebilirsiniz. Bu, onların daha rahat nefes almalarını ve kanlarına giden oksijen miktarlarını etkiler.
Ev vakum aletleri arasında vakum ampulleri ve Nose Frida gibi “mukus vakumları” ve diğer tezgah üstü seçenekler bulunur. Bebeğinizin ağzı mukus dolu ise ağzını biraz temizlemek için vakum ampullerini kullanabilirsin.
Çocuğunuzun burnundaki mukusu tuzlu su damlaları ile temizleyebilir daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz. Bebekler için burun vakumu kullanmadan önce tuzlu su damlaları kullanılmalıdır, böylece mukus bozulur ve dışarı emilmesi daha kolaylaşır. yaşı büyük çocuklar burunlarını vakumlamadan önce tuzlu su burun damlalarını kullanırlarsa daha iyi sonuçlar alabilirler.

5. Ateşi Düşürün
Çocuğunuzun RSV veya Bronşit ile ilişkili ateşi varsa, tedavisi için en iyi yol hakkında doktorunuza danışın. Bazı durumlarda, çok küçük bebekler kolaylıkla hipotermi olabilirler. Ateşi düşürmeye çalışırken çok dikkatli olmalısınız. Bununla birlikte, doğal olarak ateşi düşürmenin birkaç yolu vardır; bebekler ve küçük çocuklar, büyük çocuklar ve yetişkinler için güvenli olabilirler. Bunlar, giysilerle, battaniyelerle uzun süre kalmamak ve ılık  banyodan kaçınmaktır. Giyisileri çıkartıp, soğuk bir duş alınmalıdır.

6. Geleneksel Çin Tıbbı (TCM)
Geleneksel Çin  bitkisel terapileri bronşit ve RSV tedavisinde Çin’de halen yaygın olarak kullanılmaktadır. ABD’de resmi tedaviler olarak geniş çapta kabul edilmemekle birlikte, mesleki bir TCM uygulayıcısı semptomları hafifletebilecek veya RSV ile mücadele edebilecek bir bitki tedavisidir.
Çocuklarında Bronşit bulunan 286 anne babanın yaklaşık yüzde 75’i konvansiyonel ilaçlardan memnun kalmış ve TCM’yi tercih etmiştir.
Bebek Bronşiti için tamamlayıcı ve alternatif terapiler üzerine yapılan bir derlemede, Çin bitkisel tıbbı üzerine dört çalışma dahil edildi ve klinik sonuçlar için bir miktar fayda sağladı.
Farelerde yapılan bir araştırma, genellikle öksürük ve diğer solunum problemleri için kullanılan modifiye dingchuan kaynatma denilen bir TCM bitkisel tedavisinin RSV ile mücadele edebileceğini ve iltihaplanmayı azaltabileceğini buldu.
İnsan solunum yolu hücrelerini kullanarak yapılan çalışmalar Peuraria lobata Ohwi’nin (hem Ge-Gen-Tang hem de Sheng-Ma-Ge-Gen-Tang’da bulunur) RSV enfeksiyonunu azalttığını bulmuştur.

7.Beslenme Takviyeleri veya Evde Doğal Nebülizör Seçeneklerini Düşünün
Pek çok beslenme takviyesi, bebekler için pratik (veya güvenli) olmayabilir, ancak çocuğunuzun doktoruna enfeksiyonlarla mücadelede ve solunum yollarındaki şişmeyi azaltmada çocuklara uygun seçenekler hakkında danışabilirsiniz. Bazı durumlarda, doğal besin öğelerini bir nebülizör vasıtasıyla vermek mümkün olabilir. Bebek Bronşiti için tamamlayıcı ve alternatif ilaçlar üzerine yapılan araştırmaların gözden geçirilmesi, aşağıdakiler için umut verici sonuçlar içeren çalışmalarda bulunmuştur: A. Vitamin D: Araştırma, vitamin D‘nin bağışıklık sistemimizin viral enfeksiyonlarla savaşma kabiliyetinde önemli bir rol oynadığı fikrini desteklemektedir. Ciddi Bronşiti olan bebekler üzerinde yapılan bir çalışmada, çoğu kişide vücutlarının enfeksiyonla mücadele için D vitamini kullanmasını zorlaştıracak bir genetik mutasyona sahipti.  Araştırmacılar, sistemlerinde daha yüksek seviyelerde bulunan D vitamininin, bu mutasyona sahip olan çocukların iltihabı kontrol altına almaya ve virüse karşı savaşmalarına yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları miktarı almasını kolaylaştıracağını önermektedir.
Diğer araştırmalar, küçük çocuklarda ciddi solunum yolu enfeksiyonları riskini azaltmak için D vitamini eksikliklerinin tedavi edilebileceğini düşündürmektedir.
D vitamini takviyesi, bebekler ve küçük çocuklar için eczanelerde bulunur.
B. N-Asetil Sistein: Bu, hücrelerin önemli bir antioksidan vermesine yardımcı olduğuna inanılan, ağız yoluyla alınan bir amino asit sisteinidir.
Bir nebülizer yardımıyla verilen bir N-asetilsistein çalışması, çocukların daha hızlı daha iyi hissetmelerine ve salbutamol verilen çocuklardan daha erken eve gönderilmelerine yardımcı olduğunu buldu.
N-asetilsistein hap formunda bulunur, bu da küçük çocuklar için uygun olmayabilir. İlgileniyorsanız, N-asetilsisteini çocuğunuza ek veya nebülizör tedavisi olarak güvenle almanın olası yolları hakkında bir sağlık uzmanıyla görüşün.
C. Magnezyum: Araştırma, hastalık sırasında vücudun idrarda magnezyum kaybedebileceğini gösterdi; Kandaki magnezyum seviyeleri daha düşüktür ve idrardaki seviyeler hastalık başlangıcındaki çocuklarda daha yüksektir,
Birkaç randomize çalışma, Bronşiti tedavi etmek için bir seçenek olarak nebülize magnezyum sülfatı araştırmaya başlamıştır.
Bir çalışma, damar içine verildiğinde (hastanede IV aracılığıyla) yararlı olmadığını (ve zararlı olabileceğini) bulmuştur.
Başka bir çalışma, magnezyum sülfatın nebülizatörlerde salbutamol ile birleştirildiğinde, sadece magnezyum sülfattan daha fazla semptomları iyileştirdiğini bulmuştur.
Mikro hava pompası ile verilen magnezyum sülfatın başka bir çalışmada (damara verilenle karşılaştırıldığında) yararlı olduğu bulunmuştur.
İlgileniyorken, mümkün olan bir magnezyum sülfat takviyesi veya nebülizör hakkında çocuğunuzun doktoruna sorun, ancak bir sağlık mesleği mensubu olmadan bu tedaviyi denemeyin.

Önlemler
RSV enfeksiyonları 2 yaşına kadar neredeyse herkesin başına gelebilir. Bunu önlemenin en iyi yolu bulaşıcı bir enfeksiyondan kaçınmak için gerekli adımları atmaktır: ellerinizi yıkayın, hasta olan kişilerle teması sınırlayın, oyuncaklar ve kapı kolları gibi temiz olmayan yüzeylerde daha dikkatli olun, öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı kapatmaya özen gösterin, bardak veya kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayın.

Şu adımları izleyebilirsiniz:
Evde sigara içmeyin veya çocuğunuzun etrafında sigara içilmesine izin vermeyin.
Bebeğinizi RSV’den korumak için emzirin.
Sizde ya da evde başka bir yetişkin de hastalık belirtileri varsa, ekstra önlemler alın ve bir yüz maskesi takmayı düşünün.
Grip virüsü bronşite de neden olabileceğinden, Mayo Clinic her yıl 6 ayda bir herkese grip aşısı yapılmasını önermektedir.
1 yaşın altındaki çocuklar için 400 IU / gün D vitamini takviyesi düşünün ve 1 yaşından büyük çocuklar için 600 IU / günde.
Erken doğmuş veya kalp veya akciğer rahatsızlığı veya bağışıklık sistemi ile ilgili bir problem gibi başka risk faktörleri olan çocuklara, RSV alma riskini azaltmaya yardımcı olacak bir ilaç (palivizumab) önerilebilir.

Diğer Önlemler
Çocuğunuz nefes almakta güçlük çekiyorsa, size yanıt vermiyorsa, çok aktif değilse,dudakları veya tırnakları morarmaya başladıysa, acil servise gidin.
Bronşit, bazen küçük çocuklarda çok ciddi olabilir. Şüpheniz olduğunda, bir sağlık uzmanına danışın veya acil bakımı arayın.
RSV veya Bronşiti kendi kendine teşhis etmeye kalkışmayın. Semptomları pnömoni ve diğer solunum yolu hastalıkları ile kolayca karışabilir.
Öksürük baskılayıcıları veya sakinleştiricileri kullanmayın. Çocuklar aşırı dozda öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları ile ölebilir. Sedatifler, çocuğunuzun yeterli oksijen almasını daha da zorlaştırabilir. Öksürük, çocuğunuzun akciğerlerindeki mukusu temizlemesine yardımcı olmak için önemlidir.
Tezgah üstü buhar losyonları gibi kafur veya mentol içeren ürünler kullanmayın.
Reçetesiz ağrı ve ateş rahatlığı için kullanılan ürünlerde mutlaka ilaç talimatlarını izleyin. Çocuğunuz talimatlara uyamayacak kadar küçükse, güvenli bir doz hakkında doktora danışın.
Çocuğunuz için evde bitkisel ilaçlar kullanıyorsanız, dikkatli bir şekilde ilerleyin. Küçük çocuklar daha küçük dozlara gereksinim duyabilirler ya da otlar, takviyeler, taşıyıcı yağlar ve evde bakım için kullanılan diğer ürünlere olumsuz reaksiyonlar gösterebilirler.

Bronşitte Önemli Noktalar
Bronşit, genellikle bir hafta içinde kendi kendine düzelen çok yaygın bir çocukluk hastalığıdır.
Yaygın semptomlar arasında öksürük, tıkanıklık, hırıltı ve düşük dereceli ateş bulunur.
Bu problem, bebeklerde ve küçük çocuklarda en yaygın olanıdır ve genellikle RSV denilen bir virüsden kaynaklanır.
Çoğu çocuk, istirahat ve hidrasyon haricinde tedavi gerektirmez. Bazıları için ağrı veya ateş rahatlığı gerektirebilir.
Nefes almakta zorlanıyorsa çocuğunuzu acil bir bakım merkezine veya acil servise götürün.

Bronşite Ne İyi Gelir?
Bronşit İçin Doğal ve Bitkisel Tedaviler

Bronşitin tedavisi için insanlar genellikle reçetesiz ilaçlar dener. Ancak, bronşit belirtilerinden kurtulmak ve akut bronşit den tamamen kurtulmak için çeşitli doğal ve bitkisel tedaviler vardır.

1. Bal
Balın antibakteriyel özellikleri bronşitin tedavisinde çok yararlıdır. Bal boğazın yumuşamasına yardım eder. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bir fincan çaya bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz.
Karabiberi, taze zencefili ve 1-2 adet karanfili toz haline getirdikten sonra karıştırın ve içerisine yarım çay kaşığı bal ekleyerek yiyin.
Boğaz iltihabı ve tıkanıklığını azaltmak için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra için.
Bronşit sırasında sıkça yaşanan tıkanıklığı ve boğaz ağrısını rahatlatman için bir bardak limon suyunu ısıtıp içerisine bir tatlı kaşığı bal katın, iyice karıştırıp için.

2. Kekik Yağı
Şiddetli öksürüğü ve ağrıları azaltmak için kekik yağını kullanabilirsiniz. Dil altına bir kaç damla kekik yağı damlatmak bronşiti rahatlatır ve rahat nefes almanız

3. Tuzlu Su
Günde birkaç kez tuzlu su ile gargara yapmak çeşitli bronşit belirtilerini tedavi etmek için harika bir yoldur.
Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz katın ve gargara yapın.
Bu yöntemin iki yararı var. İlki boğazdaki iltihaplanmayı yatıştırır, ikincisi, boğazda tahrişe neden olan mukusları temizler.
Not: Aşırı tuz boğazda yanma hissine neden olabileceği için karışımdaki su ve tuz miktarını iyi ayarlamak gerekir.

4. Zencefil
Genellikle soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan zencefil bronşit tedavisinde de etkilidir. Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil iltihap söktürücü özelliğe sahiptir. Boğaz iltihabını temizler ve bronş tüplerini tedavi eder.
Birer çay kaşığı biber, zencefil tozu ve karanfili birbirine karıştırın. Karışıma az miktarda bal ve süt ilave edin. Bu karışımı günde üç defa için.
Zencefil, karanfil ve tarçını çekerek toz haline getirin. Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı bu karışımdan ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra için.
Etkili bir tedavi için bitkisel çay hazırlayıp içebilirsiniz. Bunun için bir bardak kaynar suya birer çay kaşığı karabiber ve zencefil tozu ekleyin. Bir kaç dakika demledikten sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal katıp için.

5. Portakal Suyu
Portakal bağışıklık sistemini güçlendirici C vitamini açısından oldukça zengindir. Bronşit tedavisi için bol bol portakal suyu içebilirsiniz. Portakal suyu, aynı zamanda boğazdaki iltihabı temizlemek için yararlıdır.
Portakal suyunu badem ile beraber tüketmek boğaz ağrılarına iyi gelir. Bir bardak portakal suyuna bir çay kaşığı çekilmiş taze badem katın ve geceleri için.

6. Zerdeçal
Zerdeçal bronşit hastalığının neden olduğu öksürüğü tedavi etmek için en iyi doğal ilaçtır. Zerdeçal iltihap söktürücü özelliği ile balgamı da önler.
Bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. İyice karıştırın ve bir süre kaynatın. Günde iki yâda üç defa bu karışımı ısıtarak için. Etkili sonuçlar için sabah aç karnına içebilirsiniz.
Not: Bu yöntem, safra kesesi taşı, hiperasit rahatsızlığı, mide ülseri veya tıkanma rahatsızlığı olanlar için uygun değildir.
Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

Zerdeçalın Faydaları
Curcumin (Zerdeçal Etken Madde) Araştırma Sonuçları
Curcumin (Zerdeçal Etken Maddesi) Etki Alanları
Zerdeçal (Kurkumin) ve Kanser
Zerdeçal her hastalığa çare oluyor
Her Sabah Güne Zerdeçal Suyu İçerek Başlamanın Faydaları
bronşit sarımsak faydaları7. Sarımsak
Sarımsak akut bronşitin tedavisinde kullanabileceğiniz doğal ve etkili bir ilaçtır. Sarımsak antibiyotik özelliklere sahiptir.
Bir bardak süte üç adet taze taze sarımsağı doğrayarak ekleyin.
Bu sütü bir müddet kaynatın ve soğumadan için.
Yatmadan önce içildiğinde daha fazla etki gösterir.
Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli? Faydaları ve Zararları Nedir?
Limon Sarımsak Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

8. Soğan
Soğan antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde iltihabı çözer ve boğaz ağrısına iyi gelir.
Bronşit tedavisi için her sabah aç karnına bir çay kaşığı çiğ soğan suyu için.
Ayrıca soğanı salatalarda yada pişirerek tüketebilirsiniz.

9. Susam
Susam tohumları bronşit tedavisi için etkin tıbbi özelliklere sahiptir. Susam tohumları göğüs ağrısını rahatlatır.
Bronşit belirtilerinden şifa bulmak için birer çay kaşığı keten tohumu, susam ve balı karıştırın ve içerisine az miktarda tuz ekleyin.
Her gece uyumadan önce az miktarda su ile yutun.
Ayrıca iki yemek kaşığı kadar suya yarım çay kaşığı kuru susam tohumu tozu katıp günde iki kez içebilirsiniz.

10. Limon
Limon bronşit hastalığından kurtulmanıza yardımcı olur. Bir bardak su kaynatın ve bu suya bir çay kaşığı kadar limon kabuğu rendeleyin. Bir kaç dakika dinlendirdikten sonra için.

11. Su
Bronşite ne iyi gelir sorusunun en iyi cevaplarından biriside sudur. Bronşit hastalarının vücutlarını sürekli nemli tutması gerekir. Bunun için günlük en az 10 bardak su için. Normal su ile birlikte meyve sularını da içebilirsiniz. Ayrıca sabah aç karnına bir bardak suya bir çay kaşığı bal ve bir kaç damla limon suyu damlatarak içebilirsiniz.
Yeterli miktarda su içemeyenler “nasıl daha fazla su içebilirim” başlıklı yazımızı okuyabilirler.
NOT- Alkol ve kafein içeren maddeler vücutta sıvı kaybına neden olacağı için bu tür içkilerden uzak durun.

12. Ispanak
Ispanak bu hastalık için etkili ilaçlardan birisidir. Bir bardak suya az miktarda taze ıspanak ve yarım yemek kaşığı bal katıp içebilirsiniz.

13. Muz
Bir adet muzu bir süre sıcak suda beklettikten sonra suyu süzün ve için. Bir kaç dakika içinde nefesinizin açıldığını hissedeceksiniz.

14. Epsom Tuzu
Epsom tuz banyosu bronşit belirtilerinden, özellikle akut bronşitten muzdarip olduğunda rahatlamayı sağlayabilir.
Epsom tuz banyosu hazırlamak için küvetinizi sıcak su ile doldurun, içerisine yaklaşık bir buçuk kilo epsom tuz katın.
Epsom tuzu tamamen çözüldüğünde, yaklaşık yarım saat bu suda dinlenin.
Kronik bronşit tedavisi için bunu haftada iki kez yapın.

15. Okaliptus Yağı
Bronşit geçirirken buhar tedavisi çok etkilidir. Okaliptus yağı ilave edilerek tıkanmış solunum yollarındaki mukus yumuşatılır ve yağın antibakteriyel özellikleri iyileşme sürecine yardımcı olur.
Kaynar suya birkaç damla Okaliptus yağı ekleyin ve buharı teneffüs edebilmeniz için başınızı bir havlu ile örtün. Okaliptüs yağı yoksa, çam yağı veya çay ağacı yağı kullanabilirsiniz.
Okaliptüs yağı göğse dışarıdan da uygulanabilir. Bu , mukusun dışarı atılmasına ve solunum sisteminin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Önleyici Tedbirler
Bronşiti önlemek için aşağıda belirtilen önleyici tedbirleri takip edebilirsiniz:
Bol bol su için.
Sigara içmeyin. Eğer kurtulamıyorsanız “sigara nasıl bırakılır” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kokulu mumlardan ve oda spreylerinden uzak durun.
Havadaki nem oranını arttırmak için nemlendirici kullanın.
Dinlenmek için ekstra zaman ayırın.
Bol bol badem yiyin.
Havası kirli olan yerlerde bulunmayın.
Özellikle soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon dönemlerinde ellerinizi sık sık yıkayın.
Ayrıntılar VATAN'da
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/bronsit-nedir-duzeltmenin-yollari/

Editör: Mehmet Kasimoglu