Cilt Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Cildinizi inceleyin. Cildinizdeki değişikliklerin cilt kanseri olup olmadığını belirlemek için doktorunuz cildinize bakabilir. Tanının doğrulanması için daha fazla test gerekebilir.
Test için şüpheli bir deri örneğinin çıkarılması (cilt biyopsisi). Doktorunuz laboratuvar testi için şüpheli görünen bir cilt parçasını çıkarabilir. Bir biyopsi, cilt kanserine sahip olup olmadığınızı belirleyebilir ve eğer öyleyse, ne tür bir deri kanserine sahip olduğunuzu belirleyebilir.

Cilt Kanserinin Derecesinin Belirlenmesi
Doktorunuz cilt kanserine sahip olduğunuzu belirlerse, cilt kanserinin kapsamını (evresini) belirlemek için ek testler yaptırmanız gerekebilir.
Bazal hücreli karsinom gibi yüzeysel cilt kanserleri nadiren yayıldığı için, tüm büyümeyi ortadan kaldıran bir biyopsi genellikle kanser evresini belirlemek için gerekli olan tek testtir. Ancak büyük bir skuamöz hücreli karsinom, Merkel hücre karsinomu veya melanomunuz varsa, doktorunuz kanserin derecesini belirlemek için daha fazla test önerebilir.
Ek testler, kanser bulguları için yakındaki lenf düğümlerini veya yakındaki bir lenf nodunu çıkarmak için bir prosedürü incelemek ve bunu kanser belirtileri (sentinel lenf nodu biyopsisi) açısından test etmek için görüntüleme testlerini içerebilir.
Doktorlar, bir kanserin evresini belirtmek için I ila IV arasındaki Romen rakamlarını kullanırlar. Evre I kanserler küçüktür ve başladıkları alanla sınırlıdır. Evre IV, vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan ileri kanseri gösterir.
Cilt kanserinin safhası hangi tedavi seçeneklerinin en etkili olacağının belirlenmesine yardımcı olur.

Cilt Kanseri Tedavisi
Deri kanseri ve aktinik keratozlar olarak bilinen prekanseröz deri lezyonları için tedavi seçenekleriniz, lezyonların büyüklüğüne, tipine, derinliğine ve lokasyonuna bağlı olarak değişecektir. Cildin yüzeyiyle sınırlı küçük cilt kanserleri, tüm büyümeyi ortadan kaldıran bir başlangıç ​​deri biyopsisinin ötesinde tedavi gerektirmeyebilir.

Ek tedavi gerekirse, seçenekler şunları içerebilir:
Dondurucu
Doktorunuz aktinik keratozları ve bazı küçük, erken cilt kanserlerini sıvı nitrojenle (kriyocerrahi) dondurarak yok edebilir. Öldüğünde ölü doku sarkar.

Excisional cerrahi
Bu tip tedavi, her tür cilt kanseri için uygun olabilir. Doktorunuz kanserli dokuyu (eksize eder) ve onu çevreleyen sağlıklı cilt payını keser. Geniş bir eksizyon – tümörün etrafında ekstra normal bir cilt çıkarılması – bazı durumlarda önerilebilir.

Mohs ameliyatı
Bu prosedür, hem bazal hem de skuamöz hücreli karsinomları içerebilen daha büyük, tekrarlayan veya tedavisi zor cilt kanserleri içindir. Sıklıkla, burun gibi mümkün olduğunca fazla deriyi korumak için gerekli olan alanlarda kullanılır. Mohs cerrahisi sırasında, doktorunuz cilt büyüme katmanını temizler, anormal hücreler kalmayıncaya kadar her katmanı mikroskop altında inceler. Bu prosedür kanserli hücrelerin aşırı miktarda çevredeki sağlıklı deriyi almadan çıkarılmasını sağlar.

Kürtaj ve Elektrodikasyonu veya Kriyoterapi
Bir büyümenin çoğunu kaldırdıktan sonra, doktorunuz dairesel bıçaklı (curet) bir cihaz kullanarak kanser hücrelerini katmanlara ayırır. Bir elektrikli iğne kalan kanser hücrelerini yok eder. Bu prosedürün bir varyasyonunda, muamele edilen alanın tabanını ve kenarlarını dondurmak için sıvı azot kullanılabilir. Bu basit, hızlı prosedürler bazal hücre kanserlerini veya ince yassı hücreli kanserlerini tedavi etmek için kullanılabilir.

Radyasyon Tedavisi
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon tedavisi, kanser ameliyat sırasında tamamen alınamadığında bir seçenek olabilir.

Kemoterapi
Kemoterapide, kanser hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanılır. Cildin üst tabakasıyla sınırlı kanserler için, anti-kanser ajanları içeren kremler veya losyonlar doğrudan cilde uygulanabilir. Sistemik kemoterapi, vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan cilt kanserlerini tedavi etmek için kullanılabilir.

Fotodinamik terapi
Bu tedavi, kanser hücrelerini ışığa duyarlı hale getiren lazer ışığı ve ilaçların bir kombinasyonu ile cilt kanseri hücrelerini yok eder.

Biyolojik terapi
Biyolojik terapi, kanser hücrelerini öldürmek için vücudunuzun bağışıklık sistemini kullanır.

Doktor Randevunuz İçin Hazırlanın
Endişe verici cilt değişiklikleri fark ederseniz, aile doktorunuz ya da pratisyen hekiminizden randevu alın. Bazı durumlarda, cilt hastalıkları ve rahatsızlıkları (dermatolog) konusunda uzmanlaşmış bir doktora sevk edilebilirsiniz. Randevular kısa olabileceğinden, iyi hazırlanmış olmak iyi bir fikirdir.

Neler Yapabilirsiniz?
Herhangi bir randevu öncesi kısıtlamadan haberdar olun. Randevuya hazırlanırken, diyetinizi kısıtlamak gibi önceden yapmanız gereken bir şey olup olmadığını öğrenin.
Randevuyu planladığınız nedenden alakasız görünebilecek olsa bile bütün belirtilerinizi not alın.
Önemli stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgilerinizi yazın.
Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın.
Bir aile üyesi veya arkadaşınızı yanınıza almayı düşünün. Bazen randevu sırasında verilen tüm bilgileri hatırlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri, unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
Doktorunuza sormak için sorular hazırlayın.
Doktorunuzla geçirdiğiniz süre sınırlıdır, bu yüzden soruların bir listesini hazırlamak zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Cilt kanseri için doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular:
Cilt kanserim var mı?
Ne tür cilt kanserine sahibim?
Ek testlere ihtiyacım olacak mı?
Cilt kanseri türüm ne kadar hızlı büyür ve yayılır?
Tedavi seçeneklerim nelerdir?
Her tedavinin potansiyel riskleri nelerdir?
Ameliyat bir yara izi bırakacak mı?
Ek deri kanseri riski var mı?
Ek deri kanserleri riskimi nasıl azaltabilirim?
Ek deri kanserlerini kontrol etmek için düzenli cilt muayeneleri yapmalı mıyım?
Bir uzman görmeli miyim?
Benim için reçete ettiğin ilacın jenerik bir alternatifi var mı?
Doktorunuza sormaya hazırladığınız sorulara ek olarak, aklınıza gelen diğer soruları sormaktan çekinmeyin.
Ayrıntılar VATAN'da
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/cilt-kanseri-tedavisi-teshisi/

Editör: Mehmet Kasimoglu