Diş macunu içerisinde  çok sayıda kimyasal madde bulunmaktadır. Özellikle çocukların diş macununu yutması pek çok potansiyel rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor.

Doğal Diş Macunu Nasıl Yapılır
Evde kendi diş macununuzu yaptığınızda hem pek çok kimyasal maddeden uzak durarak onların yakın dönemli etkilerinden sakınabiliyor, hem de bu maddelerin uzun vadede kanser yapma potansiyellerinden de kaçınabiliyorsunuz. Günümüzde kimyasallara çok sık bir şekilde maruz kaldığımızı dikkate alırsak, onlardan kaçınabilmek için elimizden gelen her fırsatı kullanmamız gerektiğini söyleyebiliriz.

Doğal Diş Macunu Cam Kavanoz 
Bunun yanında evde yapılan diş macunu içerisinde kullanılan karbonat dişleri bembeyaz yaparken, tarifte bulunan doğal yağ uzun vadede diş etleri, dil ve damakta da belirgin bir iyileşme sağlar.
Bentonit Kil ise diş ve diş eti hastalıklarını tedavi etmede, ağzın virüs, bakteri ve ağır metallerden arındırılmasında, diş eti kanamalarının önlenmesinde, dişin ihtiyaç duyduğu mineral desteği ve PH dengesini sağlamada ve sonuç olarak dişin beyazlığa kavuşmasında etkilidir.
Ayrıca tarifte bulunan Mür Reçinesi ağızdaki aftların iyileşmesinde, diş çürümeleri ve diş kayıplarının en aza indirilmesinde ve kötü ağız kokularının giderilmesinde etkilidir.
Diş macunlarında bulunan florürden sakındığımız için yutulması halinde zeka geriliğine bile sebep olabilen florürü doğal diş macunumuzu hiç bir şekilde eklemiyoruz. Böylelikle evde yaptığımız diş macunumuz çocukların da güvenle kullanabileceği bir ürün haline geliyor.

Doğal Diş Macunu Tarifi
4 yemek kaşığı organik hindistan cevizi yağı
4 yemek kaşığı bentonit kil
1 çorba kaşığı karbonat
1/2 yemek kaşığı mür sakızı tozu
1/2 çay kaşığı ince öğütülmüş deniz tuzu
30-40 damla uçucu nane yağı

Sodyum Florür’ün Zararları Nelerdir?
Florürün tehlikeleri önemli bir konudur çünkü bu madde birçok yerde karşımıza çıkar. Hemen her diş macununda olmasının yanında birçok belediye sulara florür katar. Sebebi ağız sağlığını desteklemesi olarak verilir ancak zararlı oral bakterileri önlediği kesin değildir. Kesin olan florürün toksik bir madde olduğudur. Uzun süre boyunca florür almak beyne, sindirim sistemine, kalbe, kemiklere ve hatta diş minesine zararlıdır. İşte florürün yaratabileceği potansiyel tehlikeler:

1- İskelet Sistemini Zayıflatır
İskelet florsizi florür tüketiminden kaynaklanır. Karaciğer florürü işleyemez dolayısıyla florür kana karışır ve iskelet sisteminden dışarı emilen kalsiyumla birleşir. Sonucunda kemikler zayıflar. Hayat kalitesini çok düşüren bir hastalıktır.

2- Artrite Neden Olur
Florürün kıkırdak kireçlenmesine sebep olduğu görülmüştür. Kıkırdak eklem sağlığı için hayati önem taşıyan bir dokudur. Dejeneratif osteoartrit hastalığı iskelet florzisi ile ilişkilidir ve florzis hastalarında daha çok görülür.

3- Tiroit Bezi İçin Toksiktir
İyot ve florür halojen ailesindendir. İyot tiroit bezi için faydalıyken florür değildir. Ancak benzerlikten dolayı tiroit bezi iyot yerine florürü emebilir. Florür zehirli bir madde olduğundan tiroit hücrelerinin işlevini yitirmesine ve ölmesine yol açar.

4- Beyin Epifizinin Kireçlenmesine Yol Açar
Beyin epifizinin tüm işlevi henüz anlaşılmış olmasa da vücut ritmini ve uyku döngüsünü düzenlediği bilinmektedir. Florür beyin epifizi için özellikle toksiktir, burada birikir ve kireçlenmesine sebep olur. Kişi yaşlandığında bu bezdeki kalsiyum yoğunluğu kemiklerden fazla olabilir.

5- Dişi Ergenliğini Hızlandırır
Beyin epifizi ergenliğin başlangıcında da rol oynar ve fazla florüre maruz kalan kızlarda ergenliğin daha erken başladığı görülmüştür.

6- Doğurganlığa Zararlıdır
Doğurganlık oranıyla florürlü içme suyu arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Florür oranı arttıkça doğurganlık oranı düşmektedir. Hayvanlarda yapılan çalışmada florür kadınlarda üremeyle ilgili hormonları azaltmıştır. Erkeklerde de testosteron seviyesi ve fertilite oranı düşmektedir.

7- Böbrek Sağlığı İçin Kötüdür
Florür böbrekler için zehirlidir ve kronik böbrek hastalığının görülme oranını artırır.

8- Kalp Damar Sistemi İçin Zararlıdır
Florür kardiyovasküler sistemde enflamasyona ve aterosklerozise sebep olur. Tansiyon üzerindeki etkileri hakkındaki araştırmalar ise karışık sonuçlar vermiştir. Kalp damar hastalıklarının birçok sebebi olabilir ancak florür görülme riskini artırmaktadır.

9- Bilişsel Yeteneği Olumsuz Etkiler
43 çalışmanın toplam sonuçlarına bakıldığında florürün çocuklarda nöral gelişimi olumsuz etkilediği, florür oranı yüksek bölgelerde yaşayan çocukların diğerlerinden daha düşük IQ’ya sahip olma ihtimalinin 5 kat arttığı görülmüştür.
Ayrıntılar VATAN'da
Hazırlayan:Ahmet Baba
Kaynak: //www.mutluvesaglikli.com/dogal-dis-macunu-ev-yapimi/

Editör: Mehmet Kasimoglu