Hacamat, son zamanlarda çok popüler bir tedavi seçeneği olmaya başladı. Son dönemlerde bir çok ünlü isim ve sporcu bu tedavi yöntemine yönelmektedir.


Hacamat (Kupa Terapisi) Nedir?

Hacamat, Doğu Asya’da başlayan ve dünyanın birçok bölgesine yayılan bir terapidir. Birçok tıbbi sistem, kupa terapisini benimsemiş ve sistemlerine dahil etmiştir.

Hacamat

Kupa terapisi, kapağın iç kısmını ateş ya da vakum ile basınçsız hale getirilerek gerçekleştirilir, böylece işlemin yapıldığı yerde ki deri kupanın içine vakumlanır.(1) Geleneksel olarak, dolaşımı arttırma ve vücuttaki ısıyı gidermek için kullanılır. Stres, kas ağrısı, artrit, soğuk algınlığı, ateş ve bazı cilt hastalıkları gibi çok çeşitli durumlar için de kullanılır.(2)

Kupalarda, plastik ve cam bugün kullanılan en yaygın malzemelerdir. Kupaların boyutu, 3-8 cm arasında değişebilir.

Kupa terapisi genel olarak güvenlidir ancak ciltte ağrısız morluklar bırakır.


Hacamat Teknikleri

Terapötik amaca bağlı olarak birçok hacamat tekniği kullanılabilir. Ateş kullanılarak yapılan hacamat, kupaları hızlıca ve art arda vücudun bir bölgesine yerleştirilir, örneğin sırtın üst kısmı. Kupalar, kayganlaştırıcı jöle veya balmumu kremi kullanılarak deriyi vakumlaması sağlanır.

Bir diğer yöntem ise kupalar deriye yerleştirilir ve vakumlanır. Bu tekniklerin her ikisi de kuru hacamat olarak kabul edilir ve kas ağrısı, soğuk algınlığı ve göğüs tıkanıklığı için mükemmeldirler. (1 ,3)

Hacamat teknikleri

Ayrıca ıslak çukurlama adı verilen kanama çukuru, başka bir tekniktir. Deri bir neşter yardımı ile kesilir ve kupa kesik alanın üzerine yerleştirilir. Kupanın vakum özelliği, kesi boyunca kan akmasını sağlar. Kanamanın vücuttan ısı ve durgun kanı giderdiği düşünülmektedir. Islak hacamat, şişliği, iltihabı azaltmak ve vücuttan ısıyı almak için daha sık kullanılır.


Cilt Sorunları İçin Hacamat

Cilt sorunlarının çoğu vücut ısısı ve kan durgunluğundan kaynaklanır. Islak hacamat, özellikle cilt sorunları için kullanılır, çünkü vücut ısısını ve kan durgunluğunu giderir. Islak hacamatın, cilt hastalıklarında etkili olmasının nedeni olarak antioksidan ve antienflamatuar etkisi olduğu gösterilmiştir.(4,5)

Hacamatın diğer tedavilerle kombinasyonunun akne, kurdeşen, uçuk ve zona gibi cilt sorunlarında oldukça etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır.(4 ,6)


Hacamat Egzama İçin Güvenli Midir?

egzamalı ellerin kaşınması

Çin Tıbbına göre ısı, egzamanın yaygın bir nedendir. Bazı küçük çalışmalar ve geleneksel kaynaklar, ıslak hacamatın egzema için etkili olabileceğini vurgulamaktadır.(7,8)

Kupa tedavisi, ısı koşullarını tedavi etmek için yararlı bir yöntem olsa da, egzamadan etkilenen insanların cildi çok hassas olabilir. Kupaların basıncı cilde zarar verebilir, özellikle ağır vakalarda kaçınılması gerekir. Kupa terapisi yaptırdıktan sonra egzamaların daha da yayıldığına dair yayınlanmış bir vaka çalışması vardır. (9)


Kupa Terapisi Diğer Cilt Hastalıkları İçin Güvenli Midir?

Sedef hastalığı da genellikle ısıdan kaynaklanır. Sedef hastalığı olanlar, farklı bölgelerde yeni sedef hastalığı lezyonu geliştirmeye eğilimlidir. Bazı insanlarda, sıkı takılan bir kemerden veya sert bir kıyafetten bile olabilir.

Kupa terapisi cilt üzerinde baskı oluşturarak etki eder ve yeni sedef hastalığı lezyonu gelişmesi muhtemeldir. (10,11) Sedef hastalığı olan kişiler hacamattan kaçınmalıdır. Yeni sedef lezyonlarının gelişimine yol açan çok sayıda kupa terapisi raporu vardır.


Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: Hacamat Nedir? Egzama Tedavisinde Faydalı Mıdır?

Editör: Mehmet Kasimoglu