Veteriner Hekim Burak Toksoy, MERS hastalığından korunma amacıyla temel ve kişisel hijyen sağlanması ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Toksoy, ülkede, tek sağlık prensibine uygun olarak beşeri hekimlik, veteriner hekimlik ve vahşi yaşam biyologlarını kapsayan bir epidemiyolojik bilgi paylaşımı ve acil durumlarda müdahale yapabilecek bir yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Veteriner Hekim Burak Toksoy, ilk kez 2012 yılında Suudi Arabistan’da rastlanan MERS’in (Middle East Respiratory Syndrome), coronaviruslar tarafından meydana getirilen ve solunum sisteminde rahatsızlığa neden olan bir hastalık olduğunu kaydetti.

Toksoy, son dönemde develerden insanlara bulaştığı düşünülen ve hacı adaylarında meydana gelen hastalıktan sorumlu tutulan MERS virüsünün, henüz çok iyi tanınmayan ve tedavisi üzerinde çalışmalar süren bir etken olduğunu ifade etti.

“ÜLKEMİZ GÜVENLİ SAYILABİLİR”

Etken virüse bugüne kadar yarasa, deve ve maymunlarda rastlandığı ve insandan insana bulaşmanın ancak çok ciddi vakalarda görüldüğünün bildirildiğini anlatan Toksoy, “Bu açıdan zoonotik bir hastalık olarak değerlendirilmesi gereken MERS açısından ülkemiz, canlı hayvan ithalatımızın olmayışı, deve nüfusunun bulunmaması gibi nedenlerle güvenli sayılabilir” ifadesini kullandı.

Ciddi vakalarının hospitalize edilerek ve ciddi olmayan vakaların ise evde tedavi edilebileceğine vurgu yapan Toksoy, korunma amacıyla temel ve kişisel hijyen sağlanması ve şüpheli durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Son yıllarda SARS, Kuş Gribi, Domuz Gribi ve MERS gibi birçok zoonotik hastalığın vahşi veya evcil hayvanlardan insanlara bulaşıp yerel salgınlar oluşturduğunu kaydeden Toksoy, yerel salgınların, insan hareketleri vasıtasıyla dünya çapında ciddi salgınlar meydana getirdiğini belirtti.

Toksoy, “Bu konuda dünyada olduğu gibi tek sağlık prensibine uygun olarak beşeri hekimlik, veteriner hekimlik ve vahşi yaşam biyologlarını kapsayan bir epidemiyolojik bilgi paylaşımı ve bonus veren siteler acil durumlarda müdahale yapabilecek bir yapının ülkemizde oluşturulması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Editör: Mehmet Kasimoglu