Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Elçin Yoldaşcan, koronavirüsün gidişini ve ölüm riskini arttıran kronik hastalıklar yanında sigara içilmesinin de büyük önem arzettiğinin bilimsel olarak kanıtlandığını açıkladı. 
Tüm dünyaya yayılan ve pandemi olarak ilan edilen COVID-19 salgını ile mücadelede önleyici, tedavi edici ve kalan sekellerinin giderilmesi için rehabilite edici sağlık hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Yoldaşcan, hastalığın yayılmasını, geçişini, toplumda daha büyük hasta sayılarına ulaşmasını etkileyen ve hastalıkların genel gidişini ağırlaştıran faktörlerin tanımlanmasının önemli olduğunu kaydetti. 
Prof. Dr. Yoldaşcan, sigara içilmesinin COVID-19 salgınının ağırlaştırıcı faktörleri arasında olduğunun saptandığını vurgulayarak, “Tütün kullanan hastalar, tütün kullanmayan hastalara göre hastalığı daha ağır bir tablo ile geçirmektedirler” şeklinde konuştu. 
Yeni Koronavirüs Hastalığının ciddiyetinin tütün kullanımı ile artığını belirten Yoldaşcan, “Çin’deki salgın bize COVID-19 tanısı almış, akciğer enfeksiyonu olan ve sigara içme öyküsü olan hastaların ölüm hızının 14 kat fazla olduğunu göstermiştir” dedi.
Prof. Dr. Yoldaşcan, tütün dumanının solunum yollarının kendi savunma sistemini yani solunum yolu salgılarını ve yapışan virüsleri sürekli ağıza-buruna doğru taşıyıp dışarı atantemizlik sistemini felç ettiğini ve yavaşlattığını açıklayarak, bu nedenle virüslerin ve havadaki kirin akciğere geçişinin kolaylaştığını dile getirdi. 
Ayrıca bu etkinin, sadece sigarayı aktif içenlerde değil, tütün dumanına maruz kalanlarda da oluştuğuna dikkat çeken Yoldaşcan, sigaranın akciğerlerde yaptığı tahribat, bu kişilerin hasta olduklarında geçirecekleri ve yaşamı tehdit eden akciğer enfeksiyonuna daha dayanıksız olmalarına sebep olacağından sigarayı/tütünü bırakmanın tam zamanı olduğunu kaydetti. 
Yoldaşcan, yeni Koronavirüs Hastalığı deneyimi ile tütün kullanımının yarattığı sayısız sorunlara ne yazık ki bir yenisi daha eklendiğini hatırlatarak, bu deneyimintüm tütün ürünleri için geçerli olduğunu ifade etti. 
Akciğerlerde herhangi bir enfeksiyon olması durumunda sigara ya da dumanı içe çekilen nargile gibi herhangi bir tütün ürününün de oluşacak komplikasyonları artırdığını ve riskleri çoğaltığını belirten Yoldaşcan, bu noktada nargile kullanımının da bulaşıcı hastalıkların yayılmasındaki riski olduğunun altını çizdi. 
 

Editör: Mehmet Kasimoglu