Kullanım alanı son derece geniş olan limon yağı, evde sürekli bulundurmak isteyeceğiniz ve temizlikten stres atmaya kadar pek çok konuda başvurabileceğiniz bir yağdır. Limon yağı ile suyunuza tat katabilir ya da rahatlatıcı bir banyo için kendinize banyo tuzu hazırlayabilirsiniz. Cildi temizlemek ve kırışıklıkları gidermek için de yine limon yağına başvurabilirsiniz.Limonun canlandırıcı, güçlü ve arındırıcı bir kokusu vardır. Limon % 68 oranında güçlü bir antioksidan olan d-limonen maddesini içerir. Suya katıldığında ferahlatıcıdır ve cilde de faydası dokunur. Limonun yemeklere kattığı lezzeti hepimiz biliyoruz. Limon esansiyel yağı ise soğuk pres yöntemi ile olgunlaşmamış limon kabuklarından elde edilir.

Limon Yağı’nın Cilde Faydaları
Temizleyici özelliği ile pek çok kozmetik cilt temizleme ürününün içinde kullanılıyor. Özellikle Kuzey Amerika ve Akdeniz ülkelerinde limon, cilt hastalıklarının tedavisinde M.Ö 800’lü yıllardan günümüze kullanılmakta. Limon yağının cilde faydaları cilt yüzeyini temizlemesi ve ölü hücrelerden arındırması, antiseptik özelliği ile küçük yaralanmaları tedavi etmesi, aknelerin tedavisinde kullanılmasıdır. Limon yağı henüz olgunlaşmamış limonun kabuğundan elde edilir.
Ciltte oluşan küçük yüzeyli enfeksiyonların tedavisinde limon ve lavanta yağını bir kap suyla karıştırarak kullanabilirsiniz. Enfeksiyon bulunan yüzeye bu karışıma batırdığınız küçük bir havluyu bastırarak kompres yapın ve 10 dakika kadar bekletin. Limon yağı enfeksiyonu temizlerken lavanta yağı rahatlama sağlar. Eğer cilt yaralanmaları ya da enfeksiyonları için limon kullanırsanız uygulamadan hemen sonra güneşe çıkmaktan kaçının. Güneş kızarıklığa ve kaşıntıya yol açabilir.
Bitlenme gibi saç derisinde tahrişe yol açan sorunların tedavisinde kullanılabilir. 8-10 damla limon yağını 10 ml jojoba yağı ile karıştırın. Karışımı kafa derisine masaj yaparak sürün ve 4-5 saat deri yüzeyinde kalmasını sağlayın. Sonra bol su ile durulayın.
Yağlı ciltler için limon iyi bir dengeleyicidir. Ancak bu etkiyi görebilmek için limonu düzenli olarak kullanmanız gerekir. Ayrıca dudaklarda oluşan uçukların tedavisinde limon yağı etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Uçuk çıkacağını hissettiğinizde günde bir kaç kez bu bölgeye sürerek engel olabilirsiniz.
C vitamini yönünden zengin olan limon yağı kuru havalarda el, ayak ve dirseklerde oluşan cilt kuruluğuna karşı kullanılabilir. Bir kaç damla gliserin ile karıştırarak yatmadan önce kuruyan bölgelere uygulayın. Bir kaç hafta sonra cildin kuru bölgelerinin pürüzsüz ve daha yumuşak olduğunun göreceksiniz.
Limon yağı, limon kabuklarının sıkılmasıyla veyahut su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilen bir yağdır. Bu şifalı yağın içerisinde, yine limonun kendisi kadar bol C vitamini bulunur. Cildin ihtiyaç duyduğu nemi ve vitamini sağlayan limon yağı, güzelliğine güzellik katmak isteyenlerin de bir numaralı sağlık iksirlerinden biridir.
İçeriğindeki asitler sayesinde doğal bir temizleyici de olan limon yağı, yalnızca cilt için değil, saçlar için de oldukça faydalıdır. Bununla birlikte, tüm vücut için ve temizlik için de faydalanılabilecek özellikleri mevcuttur.

Limon Yağı’nın Cilde Faydaları
Antiseptik özelliği nedeniyle ciltteki sivilce ve akneleri geçirir ve yenilerinin oluşumunu önler.
Tonik görevi görür, bu anlamda cilt için çok iyi bir temizleyicidir.
Gözenekleri iyice açarak cildin daha rahat nefes almasına ve ferahlamasına yardım eder.
Siğilleri yok eder ve yenilerinin oluşmasının önüne geçer. Bu etki için siğillerin olduğu bölgeye günde iki kez limon yağı ile masaj yapılmalıdır.
Uçukları hızlı bir şekilde tedavi eder.
Yağlı ciltlerdeki yeni yağ oluşumunu azaltmaya yardım eder. Cildin fazla sebum salgılamasının önüne geçer.
Ciltteki ölü derinin atılmasını sağlar.
Cildin elastikiyetini artırır ve cildi sıkılaştırmaya yardım eder.
İyi bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır. Bu sayede, cildin kurumasının da önüne geçmiş olur.
Cildi besleyip canlandırmaya, yumuşacık ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcıdır.
Cilde enerji pompalar ve daha enerjik görünmesine yardım eder.
Yüzdeki ve ellerdeki lekeleri azaltır. Özellikle, cildi yaşlanmanın neden olduğu kahverengi lekelerden kurtarır.
Yara izlerini ve Güneş’in sebep olduğu lekeleri geçirmeye de yardım eder.
Kaşıntıları gidermeye yardımcıdır.
Çatlakların iyileşmesine yardım eder. Özellikle topuklar için iyi bir kür niteliğindedir.
Limon yağı, kadınların en büyük korkulu rüyası selülit sorununa karşı da tedavi edici niteliktedir. Hem selülitleri geçirmeye hem de yeni selülitlerin oluşmasını engellemeye yardım eder. Bunun için, yağ ile sorunlu bölgeye gün aşırı masaj yapılmalıdır. Bu sayede, bu bölgedeki hücre toksinlerini boşaltır ve zaman içerisinde daha düzgün bir görünüme kavuşur.
Selülit sorunu dışında, kilo alma ve kilo verme ile hamilelik gibi dönemlerde oluşan çatlakları ortadan kaldırmaya da yardımcıdır.
Varislerin sebep olduğu ağrıyı geçirmeye yardımcıdır.
Kan dolaşımını hızlandırdığı için, limon yağı katılan duş jeliyle vücuda kese ya da masaj yapıldığında hem cildin hem de kişinin canlanması ve enerji kazanması söz konusu olacaktır.
İltihaplanmaları engellemeye yardım eder.
Küçük kazalar sonucu oluşan çizik ve yaralanmalarda, sorunlu bölgenin mikrop kapmasını önler ve daha çabuk iyileşmesine yardım eder.
Böcek sokması ve sinek ısırması gibi durumlarda, sorunlu bölgenin hızlıca iyileşmesine yardım eder.
Tırnakları güçlendirici etkiye sahiptir. Kırılgan ve hassas tırnakların güçlenmesine ve sertleşmesine yardımcı olur. Ayrıca, tırnakların sararmalarının da önüne geçer.

Limon Yağı’nın Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi:
Ağız çalkalama suyu ve gargara olarak da kullanılabilir.
Ağız içinde çıkan yaraları geçirmeye yardım eder.
Diş sağlığını korumaya yardımcıdır. Dişlerdeki lekeleri gidermeye de katkı sağlar. Özellikle sigara, çay ve kahvenin neden olduğu diş lekelerini çabucak geçirir. Bu etkisi için dişleri limon yağıyla ovmak gerekir.
Diş eti kanamalarının önüne geçer.

Limon Yağının Saça Faydaları
Saçlar için iyi bir nemlendirici ve doğal bir yumuşatıcı niteliğindedir.
Saçlardaki kuruluğu almaya yardım eder.
Zayıf saçları güçlendirir, daha hızlı ve sağlıklı biçimde uzamalarına yardım eder.
Saçların daha canlı, parlak, ışıltılı ve enerjik olmasına yardımcıdır.
Birçok yağ gibi saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır.

Limon Yağı’nın Sağlıkta Kullanımı
Tırnak mantarı şikayeti olanlar, sorunlu tırnakları birkaç damla limon yağı ile gün içinde birkaç kez silebilirler.
Öksürük veya nefes yolları tıkanıklığı gibi özellikle de soğuk havalarda baş gösteren şikayetlerde yağı koklayabilir veya göğsünüzü limon yağı ile ovalayabilirsiniz. Cildinizin tahriş olmaması için limon yağını bir parça inceltmeyi unutmayın.
Boğaz ağrısına karşı çayınıza bir iki damla yağ damlatabilirsiniz.
Sindirim sistemi sorunlarına karşı bir bardak suya bir iki damla limon yağı damlatarak içebilirsiniz. Üstelik bu suyun tansiyonu dengeleyici ve artı olarak ferahlatıcı bir etkisi de olur.
Haftada bir kez diş fırçanıza bir damla yağ ekleyin. Hem ağzınızdaki bakterileri, hem diş fırçanızı temizler hem de ağzınızı ferahlatırsınız.
Ağızkokusuna karşı 4 damla limon yağını yarım bardak ılık suya ekleyip gargara yapabilirsiniz.
Hafif şiddetteki burun kanamalarında, bir parça pamuğa bir iki damla limon yağı damlattıktan sonra pamuğu nazikçe burun deliğine yerleştirin. Limon yağının kanı pıhtılaştırma özelliği vardır ve böylece kanamanın daha çabuk durmasına yardımcı olur.
Böcek sokmalarında ya da ısırıklarında etkilenen bölgeye bir parça yağ sürmek hem cildi iyileştirir hem de enfeksiyon riskini azaltır.

Limon Yağı’nın Temizlikte Kullanımı
Pek çok yüzeydeki sakız, yağ, tutkal, yapıştırıcı, boya vb lekeleri çıkarmak için bir iki damla limon yağından faydalanabilirsiniz.
Bir sprey şişesine su koyduktan sonra 2-3 damla ekleyin. Bu spreyi yüzeyleri temizlemek ve sterilize etmek için kullanabilirsiniz.
Dışarıdayken, örneğin umumi bir tuvaleti kullanmak zorunda kaldıysanız, ellerinizi bir damla limon yağı ile mikroplardan arındırabilirsiniz.
5-6 damla limon yağını bir pamuğa damlattıktan sonra bu pamuğu süpürgenizin torbasına koyun. Siz evi süpürürken elektrikli süpürgeden çıkan hava evinizin mis gibi kokmasını sağlar.
4 litrelik halı temizleme malzemenize 10 – 15 damla ekleyerek hem halıdaki lekelerin çıkmasını kolaylaştırır hem halınıza parlaklık verir hem de etrafın mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.
Bir parça pamuğa birkaç damla limon yağı damlatarak buzdolabına koyarsanız, buzdolabındaki kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.

Limon Yağı’nın Cilt Bakımında Kullanımı
Yağlı ciltlerde yağ üretimini azaltıp yağ dengesini sağlamak ve lekeleri azaltmak için limon yağına başvurabilirsiniz. Jojoba yağına % 1 oranda limon yağı ekleyerek cildi gençleştirecek ve tazeleyecek bir karışım elde edebilirsiniz.
Limon yağı hafif düzeydeki cilt enfeksiyonlarında antiseptik özelliğiyle etkili olabilir. Bir kase suya birkaç damla lavanta yağı ve limon yağı ekleyerek cildin sorunlu bölgesi için bir kompres hazırlayabilirsiniz. Temiz bir bezi karışıma batırıp 10 dakika kadar cildinize uygulamanız tavsiye edilir.
Cildinizin daha parlak görünmesi için her zamanki yüz temizleme ürününüze bir damla limon yağı ile birlikte uygulamanız yeterli olacaktır.
Limon yağındaki polifenol adlı bileşenler anti-viral özelliktedir. Dudak balmı ile birlikte uygulandığında limon yağı uçukları tedavi edebilir. Uçuk çıkacağını hisseder hissetmez limon yağını dudak balmı formunda günde birkaç kez sürerek uçuğu engelleyebilirsiniz.
Nasır şikayetiniz varsa, sabah akşam nasırlı bölgeye limon yağı ile masaj yapmak rahatlık sağlar. Nasırların yanı sıra siğiller için de aynı şekilde sabah ve akşamları birer damla limon yağı sürmenin yardımı olabilir.
Omuz, ayak ve dirseklerde sertleşip kararan bölgeler için, gliserin ile karıştıracağınız birkaç damla limon yağı sabah yumuşak ve sağlıklı bir cilt ile uyanmanız için etkili bir yöntemdir.
Selülitli bölgelere limon yağı ile masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırıp hücrelerdeki atıkları temizleyerek selülitli görünümü azaltmaya yardımcı olur.

Limon Yağı’nın Zihin için Kullanımı
Sabah çayınıza damlatmak, güne canlı bir şekilde başlamanıza katkıda bulunur.
Bazı esansiyel yağlar kokuları sayesinde zihni harekete geçirir. Dikkati toplamak ve hafızayı güçlendirmek için önerilen bu yağlardan biri de limon yağıdır. Zihninizi ve nefesinizi açmak ya da enerjinizi yerine getirmek için bir parça pamuğa damlatacağınız birkaç damla limon yağını koklayabilirsiniz.
1995 yılında Mie Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada turunçgillerin aromalarının bağışıklığı güçlendirdiği, rahatlama sağladığı ve depresyonu azalttığı görülmüştür.

Limon Yağı’nın Yemeklerde Kullanımı
Tavuk marine tarifinize birkaç damla ekleyerek lezzetli bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz.
Sebze ve meyveleri yıkarken sirkeli suya alternatif arıyorsanız, sirke yerine birkaç damla limon yağı kullanabilirsiniz.
Önlemler ve Uyarılar: İster ağızıdan alınsın ister cilde sürülerek uygulansın, inceltilerek kullanılmalıdır. İster taşıyıcı bir yağ ile (jojoba, zeytin yağı vb) ister su ile yarı yarıya inceltebilirsiniz. Özellikle de yüz, boyun gibi cildin hassas bölgelerine doğrudan uygulanmamalıdır. Hamilelere, çocuklara ve bebeklere önerilmez. Sürdükten sonra cilt güneşten korunmalı, güneş ışınlarından sakınılmalıdır.
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/limon-yagi-faydalari-nasil-kullanilir/

Editör: Mehmet Kasimoglu