Maydanozu tanıdık bir ot veya kuru baharat olarak biliyor olabilirsiniz, ama bu bitkinin sağlığınıza bir nimet olduğunun kanıtladığını biliyor muydunuz? Küçük miktarlarda yenildiğinde bile,sağlığa  çok sayıda yararları vardır, çünkü maydanoz yararlı besin maddeleri, uçucu yağlar ve antioksidanlar ile doludur.
Maydanoz faydalarıVücuda birçok açıdan fayda sağlar ve çok çeşitli semptomlar ve hastalıklar için doğal olarak etkili bir tedavi olarak kabul edilir. Petroselinum bitkisinden elde edilen maydanoz ve maydanoz esansiyel yağı, yüzyıllardır halk ilaçlarında doğal bir detoks tedavisi, diüretik, antiseptik ve anti-inflamatuar ajan olarak kullanılmıştır. Bugün, neyse ki, birçok çalışma geleneksel popülasyonların uzun yıllardır inandığına dair maydanozla ilgili sağlık iddialarını destekliyor.

Maydanozun Bileşinleri
Geleneksel Çin Tıbbı Dergisi’nde yayınlanan 2013 raporuna göre, maydanoz “geleneksel ve folklor ilaçlarında gastrointestinal bozukluk, hipertansiyon, kalp hastalığı, idrar hastalığı, diyabet ve çeşitli dermal(deri hastalıkları) hastalıkların tedavisi” olarak kullanılmıştır
Maydanozun etkileyici sağlık faydaları, fenolik bileşikler, antioksidan flavonoidler, miristisin ve apiol gibi esansiyel yağlar ve K, C ve A vitaminleri gibi çeşitli besinler içeren aktif maddeleriyle elde edilir. Bu, maydanozu, serbest radikal toplayıcısı, kalp koruyucusu, beyin koruyucusu, anti-diyabetik, anti-bakteriyel, antifungal ve hatta bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olması için sindirimi yumuşatmak için beslenmenize dahil etmek için tamamen doğal ve güvenli bir bitki yapar ve şişkinliği azaltır. Daha resmi araştırmalara ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu maydanoz yararlarının tümü için güçlü kanıtlar vardır.

Ayrıca maydanoz ve maydanoz esansiyel yağı, aşağıdaki semptom ve bozukluklarla mücadeleye yardımcı olur:
İltihap
Oksidatif stres veya serbest radikal hasarıMaydanoz şişkinlik
Anemi
Mesane enfeksiyonu
İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) dahil olmak üzere sindirim sorunları
Böbrek taşı
Ağız kokusu
Artrit
Şişkinlik ya da ödem
Gaz
Asit Reflü
Kabızlık
Kötü bağışıklık
Cilt problemleri
Maydanozun Besin Değerleri

½ taze doğranmış maydanoz da:
8 kalori
0 gram yağ, şeker, karbonhidrat, protein veya lifMaydanoz besin değerleri
496 mg K Vitamini (% 554)
40 mg C vitamini (% 54)
128 mg A vitamini (% 15)
48 mg Folat (% 12)
92 mg Demir (% 10)
40 mg Kalsiyum (% 4)
16 mg Magnezyum (% 4)
Maydanozda 168 mg Potasyum (% 4)

Maydanoz’un Sağlığa Faydaları
1. Yüksek Flavonoid Antioksidan Kaynağı
Günümüzde araştırılan hastalıklarla mücadele eden faydalarının çoğundan sorumlu bir dizi koruyucu flavonoid antioksidan içerir. Bu antioksidanlar Luteolin, apigenin, likopen, beta karoten ve alfa karoten.
Antioksidanlar, vücuttaki iltihap ile birlikte serbest radikal hasar veya oksidatif stresle savaşarak yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Bu önemlidir çünkü serbest radikal oluşumu, kanser, kalp hastalığı, nörodejeneratif hastalıklar ve göz bozuklukları dahil olmak üzere hemen her yaşla ilgili hastalığa katkıda bulunduğu bilinmektedir.
Yetişkinlere yüksek miktarda verildiğinde, 1999 tarihli The Food of Toksikoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, maydanoz almayanlara kıyasla, oksidatif stres seviyelerini düşürmede belirgin bir iyileşme gösterdiler. Çalışmaya katılanlara başlangıçta antioksidan kaynakları içermeyen bir beslenme verildi. Araştırmacılar, denekler kısıtlı diyete alındıklarında, oksidatif stres belirteçleri yükseldiğini, ancak çalışmanın ikinci yarısında diyetine maydanoz eklendiğinde, maydanozun oksidatif stres belirtilerini tersine çevirdiğini fark ettiler.

2. Kanserle Savaşan Yararlı Uçucu Yağlar Sağlar
Maydanoz, uçucu yağ bileşenleri olarak bilinen eşsiz bir yağ elementi içerir – miristisin, limonen, öjenol ve alfa-thujene. Bu güçlü yağ bileşenleri vücudun bağışıklık sistemine fayda sağlar ve özellikle tümör büyümesini yavaşlatır, oksidatif stresi nötralize eder ve kanserojenleri vücuda zarar vermekten kurtarır.
Bazen “kemoprotektif” bir bitki olarak adlandırılır çünkü DNA’yı hasara karşı korur, hücre mutasyonunu durdurur ve apotoksiye veya zararlı hücrelerin ölümüne neden olur. Amerikan Birliği tarafından 2013 yılında yapılan araştırmaya göre, maydanozun apigenin olarak adlandırılan yararlı bileşiklerinden biri, “insan meme kanseri hücrelerinin progestin bağımlı sentezini inhibe(baskılama) etme, meme tümörlerinin gelişimini ve çokluğunu azaltma ve önemli ölçüde geciktirme” olarak bulunmuştur.

Doğal Diüretik gibi davranır ve Şişkinliği Giderir
Beirut Amerikan Üniversitesi tarafından yapılan 2002 tarihli bir gözden geçirme çalışmasına göre, maydanozun su toplamasını hafifletmeye ve şişmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılabileceğine dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Çalışmada, maydanoz tohumu ekstraktı verilen sıçanlar, takip eden 24 saat içinde ürettikleri idrar hacminde önemli bir artış göstermiştir.  Sindirim sağlığına da faydası vardır, çünkü böbrek üremesini uyarmaya yardımcı olur ve aşırı suyu çekip, rahatsızlık ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur.

4. Böbrek Taşları, İdrar Yolu Enfeksiyonları ve Safra Kesesi Enfeksiyonları ile Savaşmaya Yardımcı Olabilir
Bitkisel Miras Grubu’ndan Dr. John Christopher’a göre, “Maydanoz böbrek ve mesane iltihabı, çakıl, taş ve idrar retansiyonu için kullanılır.” Sarılık ve zührevi hastalıklar mevcut olduğunda kök ve yaprakların iyi çalıştığını belirtir. Karaciğer ve dalak için.
Christopher, diğer ilaçlar başarısız olduğunda, maydonoz ödemin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Bu arada, maydanoz suyu kan damarlarını, özellikle kılcal damarları ve arteriolleri yumuşatabilir. “Maydanoz, sulu zehirleri, aşırı mukoid maddeyi, hatta şişkinliği ve şişmiş bezleri dindirme yeteneğinden ötürü dikkat çekicidir”
Christopher, detoksa yardım etmek ve böbrek taşları, mesane ve ödem problemleriyle savaşmak için maydanoz çayınıtavsiye eder. Bu sorunları tedavi etmek için, en az iki litre güçlü maydanoz çayı yapın ve ardından gün boyunca yavaşça için. Her yarım saatte bir  yarım bardak içebilirsiniz.

5. Sindirimi İyileştirir
Maydanoz ve maydanoz esansiyel yağı, gaz, kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi çeşitli gastrointestinal semptomları ve bozuklukları tedavi etmek için kullanılır. Ayurveda uygulamalarına göre, maydanoz esansiyel yağı, besin ve besin emilimi ile ilgili uygun enzim fonksiyonları için gerekli olan safra üretimi ve yararlı mide sularının artmasına yardımcı olabileceğinden, maydanozun özü yağı sindirimi sağlar. Maydanoz esansiyel yağı bir banyoya eklenebilir veya rahatlatmak için mide bölgesinde seyreltilip, sürülebilir.

6. Antibakteriyel ve Antifungal Özellikler
Maydanoz, enfeksiyonlar ve bakterilerle savaşarak deri ve diş sağlığına fayda sağlar. Maydanozun esansiyel yağlarının mantarın giderilmesinde etkili olduğuna inanılır, ayrıca cilt üzerinde bakteriden kaynaklanan lekeleri temizler. Bitkinin yaprakları, kökleri ve tohumlarında bulunan maydanoz yağı anti-mikrobiyal olarak kabul edilir; Sabun, deterjan, parfüm ve diğer hijyen ürünlerinde bakteri ve kokuları öldürme yeteneği için kullanılır.
Maydanoz yağı çok güçlüdür ve cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bu nedenle, doğrudan cilde uygulamayın, bunun yerine hindistan cevizi, zeytin yağı veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve sonra herhangi bir reaksiyonu önlemek için cilde uygulayın.

7. Kötü Nefesin Azaltılmasına Yardımcı olur
Bir başka maydanoz yararı, kötü nefesi doğal olarak azaltmanın harika bir yoludur. Maydanoz doğal bir soluma gidericidir, çünkü ağızdaki bakterilerin kokusunu gidermeye yardımcı olur.

8. Kemik Koruyan Vitamin K’nin İyi Kaynağı
Maydanoz, kemik yoğunluğunu korumak, kemik kırıkları ve çatlakları ile savaşmak için gerekli olan temel bir besin olan yüksek K vitamini barındırır. Maydanoz – kalsiyum, fosfor, D vitamini ve magnezyumda ki diğer kemik yapım besinleriyle birlikte çalışır.

9. Bağışıklık Arttırıcı Vitamin C İçerir
Maydanoz, C vitamini ve A vitamini de dahil olmak üzere yüksek seviyelerde antioksidanlar nedeniyle bağışıklık sisteminizi savunur. C vitamini, bağışıklık sisteminin çoğunun bulunduğu yer olan sağlıklı bir bağırsak ortamının korunmasına yardımcı olur. Yüksek C vitamini alımları, düşük inflamasyon seviyeleri ile ilişkilidir ve ateroskleroz (arterlerde tehlikeli plak birikimi), artrit, kolon kanseri, diyabet ve astım gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

10. A Vitamini Sağlayarak Göz ve Cilt Sağlığını KorurMAydanoz ve cilt sağlığı
Maydanozun beslenmesi, vücut tarafından kullanılan ve göz sağlığını artırabilen, iki antioksidan içeren pro-vitamin A karotenoid ve beta-karoten içeren A vitamini ile yüklenir. Bu antioksidanlar, retinayı ve korneayı, birileri yaşlandıkça, maküler dejenerasyon ve katarakt gibi göz bozukluklarını önlemeye yardımcı olarak hasara karşı korurlar. A vitamini ayrıca ciltte yaşlanma belirtileriyle savaşır, gözleri ve cildi UV ışınlarından korur ve cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir.

11. Kalp Sağlığı için Gerekli Folatı Sağlar
Kalbinizi korumak için kritik bir rol oynayan hayati bir B vitamini olduğu için folat eksikliği çok tehlikelidir. Kardiyovasküler sağlığa fayda sağlar, çünkü kanda bulunan bir amino asit türü olan homosisteini dönüştürmek için folata ihtiyacımız vardır. Homosistein, potansiyel olarak kalp krizi ya da felce yol açan, kontrol edilmediğinde kan damarlarına zarar verebilen, potansiyel olarak zahmetli bir moleküldür.

12. Denge Hormonlarına Yardımcı Olur
Bir folat eksikliğinin meydana gelmesiyle sonuçlanabilecek nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olduğu için, maydanoz içindeki folat da sağlıklı bir hamilelik için önemlidir.
Maydanozun faydalarından bir diğeri ise? Hormonların dengelenmesine yardımcı olduğuna inanılıyor – doğurganlık için önemli ve PMS semptomlarını sunar.

Maydanozun Tarihi
Maydanozun tarihiPetroselinum crispum’un bilimsel ismine sahip olan maydanoz, Apiaceae bitkileri ailesinin bir üyesi olan Petroselinum’un bir türüdür. Apiaceae familyasındaki diğer bitkiler havuç, kereviz ve kimyon, dereotu ve anasondur. Maydanoz, aslen Akdeniz bölgesinin doğal bir parçasıdır, bugün bile bölgenin bölgesel yemek tariflerinin birçoğunu hala kullanılmaktadır. Güney İtalya, Cezayir ve Tunus gibi ülkeler ve bölgeler, maydanozun ilk yetiştiricileriydi.
Doğal halk tıbbında kullanılan maydanoz geleneksel olarak safra taşı, hazımsızlık, böbrek taşı, kabızlık ve ödem (şişkinlik) tedavisi için çay olarak kullanılmıştır. Bugün, maydanozun yaprakları, tohumları ve kökleri, güçlü sindirim yardımcıları ve ishal, ülser, şişkinlik ve kolik ağrılarından kurtulmak için iyi olarak bilinmeye devam etmektedir. Tohumları geleneksel olarak Asya ülkelerinde ve Hindistan’da menstruasyonun normalleştirilmesi, amenore (adet döngüsü kaybı) ve adet ağrılarının tedavisi için önemli bir baharat olarak kullanılmıştır. Günümüzde birçok kültür, maydanozu sadece yemeklere lezzet katmak için değil, aynı zamanda yüksek besin değeri için de kullanır. Maydanoz, birçok yemek tarifine taze, neredeyse biberli bir tat katar ve özellikle Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarında popülerdir.

Maydanoz Nasıl Yetiştirilir ve Nasıl Seçilmelidir
MAydanoz türleriDaha soğuk iklimlerde veya subtropikal sıcak iklimlerde yetiştirilebilir, ancak çok güneş ışığı alan nemli toprakta ekildiği zaman en iyi sonucu verir. Normalde maydanozu yıl boyunca bulabilirsiniz, zira dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı iklimlerde yetiştirilir ve oldukça büyük miktarlarda büyümeye eğilimlidir. ABD’de, maydanoz genellikle yerel çiftçi pazarında ilkbahar ve yaz aylarında kullanılabilir.
Parlak yeşil olan ve fark edilir solgunluk ya da kahverengi lekelere sahip maydanozu tercih edin.
Tariflerde otlar olarak kullanılan iki ana tip maydanoz bitkisi vardır:
Kıvırcık yapraklı maydanoz
İtalyan veya düz yaprak maydanoz
Düz yapraklı İtalyan maydanozu, Akdeniz’de ilk kez yetiştirilen yabani maydanoz türleri ile daha yakından ilgilidir. Kıvırcık maydanozla karşılaştırıldığında, aynı zamanda daha güçlü bir tada sahiptir ve büyümesi daha kolaydır. Bununla birlikte, bazı insanlar yemeklerinin üzerinde dekoratif görünümünden dolayı kıvırcık yaprak maydanozu tercih ederler. Her iki tip de, aşina olmayanlar için çok benzerdir ve her ikisi de benzer sağlık yararları sunmaktadır.
ABD’de çok fazla görülmemesine rağmen, başka bir maydanoz çeşidi vardır: Hamburg kök maydanozu, yabani otlara daha çok benzer. Bu kök sebzeli bitki, Orta Doğu gibi dünyanın bazı bölgelerinde yetişmekte ve kullanılmaktadır. Kök maydanoz, bazı Avrupa mutfağında, çorba ve güveç gibi yemeklere eklenir veya çiğ olarak tüketilir.
Maydanozu genellikle bir haftaya kadar saklayabilirsiniz. Tazeliğini, önce kurutup ardından nemli bir kağıt havluya sarın ve buzdolabınızın içindeki plastik bir torbaya koyun. Maydanozu kullanana kadar yıkamamanız daha iyidir; bu şekilde solmaz ve çabucak kötüleşmez. Kullanmaya hazır olduğunuzda, iyice yıkayarak kullanmalısınız.
Ayrıntılar VATAN'da
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/maydanoz-ve-sagliga-faydalari/

Editör: Mehmet Kasimoglu