Mesane Kanseri Nedir?
Mesane kanseri, her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 68.000 yetişkini etkileyen en yaygın kanserlerden biridir. Erkeklerde kadınlarda olduğundan daha sık görülür ve genellikle her yaşta gerçekleşse de yaşlı yetişkinleri daha çok etkiler.
Mesane kanseri genellikle idrarı depolayan alt karın bölgesindeki içi boş, kaslı organ – yani mesanenizin içine giren hücrelerde (ürotelyal hücreler) başlar. Mesane içinde en sık görülmesine rağmen, idrar yolu drenaj sisteminin diğer bölümlerinde de aynı tipte bir kanser oluşabilir.
Tanı konulan her 10 mesane kanserinden yaklaşık yedisi erken bir aşamada başlar. Erken evre mesane kanseri bile mesanede tekrarlayabilir. Bu nedenle, mesane kanseri olan kişiler, tedaviden yıllar sonra, daha yüksek bir aşamaya geri dönen veya ilerleyen mesane kanserinin riskinden dolayı testlere ihtiyaç duyarlar.

Mesane Kanseri Belirtileri
Mesane kanseri belirtileri arasında şunlar olabilir:
İdrarda kan (hematüri)
Acılı idrara çıkma
Pelvik ağrısı
Hematüreniz varsa, idrarınız parlak kırmızı veya kola renkli görünebilir. Bazen idrar farklı görünmeyebilir, ancak  idrardaki kan idrarın mikroskopik muayenesinde tespit edilebilir.

Mesane kanseri olan kişiler bu belirtileri de yaşayabilir:
Sırt ağrısı
Sık idrara çıkma
Ancak, bu belirtiler genellikle mesane kanseri dışında başka bir şeyden kaynaklı olarakta ortaya çıkabilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?
İdrarınızda (hematüri) kan varsa, kontrol ettirmek için doktorunuzla randevu alın. Ayrıca endişelenen başka belirtileriniz veya belirtileriniz varsa doktorunuzla randevu alın.

Mesane Kanseri Türleri
Mesanenizde ki farklı tipteki hücreler kanserli hale gelebilir. Kanserin başladığı mesane hücresinin tipi, mesane kanserinin tipini belirler. Mesane kanserinin tipi, hangi tedavilerin sizin için işe yarayacağını belirler.

Ürotelyal Karsinom
Daha önce transitional hücre karsinomu olarak isimlendirilen ürotelyal karsinom, mesanenin iç kısmını oluşturan hücrelerde ortaya çıkar. Mesaneniz dolu olduğunda ürotelyal hücreler genişler ve mesaneniz boş olduğunda daralır. Bu hücreler, üreterlerin ve üretranın iç kısmını oluşturur ve tümörler de bu yerlerde oluşabilir. En sık görülen türdür.

Skuamöz Hücre Karsinoması
Skuamöz hücreli karsinom, örneğin bir enfeksiyondan veya uzun süreli bir idrar sondası kullanımından dolayı mesanenin kronik irritasyonu ile ilişkilidir. Dünyada belirli bir paraziter enfeksiyonun (şistozomiyazis) mesane enfeksiyonlarının sık görülen bir nedeni olduğu daha sık görülür.

Adenokarsinom
Adenokarsinom, mesanede mukus salgılayan bezleri oluşturan hücrelerde başlar.

Mesane Kanseri Nedenleri
Mesane kanseri, mesanedeki hücrelerin anormal şekilde büyümeye başladığı ve mesane içinde bir tümör oluşturduğu zaman gelişir.
Mesane kanseri, mesane içindeki hücreler anormal olarak büyümeye başladığında gelişir. Düzenli bir şekilde büyümek ve bölünmek yerine, bu hücreler, kontrol dışına çıkmalarına ve ölmelerine neden olmayan mutasyonlar geliştirirler. Bu anormal hücreler bir tümör oluşturur.

Mesane kanserinin nedenleri şunlardır:
Sigara ve diğer tütün kullanımı.
Kimyasal maddelere maruz kalma, özellikle kimyasal maddelere maruz kalmayı gerektiren bir işte çalışmak.
Geçmişte radyasyona maruz kalma.
Mesane astarının kronik tahrişi.
Paraziter enfeksiyonlar, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri dışındaki belirli bölgelere giden veya seyahat eden kişiler.
Mesane kanserine neyin neden olduğu her zaman açık değildir ve kanser olan bazı kişilerin belirgin bir risk faktörü yoktur.

Mesane Kanseri Risk Faktörleri
Mesane kanserinin riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

Sigara İçmek
Sigara, puro veya pipolar, idrarda zararlı kimyasalların birikmesine neden olarak mesane kanseri riskini artırabilir. Sigara içtiğinizde, vücudunuz dumandaki kimyasalları işler ve bazılarını idrarınıza geçirir. Bu zararlı kimyasallar, mesanenizin kaplamasına zarar verebilir, bu da kanser riskinizi artırabilir.

Artan Yaş
Mesane kanseri riski yaşlandıkça artar. Mesane kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak nadiren 40 yaşın altındaki insanlarda bulunur.

Beyaz Irktan Olmak
Beyaz insanlar, diğer ırklarda ki insanlardan daha büyük bir mesane kanseri riskine sahiptir.

Erkek Olmak
Erkeklerin, kadınlardan daha fazla mesane kanseri geliştirme olasılığı vardır.

Bazı Kimyasallara Maruz Kalmak
Böbrekleriniz, zararlı kimyasalları kan dolaşım sisteminizden filtrelemede ve onları mesanenize taşımada önemli bir rol oynar. Bu nedenle, belirli kimyasallara maruz kalmak mesane kanseri riskini artırabileceği düşünülmektedir. Mesane kanseri riskine bağlı kimyasallar, boyalar, lastik, deri, tekstil ve boya ürünlerinin üretiminde kullanılan arsenik ve kimyasalları içerir.

Daha Önce Kanser Tedavisi Almış Olmak
Kanser karşıtı ilaç siklofosfamid ile tedavi, mesane kanseri riskini artırır. Önceki bir kanserden dolayı, pelvisine yönelik radyasyon tedavisi alan kişilerde mesane kanseri geliştirme riski yüksektir.

Kronik Mesane İltihabı
Kronik veya tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları veya inflamasyonlar (sistit), uzun süreli bir üriner kateter kullanımı ile ortaya çıkabilir, skuamöz hücre mesane kanseri riskini artırabilir.
Dünyanın bazı bölgelerinde, skuamöz hücreli karsinom, şistozomiyazis olarak bilinen parazit enfeksiyonunun neden olduğu kronik mesane iltihabına bağlıdır.

Kişisel veya Ailede Kanser Öyküsünün Olması
Eğer mesane kanseri geçirdiyseniz, onu tekrarlama ihtimaliniz daha yüksektir. Eğer birinci derece akrabalarınızdan birinde  – bir ebeveyn, kardeş veya çocuk – mesane kanseri öyküsü varsa, mesane kanseri için nadiren de olsa, hastalık riski artmış olabilir. Ailede kalıtsal polipler varsa, dışı kolorektal kanser öyküsü varsa, Lynch sendromu olarak da adlandırılır. Üriner sistemde, kolonda, uterusta, yumurtalıklarda ve diğer organlarda kanser sıçrama riskini artırabilir.

Mesane Kanserini Önleme
Mesane kanserini önlemenin hiçbir yolu olmamasına rağmen, riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için gerekli adımları atabilirsiniz. Örneğin:

Sigara İçmeyin
Sigara içmek, sigaradaki kansere neden olan kimyasalların idrar torbasında toplanamayacağı anlamına gelir. Sigara içmiyorsanız, başlamayın. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak bir plan hakkında doktorunuzla konuşun. Destek grupları, ilaçlar ve diğer yöntemler bırakmanıza yardımcı olabilir.

Kimyasallar Konusunda Dikkatli Olun
Kimyasallarla çalışıyorsanız, maruziyetten kaçınmak için tüm güvenlik talimatlarına uyun.

Çeşitli Meyve ve Sebzeleri Diyetinize Ekleyin
Çeşitli renkli meyveler ve sebzeler açısından zengin bir beslenme seçin. Meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanlar kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/mesane-kanseri-belirtileri-ve-nedenleri/

Editör: Mehmet Kasimoglu