Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri, bir erkeğin mesanesinin hemen altında bulunan ve idrarı mesaneden (idrar yolu) alan tüpün üst kısmını çevreleyen prostat bezinde ortaya çıkar. Bu resimde tümörlü prostat görülmektedir.
Prostat kanseri, prostatta ortaya çıkan kanserdir. Prostat, erkeklerde spermi besleyen ve taşıyan seminal sıvıyı üreten küçük, ceviz şekilli bir bezdir.
Erkeklerde en sık görülen kanser tiplerinden biridir. Genellikle prostat kanserleri yavaş büyür ve başlangıçta ciddi zarara neden olmayabileceği prostat bezi ile sınırlıdır.
Bununla birlikte, bazı prostat kanseri türleri yavaşça büyür ve ciddi tedavi gerektirmezken, bazı tipler agresiftir ve vücuda hızla yayılabilir.
Erken tespit edilen prostat kanserinde – hala prostat bezi ile sınırlı olduğunda – başarılı tedavi şansı daha yüksektir.

Prostat Kanseri Belirtileri
Erken evrelerinde hiçbir belirti veya semptom göstermeyebilir.
Daha ilerlemiş prostat kanserleri, aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olabilir:
Idrara çıkma problemi
İdrar akışında azalmış güç
Meni de kan
Pelvik bölgede rahatsızlık
Kemik ağrısı
Erektil disfonksiyon

Ne zaman doktora görünmeli?
Sizi endişelendiren herhangi bir belirti yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktordan randevu almalısınız.
Prostat kanser taramasının riskleri ve yararları konusunda tartışmalar sürmektedir ve tıbbi kuruluşların önerilerine göre farklılık göstermektedir. Prostat kanser taramasını doktorunuzla tartışın. Birlikte, sizin için en uygun olana karar verebilirsiniz.

Prostat Kanseri Nedenleri
Prostat bezi, erkeklerde mesanenin hemen altında yer alır ve idrarın mesaneden (idrar yolu) tahliye edildiği tüpün üst kısmını sarar. Prostatın birincil işlevi, spermi besleyen ve ileten sıvıyı üretmektir (seminal sıvı).
Prostat kanserine neyin sebep olduğu henüz belli değildir.
Doktorlar, prostat kanserin prostatta ki bazı hücrelerin anormal hale gelmesiyle başladığını bilirler. Anormal hücrelerin DNA’sındaki mutasyonlar, hücrelerin normal hücrelere göre daha hızlı büyümesine ve bölünmesine neden olur.
Diğer hücreler ölünce anormal hücreler yaşamaya devam eder. Biriken anormal hücreler, yakındaki dokuları istila etmek için büyüyebilen bir tümör oluşturur. Bazı anormal hücreler de kopabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).

Prostat Kanseri Risk Faktörleri
Kanser riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
Yaş. Kanser riskiniz yaşlandıkça artar.
Irk. Henüz belirlenemeyen nedenlerle, siyah erkekler diğer ırkların erkeklerinden daha fazla prostat kanseri riski taşırlar. Siyah erkeklerde prostat kanserinin agresif veya ilerlemiş olma olasılığı daha yüksektir.
Aile öyküsü. Ailenizdeki erkeklerde prostat kanseri varsa, riskiniz artabilir. Ayrıca, eğer aile öykünüzde çok güçlü bir meme kanseri (BRCA1 veya BRCA2)  geçirmiş biri varsa,  kanser riskiniz daha da artabilir.
Obezite. Kanser teşhisi konulan obez erkeklerin tedavi edilmesi daha zor olan ileri hastalıklara sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Prostat Kanseri Komplikasyonları

Prostat kanserinin komplikasyonları ve tedavisi şunları içerir:
Yayılan kanser (metastaz). Mesaneniz gibi yakındaki organlara yayılabilir veya kan dolaşımınız veya lenfatik sisteminizden kemiğinize veya diğer organlarınıza geçebilir. Kemiğe yayılan kanser, ağrı ve kırık kemiklere neden olabilir. Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra, tedaviye hala yanıt verebilir ve kontrol edilebilir, ancak tedavi edilmesi oldukça güçtür.
İdrar kaçırma. Hem prostat kanseri hem de tedavisi üriner inkontinansa neden olabilir. İnkontinans tedavisi, sahip olduğunuz tipe, ne kadar şiddetli olduğuna ve zamanla iyileşme olasılığına bağlıdır. Tedavi seçenekleri ilaçlar, kateterler ve ameliyatı içerebilir.
Erektil disfonksiyon. Erektil disfonksiyon, prostat kanseri veya cerrahi, radyasyon veya hormon tedavileri dahil olmak üzere tedavilerden de kaynaklanabilir. Ereksiyon disfonksiyonunu tedavi etmek için ereksiyon ve cerrahiye yardımcı olan ilaçlar, vakum cihazları mevcuttur.

Prostat Kanserini Önleme
Kanser riskinizi azaltabilirsiniz: Meyve ve sebzelerle dolu sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturun. Yüksek yağlı gıdalardan kaçının ve bunun yerine çeşitli meyveleri, sebzeleri ve tam tahılları tüketmeye odaklanın. Meyve ve sebzeler sağlığınıza katkıda bulunabilecek birçok vitamin ve besin içerir.
Beslenme yoluyla prostat kanserinin önlenip önlenemeyeceği henüz kesin olarak kanıtlanmamıştır. Ancak çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir diyet yapmak genel sağlığınızı iyileştirebilir. Takviyeler yerine sağlıklı gıdalar tüketin. Hiçbir çalışma, takviyelerin prostat kanseri riskini azaltmada rol oynadığını göstermemiştir. Bunun yerine, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan yiyecekleri seçerek vücudunuzda sağlıklı vitamin düzeylerini koruyabilirsiniz.
Haftanın çoğu günü egzersiz yapın. Egzersiz genel sağlığınızı iyileştirir, kilonuzu korumanıza ve ruh halinizi geliştirmenize yardımcı olur. Egzersiz yapmayan erkeklerin daha yüksek PSA seviyelerine sahip olduklarına dair bazı kanıtlar bulunurken, egzersiz yapan erkeklerde prostat kanser riski daha düşük olabilir.
Haftanın çoğu gününü egzersiz yapmaya çalışın. Egzersiz yapmaya yeni başladıysanız temponuzu yavaş yavaş arttırın. Sağlıklı kilo verin. Mevcut kilonuz sağlıklıysa, haftanın çoğu gününü egzersiz yaparak kilonuzu korumaya çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, daha fazla egzersiz yapın ve her gün yediğiniz kalori sayısını azaltın. Sağlıklı kilo kaybı için bir plan oluştururken doktorunuza danışın.
Riskleri azaltmak için doktorunuzla konuşun. Prostat kanseri riski yüksek olan erkekler, risklerini azaltmak için ilaçları veya diğer tedavileri düşünebilirler.
Bazı çalışmalar, finasterid (Propecia, Proscar) ve dutasteride (Avodart) dahil 5-alfa redüktaz inhibitörlerinin alınmasının prostat kanserinin gelişme riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu ilaçlar erkeklerde prostat bezi genişlemesi ve saç dökülmesini kontrol etmek için kullanılır. Ancak, bazı kanıtlar, bu ilaçları alan erkeklerin daha ciddi bir prostat kanseri (yüksek dereceli prostat kanseri) olma riskinin arttığını göstermektedir. Prostat kanseri geliştirme riskinizden endişe ediyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Ayrıntılar VATAN'da
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/prostat-kanseri-belirtileri-nedenleri/

Editör: Mehmet Kasimoglu