Safra Kesesi Kanseri Nedir?
Safra kesesi kanseri, safra kesesinde başlayan kanserdir.
Safra kesesi karın bölgesinin hemen altında, karnınızın sağ tarafında küçük, armut şeklinde ki bir organdır.
Safra kesesi, karaciğeriniz tarafından üretilen bir sindirim sıvısı olan safrayı depolar.
Safra kesesi kanserleri nadirdir. Safra kesesi kanserleri en erken evrede keşfedildiğinde, tedavi şansı çok yüksektir.
Ancak çoğu safra kesesi kanseri yavaş ilerlediği için erken teşhisi zordur.
Safra kesesi kanserinin teşhis edilmesi zordur, çünkü sıklıkla belirgin bir belirti veya semptom göstermez. Ayrıca, safra kesesinin nispeten gizli yapısı, safra kesesi kanserinin saptanmadan büyümesini kolaylaştırır.

Safra Kesesi Kanserinin Teşhisi
Safra kesesi kanseriSafra kesesi kanserini teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler:

Kan Testleri
Karaciğer fonksiyonunuzu değerlendirmek için yapılan kan testleri, doktorunuzun belirtilere neyin yol açtığını bulmasına yardımcı olabilir.

Görüntüleme Testleri
Safra kesesi resimlerini oluşturabilen görüntüleme testleri ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemeyi (MRI) içerir.

Safra Kesesi Kanserinin Derecesinin Belirlenmesi
Doktorunuz safra kesesi kanseriniz olduğundan emin ise, kanserin derecesini (evresini) belirlemeye çalışır. Safra kesesi kanserinn safhası, prognozunuzu(hastalık seyri) ve tedavi seçeneklerinizi belirlemenize yardımcı olur.

Keşif Cerrahisi
Doktorunuz, safra kesesi kanserinin karnınızın içine yayılıp yayılmadığını belirlemek için ameliyat önerebilir.
Laparoskopi denilen bir prosedürde, cerrah karnınıza küçük bir kesi yapar ve bu kesinin içerisine küçük bir kamera yerleştirir. Kamera, safra kesesini çevreleyen organlara kanserin yaydığı belirtilerin anlaşılmasını sağlar.

Safra Kanallarını İncelemek İçin Testler
Doktorunuz safra kanallarına boya enjekte edilen bir prosedür önerebilir. Bunu, boyaların nereye gittiğini kaydeden bir görüntüleme testi takip eder. Bu testler safra kanallarında tıkanıklıkları gösterir.
Bu testler endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi, manyetik rezonans kolanjiyografi ve perkütan transhepatik kolanjiyografiyi içerebilir.

Ek Görüntüleme Testleri
Safra kesesi kanserli çoğu insan, kanserin yayılıp yayılmadığını veya lokalize olup olmadığını belirlemek için bir dizi taramadan geçer. Hangi taramaların yapılacağı, koşullarınıza bağlı olarak değişir. Yaygın taramalar göğüs ve karın BT, ultrasonografi ve karaciğerin MR görüntülerini içerir.

Safra Kesesi Kanserinin Evreleri
Evre I. Bu aşamada safra kesesi kanseri, safra kesesinin iç tabakasıyla sınırlıdır.
Evre II. Safra kesesi kanserinin bu aşaması, kanserin safra kesesinin dış tabakasını istila etmek için büyüdüğü anlamına gelir.
Evre III. Bu aşamada safra kesesi kanseri, karaciğer, ince bağırsak veya mide gibi bir veya daha fazla yakın organı istila etmek için büyümüştür. Safra kesesi kanseri yakındaki lenf düğümlerine de yayılmış olabilir.
Evre IV. Safra kesesi kanserinin en son aşaması, vücudun uzak bölgelerine yayılmış birçok organı etkilemiş tümörleri içerir.

Safra Kesesi Tedavisi
Sizin için hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğu, kanserin aşamasına, genel sağlığınız ve tercihlerinize bağlıdır.
Tedavinin ilk amacı safra kesesi kanserini tamamen çıkarmaktır, ancak bu mümkün olmadığında, diğer terapiler hastalığın yayılmasını kontrol etmeye ve hastalık sürecini rahat geçirmenize yardımcı olabilir.

Erken Evre Safra Kesesi Kanserinde Cerrahi Operasyon
Erken evre safra kesesi kanseriniz varsa cerrahi operasyon bir seçenek olabilir.

Safra Kesesinin Tamamını Çıkarmak için Cerrahi Operasyon
Safra kesesi ile sınırlı erken safra kesesi kanseri safra kesesini (kolesistektomi) çıkarmak için bir işlem ile tedavi edilir.

Safra Kesesi ve Karaciğerin Bir Kısmını Çıkarmak için Cerrahi Operasyon
Safra kesesi ve karaciğerin ötesine uzanan kanseri tedavi etmek için, bazen safra kesesinin yanı sıra safra kesesini çevreleyen karaciğer ve safra kanallarının bölümlerini çıkarmak için ameliyat yapılabilir.
Başarılı bir cerrahi operasyondan sonra, safra kesesi kanserinin tekrarlama olasılığı söz konusu olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda doktorunuz kemoterapi, radyasyon tedavisi veya ameliyat sonrası her ikisinin bir kombinasyonunu önerebilir.
Sizin için doğru olanı belirlemek için doktorunuz ile ek tedavinin potansiyel faydalarını ve risklerini konuşun.

Geç Evre Safra Kesesi Kanserinin Tedavisi
Cerrah, vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan safra kesesi kanserini tedavi edemez. Bunun yerine, doktorlar kanser belirtilerini ve ve sizi olabildiğince rahatlatacak tedaviler kullanırlar.

Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasal madde kullanan bir ilaç tedavisidir.

Radyasyon Tedavisi
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü ışınlar kullanır.

Klinik Denemeler
Klinik çalışmalar safra kesesi kanserini tedavi etmek için deneysel veya yeni ilaçları test eden çalışmalardır. Bir klinik çalışmaya katılmaya uygun olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Engellenen Safra Kanallarını Rahatlatmak İçin Prosedürler
İleri safra kesesi kanseri safra kanallarında tıkanmalara neden olarak daha fazla komplikasyona neden olabilir. Tıkanıklıkları gidermek için uygulanan prosedürler size yardımcı olabilir. Örneğin, cerrahlar kanalları açık tutmak ve safra kanallarını yeniden yönlendirmek için kanala içi boş metal bir tüp (stent) yerleştirebilir (bilier baypas).

Safra Kesesi Kanseriyle Başa Çıkmak ve Destek
Hayatı tehdit eden bir hastalığınız olduğunu öğrenmek sizin için oldukça yıkıcı olabilir. Safra kesesi kanseri teşhisi ile baş etmek özellikle zor olabilir çünkü hastalık genellikle kötü bir prognoz taşır. Safra kesesi kanseri hakkında yeterince bilgi edinmeye çalışın. Doktorunuza merak ettiklerinizi sormaya çekinmeyin. Safra kesesi kanseriniz ve tedavi seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, bakımınız hakkında karar alırken sizi rahat ettirebilir. Arkadaşlarınızı ve ailenizi kendinize yakın tutun. Yakın ilişkilerinizi güçlü tutmanız, size sağlayacakları duygusal destek ile kemik kanseriyle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Konuşabileceğiniz sizi anlayan ve dinleyen birini bulun. Umutlarınız ve korkularınız hakkında konuşacağınız iyi bir dinleyici bulun. Bir arkadaşınız veya aile üyeniz olabilir. Kanser destek gruplarına katılabilir veya profesyonel yardım alabilirsiniz.

Randevunuz İçin Hazırlanın
Sizi endişelendiren herhangi bir belirtiniz varsa, aile doktorunuzdan randevu alarak işe başlayabilirsiniz. Doktorunuz kemik kanseri olduğunuzdan şüpheleniyorsa, sizi bir uzmana yönlendirebilir.. Doktorunuz safra kesesi kanserine yakalandığınızdan şüpheleniyorsa, sizi bir uzmana yönlendirebilir:
Sindirim koşullarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor (gastroenterolog)
Karaciğer veya safra kesesi üzerinde çalışan bir cerrah
Kanser tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor (onkolog)
Randevular kısa olabileceğinden, iyi hazırlanmış olmak iyi bir fikirdir.

Neler Yapmalısınız?
Randevular kısa olabileceğinden, iyi hazırlanmış olmak iyi bir fikirdir.
Herhangi bir randevu öncesi kısıtlamadan haberdar olun. Randevuya hazırlanırken, beslenmenizi kısıtlamak gibi önceden yapmanız gereken bir şeyler olup olmadığını öğrenin.
Randevuyu planladığınız nedenden alakasız görünebilecek olsa bile bütün belirtilerinizi not alın.
Önemli stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgilerinizi not alın.
Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın.
Bir aile üyesi veya arkadaşınızı yanınıza almayı düşünün. Bazen randevu sırasında verilen tüm bilgileri hatırlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri, unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
Daha önce yaptırdığınız testlerin raporlarını yanınıza alın.
Doktorunuza sormak istediklerinizi önceden not almanız zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Safra kesesi kanseri için doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular:

Safra kesesi kanserim hangi aşamada?
Patoloji raporunu bana açıklayabilir misin? Patoloji raporumun bir kopyasını alabilir miyim?
Daha fazla teste ihtiyacım olacak mı?
Safra kesesi kanseri için tedavi seçeneklerim nelerdir?
Her seçeneğin yararları ve riskleri nelerdir?
Bir uzmandan görmeli miyim?
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/safra-kesesi-kanseri-tedavi-teshis/

Editör: Mehmet Kasimoglu