“POZİTİF VAKALAR, TEMASLI LİSTELERİNİ VERİRKEN KİŞİLERİ ATLAMAMALI; TEMASLI OLDUĞUNU BİLEN KİŞİLER KENDİNİ SAKLAMAMALI”
“TEMASLI KİŞİLERİN TESTLERİ, TEMASTAN SONRA EN ERKEN BEŞİNCİ GÜNDEN SONRA POZİTİFLEŞMEKTEDİR”
Sağlık Bakanı Ali Pilli, dünyayı saran ve Kuzey Kıbrıs’ta da etkin olan Kovid-19 salgını ile ilgili vatandaşlara uyarıda bulundu. Bakan Pilli, koronavirüs testi pozitif çıkanlara çağrı yaparak, “Koronavirüs testiniz pozitif çıktıysa tüm temaslılarınızı, temaslı ekibimize bildirin" dedi. 
Pilli, temaslı listesi verilirken kişilerin atlanmaması gerektiğini vurgulayarak, temaslı olduğunu bilen kişilerin ise kendini saklamaması çağrısında bulundu. 
Bakan Pilli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Salgını daha kısa sürede kontrol altına almak ve yayılmasını önlemek için temel kurallardan bir tanesi de temaslıları tespit etmek ve bu kişilerin başka kişilerle temasını kesmektir. Temaslı olduğunu bilen kişilerin temel görevlerinden biri ise temaslı olduğunu Sağlık Bakanlığı’na bağlı temaslı ekibine bildirmektir. Lütfen bu kişiler kendilerini gizlemesin. Temaslı kişiler, 1102 numaralı hattımızdan arayıp ekibimize bilgi vermeli ve yardım istemelidir. Bu bir vatandaşlık ve insanlık görevidir.”
Temaslıların, önlem almadan hayatına devam etmesinin veya temasın ilk günlerinde test yapmasının anlamı olmadığını vurgulayan Pilli, temaslı kişilerin testlerinin temastan sonra en erken beşinci günden sonra pozitifleştiği bilgisini verdi. 
“Bu nedenle temaslıların ilk iki günde yaptırdıkları test sonucuna göre karar vermeleri büyük bir yanlıştır” diyen Pilli, vatandaşların Bakanlık ve sağlık ekiplerine bu konuda yardımcı olması halinde, salgının daha erken zamanda kontrol altına alınacağını ve ancak o zaman normal yaşantıya dönülebileceğini anlattı.
Pilli, açıklamasında şunları kaydetti:
“Unutulmamalıdır ki; eğer bugüne kadar bir başarı elde ettiysek,  bunda temaslı ekibimizin ciddi çalışmasının büyük payı vardır. Başarı ancak herkesin kendi üzerine düşen görevleri yerine getirmesiyle sağlanmaktadır. Ceza ve yasaklarla bir yere varmamız mümkün değildir. Herkes kendi kendinin, yakınının, komşusunun polisi olmak zorundadır.  Her şeyi devletten beklemeden, lütfen kendi vazifelerimizi yerine getirelim.  Bugüne kadar COVID 19’la birlikte mücadele ettik, şimdi ve gelecekte de birlikte mücadele edeceğiz. Bu salgını hep birlikte yeneceğiz.”

Editör: Mehmet Kasimoglu