Havalar soğudukça, soğuk algınlığı vakaları da artıyor. Bir kere virüs enfeksiyonlarına yakalandığınız zaman, ne kadar ilaç kullansanız da faydasız. Hani derler ya halk arasında, “ilaçla 7 günde, ilaçsız bir haftada” iyileşiyorsunuz.
Evde bir kişi hastalık kapsa, herkese bulaştırıyor. Önemli olan korunmak, virüsler her yerde var, ama hepimizi hasta edemiyorlar. Bağışıklık sistemi güçlü olanlar hastalanmıyor, oysa hastalıklara karşı direnciniz düşükse, hemen hastalanıyorsunuz.
Peki, ne yapmak gerekir soğuk algınlığına karşı korunmak için?
Her şeyden önce dengeli beslenmeniz ve mevsime uygun giyinmeniz gerekli.
Bol C vitamini alın, odalarınızı sık sık havalandırın, sigaradan uzak durun, sık sık ılık sıvılar tüketin.

Bu kadarı yeterli mi? Başka ne yapabiliriz?
Tabii ki her hastalık da olduğu gibi, soğuk algınlığında da hem önleyici hem de tedavi edici özelliklerinden faydalanmak için doğanın mucizesine başvurmakta fayda var.


Soğuk Algınlığı İçin Etkili Olan Bitkiler
Adaçayı

Kış aylarında sakın adaçayını evinizden eksik etmeyin. Adaçayı bir mucize bitkidir. Ülkemizde 86 tür adaçayı yetişmektedir, bunlardan 40 tanesi, sadece Anadolu’da yetişir, dünyada başka yerde bulunmaz.
Pek çok faydasının yanında, kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Boğaz salgılarını ve mukozanın ödemini azaltır. Soğuk algınlığı için gargarası ve çayı tavsiye edilir.

Ihlamur
Evinizden eksik etmemeniz gereken bir bitki daha. Solunumu rahatlatır, balgam söktürücüdür, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Meyan Kökü
Ülkemizde oldukça yaygın biçimde kullanılır. Öksürüğe karşı oldukça iyidir. Ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma gibi şikâyetlerde çayı son derece faydalıdır.

Kekik
Kekiğin bronş açıcı etkisi vardır. Kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Öksürüğe karşı son derece faydalıdır.

Mürver
Ülkemizde yetişen nadide bitkilerden bir tanesidir. Fakat maalesef kıymeti bilinmemektedir. Virüs enfeksiyonlarında, terletici ve bronş salgılarını söktürücü etkileri vardır.

Ekinezya
Bağışıklı sistemini kuvvetlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Zengin bir A vitamini, C vitamini ve E vitamini deposudur. Kuvvetli bir mikrop öldürücüdür, iltihap giderici etkisi vardır.

Nane
Kuvvetli antimikrobiyal ve ağrı kesici etkisi vardır. Boğaz salgılarının atılmasına yardımcı olur, solunumu rahatlatır.

Zencefil
Zencefil, öksürük giderici ve mikrop öldürücüdür. Balgam söktürücüdür.

Kuşburnu
C vitamini deposudur. Hastalıklara karşı vücut direncini arttırır, boğaz salgılarını rahatlatır.

Rezene
Göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür.

Papatya
Mikrop öldürücü ve sakinleştiricidir.

Ebegümeci
Balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcıdır.
Hazırlayan: Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/soguk-alginliginda-etkili-bitkisel-tedaviler/

Editör: Mehmet Kasimoglu