Tüp Bebek,  genellikle IVF(İn Vitro Fertilizasyon) olarak adlandırılan yardımcı üreme teknolojisi (ART) ‘dir. IVF, yumurta çıkarma, bir sperm örneği alma ve daha sonra bu yumurta ile spermi laboratuar ortamında birleştirerek döllemeye denir. Embriyo (lar) daha sonra rahime aktarılır. Diğer ART formları ise, gamete intrafallopian transfer (GIFT) ve zigot intrafallopian transfer (ZIFT).

IVF Tüp Bebek Neden Kullanılır?
IVF, aşağıdaki hastalarda kısırlığı tedavi etmek için kullanılabilir:
Bloke veya hasar görmüş fallop tüpleri(yumurta kanalları)
Erkekler de infertilitesi azalmış sperm sayısı veya sperm motilitesi (hareketleri)
Yumurtlama bozuklukları olan kadınlar, erken over yetmezliği, rahim miyomları
Fallop tüpleri alınan kadınlarda.
Genetik bir bozukluğu olanlarda.
Açıklanamayan kısırlıkta.

Tüp Bebek Neler ile İlgileniyor?
IVF ve embriyo transferi işleminde beş temel adım vardır:
Adım 1: Yumurta üretimini teşvik etmek için doğum öncesi ilaçlar reçete edilir. Birden fazla yumurta istenir, çünkü bazı yumurtalar alımdan sonra gelişmez veya döllenmez. Transvajinal ultrason, overleri incelemek için kullanılır ve kan testi örnekleri hormon seviyelerini kontrol etmek için alınır.
Adım 2: Yumurtalar, yumurtalıkları çıkarmak için içi boş bir iğneyi pelvik boşluk boyunca yönlendirmek için ultrason görüntülemeyi kullanan küçük bir cerrahi prosedür ile alınır. Potansiyel rahatsızlığı azaltmak ve gidermek için ilaçlar sağlanmaktadır.
Adım 3: Erkekten yumurta ile birleştirilmesi için hazırlanmış bir sperm örneği üretmesi istenir.
Adım 4: Dölleme denilen bir süreçte, döllenmeyi teşvik etmek için sperm ve yumurta birlikte karıştırılır ve laboratuarda  saklanır. Döllenme olasılığı düşük olan bazı vakalarda, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) kullanılabilir. Bu prosedür sayesinde, tek bir sperm doğrudan gübreleme amacıyla yumurta içine enjekte edilir. Döllenme ve hücre bölünmesinin gerçekleştiğini doğrulamak için yumurtalar izlenir. Bu gerçekleştiğinde, döllenmiş yumurta embriyo olarak kabul edilir.
Adım 5: Embriyolar genellikle yumurta alınmasından ve döllenmesinden üç ila beş gün sonra kadının rahmine aktarılır. Embriyoları aktarmak için uterusa bir kateter veya küçük tüp yerleştirilir. Bu prosedür, çoğu kadın için ağrısızdır, ancak bazıları hafif kramp sıkıntısı çekebilir. İşlem başarıyla tamamlanırsa, implantasyon genellikle yumurtanın alınmasından altı ila on gün sonra gerçekleşir.

Tüp Bebek DöllemeTüp Bebek Uygulamasının Yan Etkileri
Uygulamadan sonra biraz dinlenmeniz gerekibilir, ancak çoğu kadın ertesi gün normal faaliyetlerine geri dönebilir.

Tüp Bebek İşlemi Sonrası Bazı Yan Etkiler:
Uygulamadan sonra az miktarda sıvı gelebilir. (berrak veya kanlı olabilir)
Hafif kramplar
Hafif şişkinlik
Kabızlık
Göğüslerde hassasiyet

Aşağıdaki Belirtilerden Herhangi Biriyle Karşılaşırsanız Derhal Doktorunuzu Arayın:
Ağır vajinal kanama
Pelvik ağrısı
İdrardan kan gelmesi
38 ° C üzerinde ateş

Doğurganlık İlaçlarının Bazı Yan Etkileri Şunları İçerebilir:
Baş ağrısı
Ruh hali bozuklukları
Karın ağrısı
Sıcaklık artışları
Karın şişliği
Nadir: Yumurtalık hiper uyarılma sendromu (OHSS)

IVF ile ilişkili riskler nelerdir?
Çoğu tıbbi prosedürde olduğu gibi, potansiyel riskler vardır. Tipik olarak OHSS’den gelen daha ciddi semptomlar şunları içerir:
Mide bulantısı ya da kusma
Azalan idrar sıklığı
Nefes darlığı
Zayıflık
Şiddetli karın ağrısı ve şişkinlik
Üç ila beş gün içinde 10 kiloluk kilo artışı
Yukarıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, hemen doktorunuza danışın.

Tüp Bebek Sölleme İşlemleriIVF’ye Ek Riskler Şunlardır:
Yumurta alımı esnasında kanama, enfeksiyon ve bağırsak veya mesane hasarı riski vardır..
Çoğul gebelik şansı doğurganlık tedavisi kullanımıyla artırılmıştır. Gebelikte, doğum öncesi riski ve düşük doğum kilosu riski de dahil olmak üzere riskler ve endişeler vardır.
Düşük oranı ve düşük riski gebelik ile birlikte anne yaşıylada artmaktadır.
Mayo Kliniği, IVF ile ektopik(dış gebelik) gebelik riskinin% 2-5 olduğu biliniyor. Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahim dışındaki herhangi bir yere enjekte edildiğinde ve yaşayamayacağı zamanlarda gerçekleşir.
Yardımcı üreme tekniği (ART), bir çiftin önemli fiziksel, finansal ve duygusal taahhüdünü içerir. Özellikle in vitro fertilizasyonun (IVF) başarısız olma durumunda, psikolojik stres ve duygusal sorunlar yaşanır.
IVF pahalıdır ve birçok sigorta planı doğurganlık tedavisi için kapsam sağlamaz. Tek bir IVF döngüsünün maliyeti en azından 12,000-17,000 dolar arasında değişebilir.
Tüp Bebek Uygulması (IVF) Ne Kadar Başarılıdır?
IVF kliniklerinin başarı oranı, üreme öyküsü, anne yaşı, kısırlığın nedeni ve yaşam tarzı faktörleri gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Hamilelik oranlarının canlı doğum oranlarıyla aynı olmadığını anlamak da önemlidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, her IVF döngüsünün canlı doğum oranı yaklaşık olarak şöyledir:
35 yaş altı kadınlar için% 41-43
35-37 yaş arası kadınlar için% 33-36
38-40 yaş arası kadınlar için% 23-27
40 yaş üstü kadınlar için% 13-18

Ya sağlıklı yumurta üretmezsem ve eşim de kısırsa?
Verici yumurta, sperm veya embriyo kullanmayı seçebilirsiniz. Bununla birlikte, donör konularında deneyimli bir danışmanla konuştuğunuzdan emin olun. Donörün yasal hakları da dahil olmak üzere sperm bağışı ile ilgili çeşitli yasal konuları da araştırmalısınız.

Kaç tane embriyo oluşturulmalı veya aktarılmalıdır?
Aktarılan embriyo sayısı tipik olarak toplanan yumurta sayısına ve anne yaşına bağlıdır. Kadınlar yaşlandıkça implantasyon oranı düştükçe implantasyon olasılığını artırmak için yaşa bağlı olarak daha fazla yumurta implante edilebilir. Bununla birlikte, aktarılan yumurta sayısının daha fazla olması, çoklu hamileliğin olma şansını artırır. İmplantasyondan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun, böylece hem implant hem de kaç tane embriyo istediğiniz üzerinde anlaşırsınız.

Tüp Bebek Kliniği Seçimi Nasıl Olmalı?
Belirli merkezlerin ve doğurganlık programlarının maliyeti ve ayrıntılarıyla ilgili sorular sormalı ve araştırmalar yapmalısınız.
Hazırlayan Ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/tup-bebek-nedir/
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu