Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi ve Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) işbirliğinde hazırlanan “1963 Lefkoşa” isimli belgesel ve belgeselle ilgili söyleşinin yer aldığı program, online olarak yapıldı.
GAÜ’den verilen bilgiye göre, yönetmenliğini GAÜ İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Muharrem Özdemir’in yaptığı belgeselde, Kıbrıs Türkü’nün vermiş olduğu mücadeleler ve uğramış oldukları haksızlıklar anlatılıyor.
Söyleşi, GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı moderatörlüğünde gerçekleşti.
Doç.Dr. Neriman Saygılı “1963 Lefkoşa” Belgeseli hakkında yaptığı açıklamalarda “ Kıbrıs Türklerinin yapmış oldukları çok büyük kahramanlıklar ve maruz kaldığı çok büyük badireler var. Bunların tarih önüne konması, bunların sözlü olarak anlatılıp geleceğe aktarılması için GAÜ İletişim Fakültesi olarak yapmış olduğumuz bir çok çalışma var. Amacımız, savaşlarda verilen mücadeleleri, Kıbrıs Türkü'nün uğramış olduğu haksızlıkları göz önüne serip kayıt altına alarak gelecek nesillere taşımaktır” dedi.
Yrd.Doç.Dr. Muharrem Özdemir ise “Amacımız, birilerine düşmanlık aşılamak değil sadece Kıbrıs Türkü’nün uğradığı haksızlıkları dünyaya duyurmak ve verdiği mücadelenin unutulmamasını sağlamak” dedi.
Belgeselde, aralarında Dr. Fazıl Küçük’ün eşi Süheyla Küçük’ün de bulunduğu, 21 Aralık 1963’te yaşananlar konusunda yapılan röportajların da yer aldığını belirten Özdemir, “Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte verdiği mücadele hem dünya kamuoyuna hem de yeni yetişen nesile aktarılmalıdır” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu