Yüksek Mahkeme Başkanlığından aldığı resmi bilgiye dayalı olarak açıklama yapan Halkın Partisi, kongreleri ertesinde en geç iki ay içerisinde gerekli belge ve bilgiyi, yetkili kişi ile birlikte Mahkemeye bildirmeyen bu partilerin daha geçtiğimiz Ekim ayında kendi yaptıkları yasayı bizzat kendi davranışlarıyla yok saydıklarını oysa bunun yasaya göre hapislik cezası gerektiren bir ihlal olduğunu vurguladı. Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada hükümetin ortağı bu iki partinin başkanları ya da sorumlu kılınan yetkililerinin 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarının mümkün olduğuna ve bu konuda yetkili makamların görevlerini yerine getirmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Öte yandan “bu yasaları uygulamayacak, hele hele kendileriyle ilgili olan ve hesap vermelerini gerektiren yasaları uygulamayacaklarsa boşu boşuna yürürlüğe koyup da Halkı aldatmaya kalkışmasınlar” da denilen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“Hesap Vermeyen, Hukuk Tanımayan Partiler Neyin Reformunu Yapacak!”

“Kendi hesabını veremeyen, üstelik kendi yaptığı yasayı ihlal ederek vermeyen, şeffaf olamayan, hukuk kurallarını uygulamayan bu siyasal partiler bu ülkede adaleti ve hukukun üstünlüğünü tesis edemezler. Zaten işte tam da bu yüzden toplumun bu partilere zerre kadar güveni yoktur. Bir yandan bu türden hukuksuzlukları bizzat kendileri yaparken diğer yandan da siyasate yönelik güvensizlik yaratılıyor deme hakları yoktur çünkü bu güvensizliğin kaynağı bizzat bu düzenin devamından yana olan partilerdir. Üst üste hem önceki yasayı hem de şimdi yeni yapılan yasayı ihlal eden bu partilerden bu ülkede değil reform temiz ve hesap verebilir bir siyaset bağlamında herhangi bir yasal düzenlemeyi uygulamaya koymasını dahi beklemek büyük hata olur. Bu nedenle Meclis’ten yasa geçirerek kimse herhangi bir konuda övünmeye kalkmasın. Biz gerçek uygulama görmek istiyoruz, hukuk devleti olmanın gereklerini görmek istiyoruz. Kağıtta kalacak kurallarla imaj düzeltmeye çalışılmasının bu ülkeye yararı değil zararı olur.

Ekim 2015’te yürürlüğe konulan Siyasal Partiler Yasası’nın 51. Maddesi çok açıktır. Kongresi ertesinde en geç iki ay içerisinde her siyasi parti Yüksek Mahkeme’ye kesin hesaplarını ve gerekli denetimin yapılmasında bilgi ve belgeyi sağlayacak kişinin adını vermek zorundadır. Bu iki aylık süre içerisinde zamanın yeterli olmadığını söyleyerek sürenin uzatılmasını isteyen bir parti olmadığı anlaşılmaktadır. Süre geçmiş, kimse gerekli bilgi ve belgeyi Mahkeme’ye vermemiş ve uzatma talebinde de bulunmamıştır. O halde ortada yasanın açık ihlali söz konusudur. Yasada açıkça Mahkeme, bu sürenin sonunda da yükümlülüklerini yerine getirmeyen siyasal partinin genel başkanını ve/veya yetkilendirdiği kişiyi beş yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırabilir demektedir. Yetkilileri gerekli hukuki işlemleri başlatmaları için göreve davet ediyor, bu vurdumduymazlığı ve hukuk tanımazlığı Halkımızın dikkatine getiriyoruz”

                                                                                                                                      HALKIN PARTİSİ BASIN BÜROSU 

Editör: Mehmet Kasimoglu