Yeni nedir.

Eşyanın yenisi ile eskisi arasında takvim farkı elbette vardır.

‘ Mal sahibi mülk sahibi / Hani bunun ilk sahibi’ diye mıhlamış ya hakikati Yunus Emre bin sene önce.

Bu bin senelik hakikate kim eski diyebilir ki ve nasıl yeni olabilir ‘ zencirlerinden başka kaybedecekleri şeyleri  yoktur’ deyince 17 sine yeni basmış da duymuş abilerinden söyleyince bu sözü.

Bilmeli değil mi ki,  onların artık ‘işverenleri’ sihortaları, cep telefonları, imojileri, net flixleri ve  çok mutlu hissettikleri sendikaları, partileri ,  vekil ahbapları ve abileri var ve dahi kendi aleyhlerine kullanmaktan da asla geri durmadıkları ‘OY’ları var.

17 Yeni söz / yeni sözler için mutlaka her sabah yeni bir insan olarak yeni bir dünyaya uyanmak ve yeni bir hayata başlamaz zorunluluğumuz var.

Ve yeni insanın kendini yenilemesi ile olası.

ya da 27 onar yıl arayla zıpla 77 olsun insanın yenisi ya da eskisi sözlerle değil eyledikleri ve yaşama şekli ile belirler kendini.

Kimsenin evet kimsenin savaş istediği yok Kıbrıs Türk halkı arasında ve her hangi bir birey egosunun da şişikliği yle çekip de sözcükleri bin yıllık kitaplardan ‘ barış istiyorum’ derse,   o kendini yeni bir söz söyledi sansa da söz çoktan eskitilmiştir,  her dem taze olan barışa karşı, Elen komşularımızın duruşu söylemi ve eylemiyle.

Yeni sözlere ihtiyacı olmadığını sansak da her dem yeni ve güzel olan barışın, görüyoruz işte eskimiş sözleri slogan yapıp da çiğnemekle ağızlarda yaklaşamıyoruz bile bırakın barışı hatta anlaşmaya.

Yeni nedir.

Eskimiş olan kimdir kimlerdir.

Söyleycek yeni bir şeyim var benim diye yazıyorum yoksa niye yazayım desem de

Yaşı gelmiş yetmişe varmış Cumhur’un eskimiş olduğunu söylemek kolay.

‘ yürü bre Hızır paşa / senin de çarkın kırılır bir gün’ demiş olan Pir’imiz Sultan Abdal  en gencimiz değil mi, ya da şu saptamasında ne kadar da güncel ve yeni 3000 yaşındaki Platon,   ‘ Bilge insanlar konuşurlar çünkü söyleyecek bir şeyleri vardır. Aptal insanlar da konuşur çünkü kendilerini bir şey söylemek zorunda vehmederler’

Her uyandığınızda dündeyseniz ve dünkü sözlerinizin peşinden koşuyorsanız.

Eskimiş sloganların peşinden koşmayın desem de koşacaksınız ve geriye doğru koşuyorsunuz desem yeni bir algıyla varır mısınız hakikatin / hakikatlerin tazeliğine, yeni fikirler yeni bilgiler ve sözler gerektirdiğine