Sanat soyuttur hanımlar beyler.

Asla içselleştiremeseniz de,  önemi soyut oluşundan gelir.

Soyut olduğu için kaliteli olmak zorundadır ve pahası yoktur değerlidir. Kaliteli olmaz ise Bodrum paşası çıkar ben de yaparım der ki bu konuda Bodrum paşası tek değildir.

Guernica kasabasını bombalarken Franco’nun isteği ile Alman uçakları somut bir iş yapıyorlardı.

 Ve o vahşeti tarihe mıhlayan Pablo Picasso’nun soyut Guernica tablosu oldu.

Matematik kadar ve gibi soyuttur sanat da hangi dalda isterse olsun.

Memleketimden İnsan Manzaraları  epik şiiri de soyuttur, Balaban resimleri de.

Bütün somutlar ölümlüdür,  ölümsüzlük soyutun zaferidir.

Jakonda kimdir diye yırtınsın sanat tarihi ve tarihçileri, kendisi Somut olan  Leonardo Da Vinci ölüp gitmiş,  Mona Lisa ölümsüzlük şerbetini içmiştir.

Kurullar ve kuralları gelir geçerdir, sanat kalıcıdır.

Ve kabullenmeseniz de, o muhteşem Rus edebiyatının köküne kibrit suyu ekenlerin başında da SBKP ( Sovyetler Birliği Komunist Partisinin ) ataması ile kurulan Proletkut özerk sanat kurumu gelir.

Asgari ücret gibi hayati ve somut bir konuda bile anlaşması mümkün olmayan örgütlerin, atanmışların,  sanat  soyutunda anlaşabileceğini ve özerk bir komite marifeti ile  sanatın yücelebileceğini sanmak,  ancak ve yalnız alıntılarla ve daha çok da sloganlarla düşünme tembelliğinin buzlu sularında donanlara mahsus olabilir.

Sanat heveslisi her bir kişi heves ettiği sanat dalında eğer bilgi ve görgüsünü artır çok da çalışırsa sanatını yapmasının önünde engel olmamalıdır, elbette ki görgü ve bilgisi arttıkça, çoğu,  hevesinin yeterli olmadığını görüp vaz geçececektir ama kalan az sayıdaki de hevesi aşıp, sanatın yaratıcı doruklarına varacaktır.

Sponsor ile hevesini sergileme olanağına kavuşanlar kendilerini sanatçı ve yaptıklarını sanat saysalar da değildir.

Şimdi bal gibi biliyorum ki sanat soyut değildir, emekten yanadır diye kükreyeceksiniz de…

De si şu, emek soyuttur canım kardeşim, somut olan şey emek sonucunda ortaya çıkan yoğurt kâsesinden tutun da buzdolabına, demir kömür madeninden ağır vasıtalara kadar olan şeylerdir.

Hele bir asgari ücret somutunda ki hayatidir anlaşsın özerk ve hatta özgür örgütler,  partiler de sonra sıraya getirirsiniz özerk sanat kurumunu.

Amma

Sanat soyuttur, lafazanlığınız somut.