Slogan atmak düşünmemekten, düşünememekten kaynaklanır.

Düşünmek zaten, bilgili donanımlı olmayı gerektiren bir şeydir. Bilgi birikiminiz yoksa ister sanat olsun ister siyaset ister spor, hayatın bütün alanlarında, sloganı patlatırsınız ve bilmekten, anlamaktan çok inanmayı önemseyenler alkışlar sizi, alkışlamakla yetinmez sloganınıza da canhıraş haykırışlarla katılırlar.

Tribün liderleri böyledir, “En büyük Fener, başka büyük yok” diye çakarlar işaret fişeğini de tribün inler ‘’En büyük Fenerrrrr’’ diye...


Öbür takımın tribün lideri yok mu sanırsınız, vardır. Çatlatır sloganı “ Tek büyük var Cimbom”.

Tribünler inlemeye başlar "En büyük, tek büyük" nidalarıyla.

YAK, GG, DTB, TOL için de sloganlar vardır elbet


Giderek ahaliyi sarmalına alır bu hezeyan. Misal; “Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi, dışardaki dayağı düşünmedin mi” ya da “Fincanı taştan oyarlar” gibi.

“En büyük asker bizim asker” diye bar bar bağırır taraflar.

Bir düşünüyorum da...

Mustafa Kemal 1919’da Samsun’a giderek, İstiklâl Harbi’ni askeri ve siyasi dehası ile örgütlemek yerine, “En büyük biziz” gibi sloganlar atmayı tercih etseydi…

Nice olurdu ikide bir de, olur olmaz Türk bayrağına sarılıp, “En büyük vekil bizim vekil, öl de ölelim, vur de vuralım” gibi abuk sabuk slogan atanların hali?

Ya Nazi orduları, Stalingrad önlerine kadar dayanmışken, Sovyetler Birliği yöneticileri ve halkı Nazizim, faşizm ile başa çıkabilecek askeri ve siyasi arayışlara girmek yerine “faşizme karşı omuz omuza” diye sloganlar atsalardı nice olurdu SSCB ve sonrasında da AB- hatta ABD kuyrukçusu olmayı yeğleyenlerin hali.

İsteyen istediği sloganı atmakta elbette ki serbesttir.

Ve serbest olmakla hür olmak arasındaki farkı bilmeyenler de slogan atmayı, fikir, düşünce ve söz- ifade hürriyeti sanırlar çoğu zaman.

Serbest olmak ile hür olmak arasındaki ilişkiyi bilmeyince insan, kuşlar gibi hür olmak isteyebilir, oysa kuşlar için hür olmak diye bir kavram olmadığı gibi, Deniz Gezmiş’i ve arkadaşlarını hapse attığında 12 Mart cuntacıları, hürriyetlerini ellerinden alamadılar, hür bir insan olarak her biri yürüdü dar ağacına, zalimlerin üstüne ve hür insanlar olarak öldürüldüler, hayatlarında hürriyet diye bir kavram olmamış ve hep serbest olmanın esaretinde ömür tüketenler tarafından.

Serbestsiniz, olanca nefretiniz ile sizin gibi düşünmeyen herkesten nefret etmekte, kendilerine sağcı milliyetçi ya da solcu diyenler belki bir gün öğrenirsiniz hür olan insan, hürriyeti önemseyen insan nefret etmez, edemez.

Slogan atmak ve attırmak için aday olmaya, seçilmiş olmaya, vekil, bakan  seçmen olmaya hiç gerek yoktur.