Bağışıklık Sistemi… Soluyarak, yutarak veya cildimiz ve mukoza zarlarında yaşayan organizmalara sürekli olarak maruz kalırız. Bu organizmaların hastalığa yol açıp açmayacağına, vücudumuzun savunma mekanizmalarının veya bağışıklık sisteminin bütünlüğü kararlaştırıyor. Bağışıklık sistemimiz düzgün bir şekilde çalıştığında bunu fark etmiyoruz bile. Ancak düşük veya çok aktif bir bağışıklık sistemimiz olduğunda, enfeksiyonlar ve diğer sağlık sorunu yaşama riski daha yükseliyor.
Bağışıklık sisteminizi nasıl artıracağınız arayışı içindeyseniz, daha fazla aramanıza gerek yok. Sizlerle paylaşacağımız bu 10 antimikrobiyal, bağışıklık uyarıcı ve antiviral takviyeleri ve uçucu yağlar, Evde kendi sağlığınızı iyileştirmek için yeterli olacaktır.

Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemi vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi, bakteriler, virüsler, parazitler veya vücuda giren mantarlar gibi patojenleri nötralize etmek, uzaklaştırmak, etkisiz hale getirmek ve hastalık nedeniyle değişen vücudun kendi hücreleri ile mücadele etmek için çalışır. (1)
Bağışıklık sisteminin hücreleri kemik iliği kaynaklı olup, daha sonra periferik dokuları korumak için göç ederler. Kan dolaşımını sürdürürler ve lenfatik sistem adı verilen damarların özel sisteminde bulunurlar.
Bağışıklık sistemimiz düzgün bir şekilde çalıştığında bunu fark etmiyoruz bile. Bağışıklık sistemimizin performansı tehlikeye girdiğinde hastalıkla karşı karşıya kalırız. Düşük kapasite çalışan Bağışıklık sistemi ağır enfeksiyonlar ve immün yetmezlik tümörleri ortaya çıkarırken, aşırı aktivite alerjik ve otoimmün hastalıklara neden olur.. (2)
Vücudumuzun doğal savunmalarının düzgün çalışabilmesi için, bağışıklık sistemi “benden” ve “benden olmayan” hücreler, organizmalar ve maddeler arasında ayrım yapabilmelidir. Bakterilerin, mantarların ve virüslerin yüzeyindeki “Benden Olmayan” proteinleri içeren maddelere antijenler denir. Bağışıklık sisteminin hücreleri bir antijenin varlığını tespit ettiğinde, bağışıklık sistemi kendisini bilinen patojenlere karşı hızlı bir şekilde savunmak için önceden depolanan anıları hatırlar.
Bununla birlikte, kendi hücrelerimizin de yüzey proteinleri vardır ama bağışıklık sistemimiz onlara karşı etkili değildir. Normalde bağışıklık sistemi, bu hücrelerin proteinlerini “benden” olarak tanımlamayı daha erken bir aşamada öğrenir. Ancak kendi vücudunu “benden değil” olarak tanımladığında buna bir otoimmün reaksiyon denir. (3)
Bağışıklık sistemi ile ilgili şaşırtıcı şey, vücudun zamanla değişen bakterilere veya virüslere karşı savaşabilmesi için sürekli adapte olması ve öğrenmesi gerektiğidir. Bağışıklık sisteminin iki parçası vardır . Birincisi, doğuştan gelen bağışıklık sistemi patojenlere karşı genel bir savunma olarak çalışır ve ikinci olarak adaptif bağışıklık sistemi vücudumuzun önceden temas ettiği çok spesifik patojenleri hedef alır. Bu iki bağışıklık sistemi, bir patojene veya zararlı bir maddenin herhangi bir reaksiyonunda birbirini tamamlar. (4)

Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Bağışıklık sisteminizi nasıl artıracağınızı tam olarak öğrenmeden önce, çoğu bağışıklık sistemi bozukluğunun aşırı bağışıklık yanıtı veya otoimmün bir saldırı sonucu olduğunu anlamak gerekiyor. Bağışıklık sistemi bozuklukları şunları içerir:

Alerjiler ve Astım
Alerjiler, alerjenler olarak bilinen normalde zararsız çevresel maddelere bağışıklık sistemi aracılığı ile inflamatuar bir yanıt olup, astım, alerjik rinit, atopik dermatit ve gıda alerjileri gibi bir veya daha fazla allerjik hastalıklara neden olur. Vücut toz, küf veya polen gibi bir alerjene aşırı tepki verdiğinde, alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açan bir bağışıklık reaksiyonuna neden olur.
Alerjiler ve astım her yaştan, ırktan, cinsiyet ve sosyoekonomik statüden olanları etkileyen ve giderek büyümekte olan bir salgın haline gelmiştir. ABD’de, çoğunlukla çocuk olan 35 milyondan fazla kişinin astım semptomlarından muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. (5) Bağışıklık sisteminin alerjiklere karşı cevabı öksürük ve burun akıntıları kadar hafif veya anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden bir reaksiyon kadar ciddi olabilir. Kişi bir maddeye karşı antijen geliştirdiğinde o maddeye karşı alerjikleşir ve bu maddenin tekrar tekrar maruz kalması üzerine bir tepki gösterir.

Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları
Bağışıklık yetersizliği hastalığı, bağışıklık sisteminin bir ya da daha fazla parçasının eksik olması ve bir tehdide karşı çok yavaş tepki vermesidir. Bağışıklık yetersizliği hastalıklarına ilaçlar veya hastalıklar veya Primer İmmün Yetmezliği olarak adlandırılan bir genetik bozukluk neden olabilir. (6)

Otoimmün Hastalıkları
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminizin bilinmeyen bir tetikleyiciye yanıt olarak vücudunuzun hücrelerine ve dokularına saldırmasına neden olur. İkinci Dünya Savaşından bu yana 80’den fazla otoimmün hastalık ve bu hastalıkların görülme sıklığı ve prevalansındaki artış dünya çapında endişe verici durumdadır. (7)
(Prevalans: prevalans hızı veya prevalans oranı, belirli bir nüfusta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranıdır.)
Bugün elli milyon Amerikalı otoimmün bir hastalıkla yaşıyor ve çoğu için doğru bir teşhis koyulmuş değil. Gerçekten de otoimmün hastalık semptomları o denli birbirinden ayrı ve belirsiz olduğu için genellikle kesin bir teşhis koymak için yaklaşık beş yıla ihtiyaç duyulmaktadır. Otoimmün hastalıklara örnek olarak romatoid artrit, lupus, iltihaplı bağırsak hastalığı, multipl skleroz, tip 1 diyabet, sedef hastalığı, Graves hastalığı (aşırı aktif tiroid), Hashimoto hastalığı (yetersiz tiroit) ve vaskülit sayılabilir.
Otoimmün hastalıkların tedavisi tipik olarak bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltmaya odaklanır. Ancak savunmanın ilk hattı, sızdıran bağırsak sorununu ve bağırsağa zarar veren faktörleri ortadan kaldırmalıdır. Birçok çalışma artmış bağırsak geçirgenliğinin çeşitli otoimmün hastalıklarla ilişkili olduğunu ve hastalığın gerçek nedeni veya gelişiminde rol aldığını ortaya koymuştur. (8)

En iyi 10 Bağışıklık Sistemi Güçlendirici
Bağışıklık sisteminizi nasıl artıracağınızı araştırırken, bu 10 şifalı bitki, takviye ve uçucu yağlara göz atmanızda fayda var.

1.Ekinezya
Bağışıklık Sistemi Güçlendirici - Ekinezya Çayı
Ekinezya’nın kimyasal bileşenlerinin çoğu, önemli terapötik değeri sağlayabilen güçlü bağışıklık sistemi uyarıcılarıdır. Araştırmalar, en sık ekinezya yararlarından birinin tekrarlayan enfeksiyonlarda kullanıldığında etkilerini gösterdiğini gösteriyor. Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’da yayınlanan 2012 yılı bir çalışmada, Ekinezyanın tekrarlayan enfeksiyonlarda maksimum etki gösterdiğini ve katılımcıların Ekinezya kullanarak soğuk algınlığı önlemek için koruyucu etkileri arttığını tespit ettiler. (9)
Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2003 yılında yapılan bir araştırmada, Ekinezya’nın belirgin bağışıklık düzenleyici faaliyetler sergilediği tespit edildi. Birkaç kör rastgele metod çalışma da dahil olmak üzere birkaç düzine insan deneyini inceledikten sonra, araştırmacılar ekinezyanın, özellikle akut üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisinde immünstimülasyon da dahil olmak üzere birçok avantaj sağladığını belirtti. (10)

2. Mürver
Bağışıklık Sistemi Güçlendirici - Mürver Çayı
Mürver bitkisinin çilekleri ve meyveleri binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmıştır. “Tıbbın babası” olan Hipokrat bile, bu bitkinin bağışıklık sisteminizi nasıl artırabileceğinin anahtarı olduğunu anladı. Hipokrat soğuk algınlığı, grip, alerji ve inflamasyon ile mücadele etme yeteneği de dahil olmak üzere sağlık faydalarından dolayı Mürveri kullandı. Çeşitli araştırmalar, Mürver’in bağışıklık sistemini güçlendirme gücüne sahip olduğunu ve özellikle soğuk algınlığı ve grip belirtilerini tedavi etmeye yardımcı olduğu kanıtlandığını gösteriyor.
Uluslararası Tıbbi Araştırmalar Dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Mürver ekstraktı grip semptomlarının başlangıcında 48 saat içinde kullanıldığında, grip bulaşma süresini azalttığını ve belirtilerin dört gün içerisinde ortadan kalktığını göstermiştir.

3. Kolloidal Gümüş Suyu
Eski zamanlara dayanan gümüş, hastalıkların yayılmasını durdurmak için popüler bir çözümdü. Gümüş, tarihsel olarak geniş kapsamlı antimikrobiyal ajan olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisinde yayınlanan araştırmalar, kolloidal gümüşün aerobik ve anaerobik koşullar altında yetiştirilen bakterileri önemli ölçüde inhibe edebildiğini gösteriyor. (12)
argyria hastası
Kolloidal gümüş yararları deneyimlemek için, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bu takviye ile bağışıklık sisteminizi nasıl artırabilirsiniz? Dahili olarak bir damla gerçek kolloidal gümüşü almanız yeterlidir. Ayrıca yaraları ve enfeksiyonları iyileştirmede yardımcı olmak için deriye uygulanabilir. Daima üst üste 14 günden fazla kullanılmaması gerektiğini unutmayın.
Kolloidal gümüş hakkında dikkat edilmesi gereken durumlar söz konusudur;  argyria adı verilen geri döndürülemez bir duruma neden olur (insanların derisinin maviye dönmesi). Bunun nedeni, iyonik veya gümüş protein gibi gerçek kolloidal gümüş olmayan ürünlerin kötüye kullanımıdır. (13)

4. Probiyotikler
Sızdıran bağırsak, besin hassasiyetlerinin, otoimmün hastalıkların ve bağışıklık dengesizliğinin veya zayıf bağışıklık sisteminin önemli bir nedeni olduğundan, probiyotik gıdalar ve takviyeleri tüketmek önemlidir. Probiyotikler, bağırsağınızın detoksifikasyonunu artıran ve bağışıklık sisteminizi destekleyen besin maddelerini sindirmenize yardımcı olan iyi bakterilerdir.
Gıda Bilimi ve Beslenme Eleştirel İncelemeleri’nde yayınlanan araştırmalar, probiyotik organizmaların farklı sitokin tepkilerini başlatabileceğini önermektedir. Bebeklik döneminde probiyotiklerin eklenmesi, bağırsakta mukozal bağışıklık sistemini geliştirerek ve bağırsaklardaki immünoglobülin hücreleri ve sitokin üreten hücrelerin sayısını arttırarak çocukluk çağında immün aracılı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. (14)

5. Astragalus KöküBağışıklık Sistemi Güçlendirici - Astragalus Çiçeği
Astragalus, fasulye ve baklagiller ailesindeki bir bitkidir ve bağışıklık sistemi güçlendirici ve hastalık savaşçısı olarak çok uzun bir tarihe sahiptir. Kökü, Geleneksel Çin Tıbbında binlerce yıldır bir adaptojen olarak kullanılmıştır. Astragalus, en az çalışılan bağışıklık-arttırıcı otlardan biri olmasına rağmen, ilgi uyandırıcı bağışıklık faaliyeti gösteren bazı klinik öncesi araştırmalar vardır. (15)
American Journal of Chinese Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir derlemede, astragalus esaslı tedavilerin, immünosupresanlar ve kanser kemoterapötikleri gibi ilaçlar tarafından uyarılan toksisitenin belirgin bir şekilde iyileştiğini buldukları tespit edildi. Araştırmacılar, astragalus özütünün bağışıklık sistemi üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğu ve vücudun gastrointestinal enflamasyon ve kanserlerden korunduğu sonucuna vardı. (16)

6. Zencefil
Ayurvedik tıp, zencefilin bağışıklık sisteminizi nasıl artıracağına olan inancı çok eskilere dayanır. Zencefilin, ısıtıcı etkileri nedeniyle organlarımızda toksinlerin birikiminin parçalanmasına yardımcı olduğuna inanılıyor. Ayrıca toksinlerin, atıkların ve diğer istenmeyen malzemelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan doku ve organ ağımız olan lenfatik sistemi temizlediği de biliniyor.Bağışıklık Sistemi Güçlendirici - Zencefil taze
Zencefil kökü ve zencefil esans yağı, immüno-beslenme ve anti-inflamatuar özelliği ile çok çeşitli hastalıkları tedavi edebilir. Araştırmalar, zencefillerin bulaşıcı hastalıkların tedavisinde yardımcı olan antimikrobiyal potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, virüsler, bakteri ve parazitler gibi bulaşıcı ajanların yanı sıra ısı, asit ve sigara dumanı gibi fiziksel ve kimyasal ajanlardan kaynaklanan inflamatuvar bozuklukları tedavi etme kabiliyeti ile de bilinir. (17)

7. Ginseng
Panax cinsine ait olan ginseng bitkisi, bağışıklık sisteminizi artırmanıza ve enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olabilir. Ginsengin kökleri, sapları ve yaprakları, immün homeostazı korumak ve hastalıklara veya enfeksiyona karşı direnci arttırmak için kullanılmıştır. Ginsengi, makrofajlar, doğal öldürücü hücreler, dendritik hücreler, T hücreleri ve B hücreleri gibi bağışık hücre tiplerini düzenleyerek bağışıklık sisteminizin performansını geliştirir. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması olarak çalışan antimikrobiyal bileşikler de vardır. (18)
American Journal of Chinese Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma, ginseng ekstraktının, oral yoldan verildiğinde antijen spesifik antikor yanıtlarını başarıyla tetiklediğini ortaya koydu. Antikorlar, toksinler veya virüsler gibi antijenlere bağlanır ve vücudun normal hücreleriyle temas etmesini ve bunlara zarar vermesini önler. Ginseng’in antikor üretiminde rol oynaması nedeniyle vücudun işgal altındaki mikroorganizmalarla veya patojenik antijenlerle savaşmasına yardımcı olur. (19)

8. D vitamini
D vitamini, doğal ve adaptif immün yanıtları modüle edebilir ve vitamin D eksikliği, artmış otoimmünite ve aynı zamanda enfeksiyona duyarlılığın artması ile ilişkilidir. Araştırmalar, D vitamininin toleransı korumak ve koruyucu bağışıklığı artırmak için çalıştığını gösteriyor. D vitamini seviyesinin düşük olması, yüksek enfeksiyon ile ilişkilendiren çok kesitsel çalışmalar yapılmıştır. (20)
Massachusetts Genel Hastanesinde yapılan bir çalışmada 19.000 katılımcı katıldı. Düşük D vitamini seviyesine sahip bireylerin mevsim, yaş, cinsiyethttps://www.mutluvesaglikli.com/bagisiklik-sistemi-guclendiriciler/ gibi değişkenler için ayar yaptıktan sonra bile,  solunum yolu enfeksiyonunu bulgularının yeterli düzeyde D vitamini olan bireylerden daha yüksek olduğunu gösterdi. (21)

9. Mür (Myrrh)Bağışıklık Sistemi Güçlendirici - Mür Reçinesi
Mür, dünyadaki en yaygın kullanılan esans yağlarından biri olan bir reçine veya sap benzeri bir maddedir. Tarihsel olarak mür, saman nezlesi tedavisinde, yaraları iyileştirmede ve kanamayı durdurmada kullanılıyordu. Mürr antiseptik, antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirir. (22)
2012’de yapılan bir araştırmada, Mür’ün, bir dizi patojene karşı tütsü yağıyla birlikte kullanıldığında, geliştirilmiş antimikrobik etkinliği doğrulandı. Araştırmacılar, mür yağı anti-infektif özelliklere sahip olduğu ve bağışıklık sisteminizi artırmaya yardımcı olabileceği sonucuna vardı. (23)

10. Kekik
Kekik ekstraktı yağı, şifa ve bağışıklık kazandırma özellikleriyle bilinir. Antifungal, antibakteriyel, antiviral ve anti-parazit bileşiklerinden dolayı doğal olarak enfeksiyonlarla savaşmaktadır. Gıda Bilimi ve Beslenme Eleştirel İncelemeleri’nde yayınlanan 2016 çalışması, antimikrobik aktivitesinden sorumlu olan kekikteki ana bileşiklerin karvakrol ve timol içerdiğini ortaya koymuştur. (24)
Birkaç bilimsel araştırma, kekik yağının, B. laterosporus ve S. saprophyticus da dahil olmak üzere, çeşitli bakteri izolatlarına ve türlerine karşı antibakteriyel aktivite sergilediğini bulmuştur. (25)

Önlemler
Bağışıklık sisteminizi nasıl artıracağınızı araştırırken, dikkatli olun. Bağışıklığı güçlendirici otlar ve uçucu yağlar kullanıyorsanız, ürünlerin son derece kuvvetli olduğunu ve bir seferde iki haftadan fazla süreyle alınmamasının gerektiğini unutmayın. Uzun dozlar arasında kendinize bir mola vermek önemlidir. Ayrıca, eğer hamiliyseniz, esansiyel yağları kullanırken dikkatli olun ve bunu yapmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Bitki takviyeleri gibi doğal ilaçları kullandığınız zaman, bunu doktorunuzun veya beslenme uzmanınızın gözetiminde yapmak iyi bir fikirdir.

Son Düşünceler
Bağışıklık sistemi vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağıdır.
Bağışıklık sistemimiz düzgün bir şekilde çalıştığında bunu fark etmiyoruz bile. Bağışıklık sistemimizin performansı tehlikeye girdiğinde hastalıkla karşı karşıyayız.
Bitkiler, şifalı bitkiler ve mineraller antimikrobiyal ve bağışıklık kazandırma özelliklerinden dolayı enfeksiyonları önlemek ve mücadele etmek için kullanılabilir.
En iyi 10 bağışıklık sistemi güçlendirici, ekinezya, Mür, Kolloidal Gümüş Suyu, Probiyotikler, Astragalus kökü, Zencefil, Kekik, D vitamini
Ayrıntılar VATAN'da
Hazırlayan: ahmet Baba
Kaynak: www.mutluvesaglikli.com/bagisiklik-sistemi-guclendiricileri/

Editör: Mehmet Kasimoglu