Hasan Denizalp, “Futbolla ilgilenen herkes kocaman bir boşluğa düştü, şu an ülkede kimse futbol konuşmuyor. Futbolcular da artık ülkede futbol olmadığı için “ben futbolcuyum” diyemiyor. Genç oyuncular bu ülkenin futbol geleceği fakat bu süreçte futbolun olmaması özellikle gençlerin gelişimlerini durdurdu. Ambargolardan dolayı zaten sıkıntılı olan ülkemiz futboluna bir ambargoda biz kendi içimizde uyguladık.
Kaybolan Günler Yazı Dizisi’nin 16’ncı konuğu Görneç futbolcusu Hasan Denizalp. Ülkemizde futbol liglerine bu sezon ara verilmesinin ardından spor servisi olarak boş durmama kararı almış ve çalışmalara Kasım ayında başlamıştık. Futbol ve futbolcular için büyük kayıpların yaşanacağını düşündüğümüz bu dönemde, futbolcuların günlerini nasıl geçirdiğini ve geçireceğini kaleme almaya başlamıştık. ‘Kaybolan Günler’ adı altında başlayan yazı dizimizin 16’ncı konuğu 1’inci Lig ekiplerinden Görneç forması giyen Hasan Denizalp. Görneç alt yapısından yetişen tecrübeli savunma oyuncusu Hasan Denizalp, bakalım futbolsuz geçmekte olan bu zorlu günler için ne düşünüyor?
“İstense çözüm bulunurdu”
“Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve kulüplerin aldığı bu kararı açıkçası çok doğru bulmadım” diyen Görneç futbolcusu, “Dünyada futbol oynanırken bizim ülkemizde de futbolun oynanması için bir çözüm bulunması gerekirdi. Özellikle de Güney Kıbrıs’ta vaka sayılarına baktığımız zaman ülkemizin kat ve kat üzerinde fakat orada alt ligleri bile başlattılar. Eğer istenseydi ülkemizde de futbolun başlaması için somut adımlar atılıp bir çalışma yapılabilirdi” dedi.
“Futbolcuların görüşleri alınmadı”
Görneç’in tecrübeli ismi “Kulüpler kendi çıkarları için ülkede bu yıl futbolun durması için görüş bildirdi. 2 veya 3 kulüp hariç diğer kulüpler “oynanmasın” diye oy kullandı” dedi. Kulüpler, “lig oynanmasın, bu süre zarfında kendi sahamızı, tesisimizi, bütçemizi toparlayalım” dediler ama görünen o ki sayılı 3-5 kulüp dışında hiçbir kulüp bir çivi dahi çakmadı. Çoğu kulüp bir yönetim bile belirlemiş değil. Kendi futbolcularını düşünmeden karar verdiler ve ülkede futbol şimdilik 1 yıl durdu. Bence sadece kulüplerin değil futbolun en büyük paydaşı olan futbolcuların da görüşleri alınmalıydı. Hiç kimse futbolculara “Ne düşünüyorsunuz?” bile demedi” ifadelerini kullandı. 
“Futbolumuza ambargo uyguladık”
Alınan bu kararın ülkede futbolunu bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Hasan Denizalp, “Futbolla ilgilenen herkes kocaman bir boşluğa düştü, şu an ülkede kimse futbol konuşmuyor. Futbolcular da artık ülkede futbol olmadığı için “ben futbolcuyum” diyemiyor. Futbolumuzu ileriye taşıyacağımız yerde tüm paydaşlar olarak maalesef bunu başaramadık. Zaten bu ülkede amatör olarak kendi yağımızda kendi ciğerimizi pişiriyoruz. Ülkede kimsenin doğru düzgün antrenman yapmaması futbol kalitesini de aşağıya sürükleyecektir. Ayrıca antrenmansızlığın zorluğu, ligde yoğun tempoda daha bariz bir şekilde görülecek ve sakatlıklar da artacak. Allah göstermesin kimse sakatlanmasın en büyük dileğim bu. Ülkede futbolun devam edebilmesi adına gençler önemli bir noktada. Genç oyuncular bu ülkenin futbol geleceği fakat bu süreçte futbolun olmaması özellikle gençlerin gelişimlerini durdurdu. Ambargolardan dolayı zaten sıkıntılı olan ülkemiz futboluna bir ambargoda biz kendi içimizde uyguladık. Ama bu süreç bittikten sonra futbola dönüşün nasıl olacağını bende merak ediyorum. Umarım daha fazla unutmadan futbolumuza geri dönebiliriz” şeklinde konuştu. 
“Süreç uzarsa yeni sezonda futbolcuların çoğu bırakır”
Sürecin uzaması durumunda “kulüpler yeni sezonda oynatacak futbolcu bulamayacak” diyen Hasan Denizalp, “Sürekli arkadaşlarımızla kendi aramızda konuşuyoruz ve gerçekten futbolu bırakan veya bırakmayı düşünenler var. Federasyonumuzun aldığı karar oldukça ağır etkiler bıraktı ve futbolu bırakma kararı alan arkadaşlarımız da bunun göstergesi. Kendi açımdan bakacak olursak futbolu bırakmak çok zor bir karar ve futbolu başkaları yüzünden bırakmak istemiyorum. Son açıklamalara göre Eylül ayında lig başlanacağı söylendi ve bu tarih yavaş yavaş yaklaşıyor. Eğer karar değişmezse futbola devam etme niyetindeyim fakat bu süreci uzatırlarsa kulüpler yeni sezonda oynatacak futbolcu bulamayacak” dedi.
“Bu yapı değişmeli”
Ülke futbolunun geleceğinin 3-4 kişinin iki dudağı arasında olduğunu söyleyen Görneç futbolcusu Hasan Denizalp, bu yapının değişmesi gerektiğini belirtti. Tecrübeli isim, “Bazı arkadaşlarımız Türkiye liglerinde şansını denemek üzere adadan ayrıldı ve bu sayının da artacağını düşünüyorum. Buna sebep olan düşünce ülke futbolunun geleceğinin 3-4 kişinin iki dudağı arasında olduğu gerçeği. Bu yapı değişmeli. Bu arkadaşlarımıza da orada başarılar dilemek istiyorum umarım hepsi orada uzun süre ülkemizi temsil ederler” dedi. 
“Televizyondan maçları takip etmek beni üzüyor”
“Bireysel olarak elimden geldiğince antrenman yapmaya çalışıyorum” ifadelerini kullanan Hasan, "Bireysel ne kadar çabalasak da futbol olmayınca bir yerden sonra boşa kürek çekiyor gibi oluyoruz. Diğer futbolcu arkadaşlarımla halı saha maçları yapıyoruz. Biraz olsun eğleniyoruz, futbolun olmadığını bir nebze olsun unutuyoruz ama maçı bitirip evlerimize döndüğümüz zaman gerçeği görüyoruz. Televizyondan da maçları takip etmeye çalışıyorum fakat başkalarının futbol oynarken bizim evde oturmamız bana acı veriyor” dedi.
“Maddi ve manevi olumsuz etkilendim”
Bu sürecin maddi yönden herkesi mutlaka etkilediğini söyleyen Hasan Denizalp, “Herkesin futbol dışında bir mesleği, bir işi var ama herkesin futboldan kazandığı az çok bir geliri vardı. Bu gelirle herkes eksiklerini giderebiliyordu. Bazı kulüpler dışında hiçbir kulübün futbolcularını arayıp “bir eksiğiniz var mı?” diye oyuncusunun halini hatırını sorduğunu düşünmüyorum. Hayatını futboldan kazandığı parayla sürdüren arkadaşlarımız var. Futbol dışında, başka yerden geliri olmayan arkadaşlarımız bu süreçte maddi olarak oldukça fazla etkilendiler. Öğrenci olan futbolcu arkadaşlarımız var. Okullarını ödeyemeyip eğitim hayatını yarıda bırakanlar oldu. Futbol oynadığımız zaman haftanın 3-4 günü antrenman, hafta sonu maçlarımız oluyordu. O yüzden psikolojik olarak kendimizi bir boşlukta hissediyoruz. Yeni sezon başlayacağı zaman kendimizi hem fizik hem de psikolojik olarak hazırlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 
“Futbolcular Derneği sesimiz olacak”
Bireysel olarak bir girişimde bulunmanın yarar getirmeyeceğine inandığını söyleyen Hasan Denizalp, “Birlik olunması şarttır. Bu süreçte Futbolcular Derneği’nin bizim adımıza bir ses olabileceği kanaatindeyim. Daha güçlü bir yapı oluşabilmesi için imkânı olan arkadaşlarımızın derneğe üye olması, birlik ve beraberlik olarak sesimizi daha geniş kitlelere duyurmaya yardımcı olacağı düşüncesindeyim” diyerek sözlerini noktaladı. 

Haber ve Fotoğraf: Necmi USAL

Editör: Mehmet Kasimoglu