Spor Dairesi Müdürü Fuat Tek, göreve başladığı 27 Ocak 2021 döneminden, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.
Göreve başladığında, kendinden önceki dönemlerden kalan borçlarla yüzleştiğini belirten Fuat Tek, önünde bulduğu borçları, yaptıkları ödemeleri ve karşılaştıkları sorunları madde madde sıraladı. Tek, görevi devraldıktan sonra 2021 yılı içerisinde yapılan proje çalışmalarını, yapılması planlanan işleri ve bundan sonraki süreç için başlattıkları çalışmaları tek tek sıralayarak, Spor Dairesi’nde geçirmiş olduğu 11 aylık süreci tam bir şeffaflık içerisinde spor kamuoyuna aktardığını açıkladı.      
A-    2021 Öncesi Borçlar:
a)    2021 öncesi Spor Dairesi’nin 5 milyon TL’lik elektrik borcu vardı.Sadece Atatürk Stadı’ndaki bir sayacın borcu yaklaşık 4 milyon TL idi. Elektrikler kesilmiş olmasından dolayı ödeme yapılmıştır. (Yaklaşık 3 milyon 250 bin TL ödenmiştir).  Elektrik tüketim sistemi sürdürülebilir bir yapıda olmadığından çözüm için “Kullananın ödeyeceği ” bir yapı oluşturacak çalışma başlatılmış olup, Spor Dairesi’ne bağlı olan sayaçların, solar sistem kurulumu ve yıllık yaklaşık 2 milyon TL’nin spor tesisleri ve spor faaliyetlerine aktarılması amaçlanmaktadır. (İhtiyaç belirleme amacı ile Kıb-Tek ile yazışmalar yapıldı). 
b)    2021 öncesi ödemesi yapılmamış onaylı faturalar (2017, 2018, 2019, 2020) toplamı 850 bin TL olup ödenmeleri ile ilgili Maliye Bakanlığı’ndan görüş talep edilmiş ve faturalar Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığı’na iletilmiş ve ödemesi dairenin 2021 kalemlerinden karşılanmıştır. ( Parasını alamayan işletmeler daireyi mahkemeye vermektedir.)
c)    2021 yılı öncesinde yapılmış olup ödenmediği için ilgili firmalar tarafından mahkeme kararı ile ödenmesi gereken, bilinen faturalar toplamı yaklaşık 350 bin TL (Bütçede böyle bir kalem olmadığı için Maliye Bakanlığı Müsteşarı ile kaynak aktarımı için görüşülmüş ancak kaynak tahsisi alınamamıştır. Mahkeme emrini yerine getirmek için 2021 kalemlerinden aktarma yapılarak ödenmesi yoluna gidildi.)
d)    Yaklaşık bir yıldan beri bozuk olduğu için kullanılamayan ve iş aksaklığına yol açan çim saha bakım makinelerinin tüm bozuk aksamları yurt dışından getirilerek dairemize yeniden kazandırılmış ve sahalardaki işlerde kullanılmaya başlanmıştır. 
e)    Atatürk Spor Kompleksi’nde bozuk olduğu için kullanılamayan traktör, tamir edilerek Girne Bölgesi’ne gönderilmiştir. Böylece Girne’deki sahaların bakımı için yapılan hizmet alımına son verilmiştir.
f)    Saha ve salonlarda bulunan Jeneratörler kullanılmamış ve kullanılmadığı için servis de yapılmadığından çalışamaz hale gelmiştir. Spor faaliyetlerinin başlayacak olmasından dolayı bakım onarım ve servisleri yapılmıştır.
g)    Bozulan ve tamir edilmesi gereken bazı araç ve sistemler ilgili firmaların geçmiş yıllara ait alacakları ödenmediği için Spor Dairesi’ne iş yapmaz ve malzeme vermez hale gelmiş olup, bu durum işlerin aksamasına yol açmıştır.  
h)    Bütün olumsuzluklara rağmen imkanlar ölçüsünde personelin özverili çalışmaları ile tesislerin faaliyete geçebilmesi için gerekli çalışmalar yapılmış ve yaklaşık iki yıl boyunca bakımsız kalan tesisler sporcuların kullanımına hazır hale getirilmiştir. Mayıs ayında, bireysel temassız branşlarda sportif faaliyetler yapılmaya başlanarak Covid-19 salgınına karşı Sağlık Üst Kurulu’nun karalarına bağlı olarak federasyonlar faaliyetlerini planlayarak uygulamaya başlamıştır.

B-    2021 yılında Yapılan Projeler
a-    Güzelyurt Dr. Fazıl Küçük Spor Salonu, yapıldığı tarihten itibaren burada bulunan su kuyusundan Güzelyurt şehir şebekesine su sağlayan motor, elektriğini Spor Dairesi’ne ait elektrik sayacından çekmekte ve elektrik faturaları dairemiz tarafından ödenmekte idi. Yıllık yaklaşık 250 bin TL’lik mali kayıp oluşturan bu sisteme son verilmiştir. Güzelyurt Üner Berkalp Stadı’nda zemin için kullanılan suyu ise Spor Dairesi, Güzelyurt Belediyesi’nden para karşılığı almaktadır. 
b-    Bakım ve idamesinden sorumlu olduğumuz tüm çim sahalar, yapılan program dahilinde, sıra ile gübre, ilaçlama ve zemin bakımları yapılmıştır.  Sahalarda oluşup mevsim değişimine bağlı olarak sahalarımıza kış çimi ekimi yapılmış olup, futbol sezonunun devre arasında ikinci kez kış çimi ekimi yapılacaktır. Bölge sorumluları tarafından bilgimize gelen güncel sorunları çözmek için çalışmalarımız devam etmektedir.
c-    Akçay Spor Kulübü ve Muhtarlığı ile birlikte kullanılacak olan Basketbol ve voleybol sahası yapım projesi, Planlama inşaat Dairesi tarafından yapılmış ve iş tamamlanmıştır.
d-    Esentepe’de, Efsane Spor Kulübü’nün talep etmiş olduğu Hentbol sahasının yapımı gerçekleştirilmiştir.
e-    Lefkoşa Atilla Topaloğlu Sahası’nda bulunan Atletizm Federasyon binasının çatı izolasyonu ve bina boyası yapılmıştır.
f-    Lefkoşa Atilla Topaloğlu Sahası’nda bulunan ve uzun zamandan beri tadil edilmemiş olan soyunma odaları ve tuvaletler ile çevre düzenlemesi, Planlama İnşaat Dairesi kontrolünde tamirat ve tadilatı yapılmıştır.
g-    Lefkoşa Atatürk Spor Kompleksi’nde bulunan Badminton Federasyonu için, açık alan Badminton Sentetik çim zeminli saha yapılmıştır.
h-    Girne’de Ertuğrul Apakan Spor Salonu Isıtma-Soğutma ve havalandırma sistemi için elektrik altyapısı yapılmış olup, ısıtma-soğutma sistemi için ihaleye çıkılmıştır.  
i-    Birinci Etabı geçtiğimiz yıllarda tamamlanmış olan Esentepe Spor Salonu’nun, ikinci etapta projelendirilen çatısının, ihalesi yapılmış ve iş, ihaleyi kazanan firmaya teslim edilmiştir.
j-    Güvenlik sorunlarından dolayı faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan Okçuluk Federasyonu’nun faaliyetlerini güvenli bir şekilde başlatabilmesi için ihtiyaç duyulan emniyet duvarının yapım ihalesi gerçekleştirilerek iş, ihaleyi kazanan firmaya teslim edilmiştir.
k-    Merit Alsancak Yeşilova Spor Kulübü’ne ait sahanın sulama sistemi ve çimlendirme ihalesi yapılmış ve iş, ihaleyi kazanan firmaya teslim edilmiştir.
l-    Girne Avrasya Spor Salonu’nun ısıtma-soğutma ve havalandırma sistemi projelendirilmiş ve ihaleye çıkılmıştır.
m-    Lefkoşa Atatürk Spor Kompleksi içerisindeki elektrik tüketiminin sürdürülebilir bir yapı olmamasından dolayı sayaç ayrımı projesi, Planlama İnşaat Dairesi tarafından tamamlanmış olup, sentetik sahanın sayaç ayırımı için dosyalar Merkezi İhale Komisyonu’na teslim edilmiştir.
n-    Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu’nun sayaç ayırım keşfi, Planlama İnşaat Dairesi’nden alınmış olup ihaleye çıkılabilmesi için Maliye Bakanlığı’ndan Bloke onayı beklenmektedir.
o-    Kırgızistan Basketbol takımının ülkemize gelerek Milli takımımızla maç yapması, spor ambargosunun aşılabileceği yönünde önemli bir temas örneği olmuştur.  
p-    Gönyeli Spor Kulübü’nün antrenman sahasının yapımı için toprak getirilmiş ve çim ekimi daire personeli tarafından yapılmıştır. 
q-    Su kaynaklarının azalmasına bağlı olarak su sıkıntısı yaşanan bölgelerde kalıcı çözüm olması için Akdoğan Özgürlük Stadı ve Güzelyurt Üner Berkalp sahalarında su kuyusu kazımı için Jeoloji ve Maden Dairesi’ne gerekli yazışmalar yapılmış ve daire müdürüne konunun ivediliği hakkında bilgi verilmiştir. (Akdoğan’daki kuyuda çok az su olduğu için sahanın bakımında sorun yaşanmaktadır) 

C-    Yapılması Planlana Projeler:
1-    Lefkoşa Atatürk Stadyumu’ndaki Atletizm kulvarlarının yeni kurallara göre düzenlenmesi ve çizimi için daha önce bu çalışmayı yapan kurumlarla Atletizm Federasyonu işbirliğinde bilgi talep edildi.
2-    Atıcılık ve Avcılık Federasyonları’nın ülkemizde üretilmekte olup, yurt dışından getirilen ülkemizde imal edilen benzer ürünlere gümrük muafiyeti verilmeyeceği ile ilgili karar Federasyona iletilmiştir.
3-    Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda bulunan Projektörlerden arızalı olanların tamiri için arızaların belirlenmesi ve tamir edilmesi amacı ile Planlama İnşaat Dairesi’ne keşif için yazı yazılmış olup cevap beklenmektedir.
4-    Lefkoşa Atatürk Stadyumu içerisindeki tartan pist üzerinde, 2021 öncesi olan ve bu dönemde oluşan yırtıkların tamiri için Planlama İnşaat Dairesi’ne maliyet keşfi için yazı yazılmış ve cevap beklenmektedir.
5-    Lefkoşa Atilla Topaloğlu Sahası’nda bulunan ve kullanılamaz durumdaki basketbol sahasının yenilenmesi için gerekli maliyet keşfi Planlama İnşaat Dairesi tarafından yapılmıştır.
6-    Okullarımızın ihtiyaç duyarak bizlerden talep ettiği spor malzemeleri imkanlar ölçüsünde karşılanmıştır. Halen on bir (11) okulumuzun ihtiyaç duyarak bizlerden talep ettiği malzeme listesinin karşılanması için gerekli yazışma Bakanlığa yapılmıştır. 
7-    Osman Örek Meslek Lisesi’nde Beden Eğitimi ve Spor derslerinin sağlıklı şekilde yapılabilmesi belirlenen alan (basketbol+voleybol) Planlama İnşaat Dairesi personeli ile görülmüş ve Planlama İnşaat Dairesi’nden maliyet keşfi beklenmektedir. 
D-    Başlattığımız çalışmalar:
a)    Ülke genelinde spor kulüpleri-dernekleri ve tesislerin, envanterini oluşturmak için bir çalışma başlatılmıştır. (Nerede ne var, ihtiyacımız nedir?)
b)    Tüm Federasyonlardan Tüzüklerini Uluslararası muhatapları olan Federasyonlara göre düzenlemeleri için yazı yazılmıştır. 
c)    Bakımı Spor Dairesi personeli tarafından yapılan saha ve salonlarda kullanılan suyun karşılanması için su bulunan bölgelerde kuyu kazılması su olmayan yerlerde belediye şebekesinden daha uygun fiyattan su alınması için çalışmalar başladı.
d)    Ödemesi Spor Dairesi tarafından yapılan elektrik sayaçlarının yıllık tüketimleri hesaplatılarak ihtiyaç duyulan kapasitedeki Solar Sistemin kurulumunun yapılabilmesi için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na gerekli yazışmalar yapılmıştır. Böylece projenin uygulamaya geçmesinden sonra yıllık yaklaşık 2 milyon TL’nin, spor tesisleri ve Spor Federasyonlarına aktarılması sağlanacaktır.
e)    Spor Dairesi’ne bağlı Federasyon, kurum ve kuruluşların sistem içinde toplanacağı bilgilerin güncelliğini sağlayarak, merkezde toplayacak olan Spor Bilgi Sistemi için program oluşturma çalışması başlatıldı.
f)    Spor Dairesi Yasası ve yasaya bağlı tüzüklerde değişiklik için çalışma yapılmaktadır.
g)    Saha ve salonlarda faaliyetlerin yapılabilmesi için rutin hizmetler devam etmektedir. 
 

Editör: Mehmet Kasimoglu