‘’Ulus Ülfet ile buluşur, sol, sosyalizm hakkında konuşurduk, bizi bilgilendirirdi.’’
Tırnak içindeki satırlar Kamil Tuncel’e ait.
Yakın tarihimizi hakkıyla öğrenmek isteyenler için önemsenecek bir kitaptır ‘Düşmana İnat Bir Gün Daha Yaşamak adlı kitap. Kamil Tuncel in anılarından oluşur.
Kamil Tuncel’i saygı ile anmıyan kimse yok sanırım.
Ve yine sanırım ki Kamil Tuncel’in bu kitabı, KKTC ülkesinde kendilerini sağcılar, milliyetçiler olarak konumlandıranlar tarafından hiç okunmamış ve solcular, emekçiler olarak konumlandıranlar tarafından da okunMUŞŞŞ gibi yapılmak sureti ile okunmamıştır.
Okumayan bilir mi. Bilmez.
Bilmemek ayıp değil ve fakat bilme imkanı varken bilirMİŞŞŞ gibi yaparak bilmemeye devam etmek, yetmezmiş gibi, ben bilirim diye nara atmak hem hatadır hem ayıp.
Keyfleri bilir.
Keyfleri ile kalsalar sorun değil ama hiç bilmedikleri halde bilirMİŞŞŞ gibi yaparak sağcı diye bilinenlere muhalefet ederMİŞŞŞ gibi yaptıkları için, yine MİŞŞŞŞ gibi olan seçmenler ve medya yazı makineleri tarafından ciddiye alınarak önemsenmiş olmaları, bir hayli zarar veriyor Kıbrıs türk tarihine.
Rahmetli Kamil Tuncel’in anılarını içeren bu kitap , Kıbrıs adasında yaşanan her bir şeyin, 1940 ve 50 li yıllardaki oluşumuna Kıbrıs türk solu adına bir bakıştır.
Bu bakış, Kıbrıs türk işçi sınıfının o yıllardaki bilinç düzeyinin rum işçilerinden fersah fersah önde olduğunu, daha da önemlisi PEO ve AKEL in işçi sınıfını kullanarak nasıl şövenizm, hatta ETNİKÇİLİK ve dahi ENOSİS pazarlamacılığı yaptığını böylece de sosyalizmle ilgileri, bilgileri olmadığını da örnekleri ile gözler önüne seriyor.
Kamil Tuncel’in anıları, Kıbrıs türk işçi sınıfı hareketinin öcülerinin,  ayni zamanda ENOSİSE karşı direnişin de öncüleri arasında olduğunu, o günleri yaşamış bir türk komünisti olarak belgeliyor.
Kıbrıs elenleri karşısında eşitlikten bir an bile geri adım atmadıkları gibi, İngiliz sömürge yönetimine karşı da,bir yandan sosyalist ilkelere bir yandan da Atatürk ilkelerine sıkı sıkı sarılarak nasıl mücadele ettiklerini anlatıyor Kamil ustamız.
Hatta 1 mayıs için Türkçe bir marş bestelediklerini de bu anılardan öğreniyoruz.
Türk işçisi ileri nakaratlı bu marşı umalım ki 1 Mayıs törenlerinde yeniden gür sesler ile koroya uygular tertip komiteleri.