23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı içimizde azalmayan bir coşkuyla yarın kutlayacağız.
Ancak, bu bayramın bir bölümü olan çocuk bayramı oldukça ön plana çıkarken “ulusal egemenlik” boyutu geri planda kalarak adeta unutuluyor.
Üstelik de yaşadığımız coğrafyada en önemli konu egemenlik iken bu yapılıyor.
Egemenliğimizin elimizden alınması ve Rum egemenliği altına sokulmaya çalışılmamıza karşı mücadele verdiğimiz dönemde sanırım egemenlik boyutuna da önem vermeliyiz.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türk halkının egemenliğini yok sayarak egemenliğini tüm Kıbrıs’a yayma çabası gösterirken, ulusal egemenliğe daha fazla önem vererek, daha fazla sahip çıkmalıyız.

*

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs’ın tümüne sahip çıkma ve egemenliğini tüm adaya yayma arzusunu her fırsatta dile getiriyor ve yeni girişimlerde bulunuyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) toprakları üzerinde fiili olarak egemenliği olmamasına rağmen soyut olarak kendi egemenliğinin bulunduğunu göstermeye çalışıyor.
Hava ve deniz sahalarında egemenliğin kendinde olduğuna yönelik açıklamalarda bulunuyor.
Uluslararası alanda girişimlerde bulunarak ve çeşitli anlaşmalar yaparak Kıbrıs’ın tümünün hava ve deniz sahasının kendi egemenliği altında olduğunu göstermeye çalışıyor.
Ayrıca, KKTC’yi izolasyon altında tutarak Kıbrıs Türklerini kendine boyun eğdirerek egemenliğini Kıbrıs’ın kuzeyine de yaymak istiyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bu çerçevede, Kıbrıs Türklerinin ticaret yapması, sportif ilişkide bulunması ve diğer alanlarda faaliyette bulunmasını engelleyerek kendi otoritesi altında ve inisiyatifiyle yapılması koşuluna bağlayıcı bir dayatmaya girişiyor.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, dayatmacı yaklaşımı ile istiyor ki, kim Kıbrıs Türkleri ile temasta bulunmak istiyorsa kendisinden izin alsın. Kendi onayı ve inisiyatifi çerçevesinde ilişkide bulunsun. O, “olmaz” diyorsa, olmasın.
Kıbrıs Türkleri kiminle ilişkiye girmek istiyorsa Rum Yönetimi’nin iznini alsın. Onun onayı ve inisiyatifi çerçevesinde ilişkide bulunsun.
İşte bu yaklaşım, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tüm ada üzerinde hakim olma arzusudur.
Kıbrıs Türklerinin egemenliğini tanımamadır.
Türk halkının egemenliğini elinden alma ve kendi egemenliğini kabul ettirme çabasıdır.

*

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türk halkının egemenliğini tanımama yaklaşımına karşın “ulusal egemenlik” kavramı geri plana atılmamalıdır.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin egemenliğimizi tanımama tavrına karşı milli benliğimize, kimliğimize, milli hak ve milli çıkarlarımıza daha sıkı sarılmalıyız.
Ulusal egemenlik duygusunun en çok duyumsandığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken “ulusal egemenlik” kavramına daha fazla önem verilerek sahip çıkılması gerekmektedir.