Geçtiğimiz gün Vatan gazetesi ve Tantana mizah dergisinin yıldönümlerini kutladık tüm yazar ve çizerlerimizle beraber. Vatan 28. Tantana ise 1. Yıllarını doldurdu. Kutlu olsun.
Vatan gazetesi yayım yaşamına geçtiği 1990 yılından beri, her gün istisnasız olarak okuyucusunun karşısına, gazetecilik ilke ve kurallarından taviz vermeden, gazete olarak çıkmaya devam ediyor. Bu devamlılığı sağlayan, Vatan’ın bugünlere gelmesini, gecesini gündüzüne katarak başaran kendisi de çekirdekten yetişme bir gazeteci olan Erten Kasımoğlu, Vatan’nın ve Tantana’nın coşkun mutluluğunu bizlerle paylaştı. Kendisini ve ailesini bir kez daha kutlar, çocukları gibi gördüğü bu yayınlara nice sayısız yıllar dileriz tekrardan.
Özellikle 2000’li yıllardan sonra gelişen internet elektronik mecralarında başlatılan dijital yayıncılığın her geçen gün daha da gelişerek artması, dünyanın her yerinde birçok günlük veya süreli (haftalık, aylık) yazılı yayımların kapanmasına da yol açtığı bilinmektedir.
Küresel düzeyde ve her ülkede, reklam kaynaklarının çoğunluğunun tv yayınları ve elektronik ortamlardaki dijital yayınlara yönlendirilmekte olması çok büyük yazılı basın organlarını bile etkileyerek kapattırmış ya da zora sokmuştur. İşte tam da bu tv yayınları ve internet dijital yayıncılığının tırmanışa geçtiği bir dönemde yayın hayatına başlayan Vatan gazetesi,  28 yıldır karşılaşmakta olduğu sorunları aşmasını bilmiş, ülkemizdeki dar pazar koşullarına karşın, bugünlere gelme başarısını büyük bir beceri ile ortaya koymuştur.
Geleneksel olarak Basın dünyası olarak adlandırılan günlük ve süreli yayımcılık, ile radyo ve tv yayıncılığı  şimdilerde medya olarak anılmakta olup, günümüz uydu hizmetleri ve dijital internet yayıncılığı ile, yerellikten çıkarak küresel bir nitelik de kazanmıştır.
 Kuzey Kıbrıs’ta yayımlanan günlük gazetelerimizden tutun, radyo ve tv yayınlarının birçoğu küresel düzeyde, dijital platformlarda etkin olup, tüm dünyada izlenebilmektedir.
Tüm bu 21. yüzyıl teknolojisinin sunduğu geniş medya olanaklarına rağmen yine de pek çok okuyucu ve medya takipçisinin, elinde tutacağı, sayfalarını çevireceği kokusunu alacağı bir gazete veya dergiyi talep etmekte olduğu da bir gerçektir. Ancak yazılı geleneksel basın da denilen bu alanda ayakta kalabilmek günümüz koşullarında gerçekten çok zor olmaktadır. Medya-ekonomi politiği açısından belirli kişi veya zümrelerin sesi durumuna düşmemek adına, kendi gücü ile reklam gelirleri  yaratmak ve satış gelirlerine dayanarak kamu yararını gözeten bir gazete olarak ayakta kalabilmek büyük bir hünerdir. Böyle bir ortamda finansal kaynakların devamlılığını sağlamanın ötesinde, okuyucunun ilgi ve merağının devamlı canlı tutulması için de gerçek bir gazetecilik ruhuna gereksinim vardır.
İşte tam da bu noktada, daha ilk günkü sayısından, Erten Kasımoğlu gibi bir gazetecilik sevdalısından yaşam nefesini alan Vatan gazetesinin, günümüze kadar Kıbrıs demokrasisine katkıları başta olmak üzere, habercilik alanında da uyguladığı objektif kriterler ve gözettiği etik değerler, o’nu faklı gazete yapan Vatan’ı Vatan gazetesi yapan özellikleridir.
Toplumuzun son 28 yılda geçtiği ve halen geçmekte olduğu evrelerin kendine özgü sorunlarının bilincinde olan Vatan gazetesi yönetimi, her zaman için toplumsal çıkarları kişisel çıkarların üzerinde tutabilmeyi de başarmıştır. Toplumsal sorunlara her zaman ayrım yapmadan yaklaşmayı becerebilmiş çok sesli bir yayın organı olarak da okuyucularının takdirlerini kazanmaya devam etmektedir.
Vatan gazetesi kurucusu Kasımoğlu’nun kişisel olarak ta genç yaşlardan beri mizaha ve karikatüre olan düşkünlüğü ve bu alanda ciddi deneyim sahibi de olması, yıllar sonra Vatan’la beraber Tantana adında, haftalık bir mizah ekinin ete kemiğe bürünmesini de sağlamıştır.
Vatan’nın 28. Yıdönümünde Tantana da 1. Yayım yılını doldurdu. Her hafta dolu dolu olarak  gazete eki olarak yayımlanan Tantana, kısa zamanda gittikçe sayısı hızla artmakta olan heyecanlı bir okuyucu kitlesi kazandı. Tantana’nın Kıbrıslı Türklerin günümüzde ve geçmişte yaşadıkları olaylara getirdiği mizahi bakış, hem yazı hem de bolca karikatürlerle anlatılmakta ifade edilmektedir.Kuzey Kıbrıs’ın “Akababası”nı büyük bir iştahla bekleyenleri var her Çarşamba.
Mizah dalında Kıbrıslı Türk algısı ve espri anlayışına çok iyi seslenebilen, kendi dalında sanatsal bir yaklaşımla okuyucularını cezbedenTantana’nın genel yayın yönetmenliğini ,yılların karikatür sanatçısı Hüseyin Çakmak yapıyor.
KTGB’nin bu yıl ilk kez koyduğu Hakan Çakmak Sanat ve Kültür Ödülü’ne de layık görülen Tantana’nın sahip olduğu,  uluslararası ödüller de kazanmış geniş bir sanatçı kadrosuyla daha uzun yıllar, tatlı-sert tantanalar çıkarmaya devam edeceği aşikardır.
Vatan’nın 28 yıldır gazete standlarındaki yerini almasında tüm emeği geçenlerin ve katkı koyanların elleri dert görmesin.
Yıllar sonra yeniden yazar kadrosunda bulunmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğum Vatan gazetesinin; halkımızın bu topraklarda tutunarak,  adamız üzerinde, içinde her zaman güvenle ve hak ettiği refah içerisinde yaşayabileceği ve gelecek kuşaklara kuşku duymadan devredebileceği bir vatanın yaratılması ve yüceltilmesine yapmakta olduğu katkılar, eminim herkesi mutlu etmektedir
Kıbrıslı Türklerin gerçek gücü olan demokrasisi Vatan’la daha güçlüdür ve güçlenmeye de devam edecektir. Mizah dergisi Tantana’nın çıkardığı tantanaları da halkımız çok iyi anlamakta, okumakta, gülmekte ve düşünmektedir.
Kısaca Vatan gazetesi ile iyiye yol almak, Tantana ile daha da güzel hale geldi. Yazacağız, bilgilendireceğiz, anlatacağız  aydınlatacağız,eleştireceğiz. Vatan’a da bu yaraşır ,tantana çıkarmak yakışır. Bu nedenle de Tantana.