Eğer bir kebapçı restoranında “karışık” diye bir sipariş verirseniz, lokantanın kebap çeşitlerinin serpiştirildiği, mevsimin sebzeleriyle de zenginleştirilmiş, belki de yanında biraz çips ya da pilavın yer aldığı tabağınız, masanıza gelir. Böylece kebap çeşitlerinden her birinin zevkle tadına varmak da size kalmış birşey. Öyle ya hiç de aceleye getirmemek lazım, ancak çok da soğutmadan iyi bir zamanlama ile, olayın zevkini maksimize edebilir, ödeyeceğiniz paranızın optimum karşılığını alabilirsiniz.
Yukarıda sözünü ettiğim karışık bir kebap menüsünü hem hazırlamak hem de böyle karışık kebap tabağını iyice sindirerek hakkını vermek, hem ustalık hem de bir sanat işidir. Yeme-içme alışkanlıklarımızın bizlere özgü kültürü içerisinde birçok farklı mutfakların, farklı lezzetler sunan tabaklarını da usulüne göre denemek ve tatmak da ayrı bir ustalık gerektiriyor olabilir. Ancak insanlar yeniliklerin, değişikliklerin ve farklı deneyimlerin cazibesinden bir türlü kendilerini kurtaramıyorlar.
Yeme içme kültürünün doğaldır ki en orijinali, bu kültürlerin kendi coğrafyalarında yaşanmakta olmasına rağmen, günümüzde küreselleşmenin en göze batan örneklerinden birisi olarak, farklı ülke mutfaklarının, değişik lezzetlerine davet yapan restoranlar, daha sık olarak dünyamızın her tarafında yer alamaya başladılar.
Çin mutfağından, Hind yemeklerine, ordan Japon lezzetlerine,Tayland ve Meksika’nın sıcak lezzetleri ve İtalya ve İspanya’nın Akdenizli yemeklerine kapılarını açan restoranlar, arabalarımızla gidilecek mesafelere geldiler.
Tüm bu kültürlerarası, uluslararası lezzet operasyonlarının hedefinde olan bizler, zaman zaman da olsa, bazan da yakın arkadaşların da tavsiyeleriyle, dış ülkelere seyahat etmeden,farklıtad ve kokuların hakim olduğu restoranlara kendimizi atıyoruz. Tekrar denemek memnuniyetimize kalmış bir iş.
Biliyorsunuz dün Pazar günüydü ve en azından bu yazıyı okuyanların bazıları anlatmaya çalıştığım lezzet duraklarından geçmişlerdir. Bugün de Pazartesi, haftanın ilk iş günü, ve hafta boyu önümüzde yapılacak farklı işlerin menüsü daha doğrusu programı var.
Diyeceğim, biz insanlar günlük yaşamımız içerisinde farklılıklar veya farklı yaklaşım ya da düşünce biçimleri de katarak, işlerimizi yapmaya, sorunlarımızı çözmeye çalışırsak, bunları yaparken de güvendiğimiz deneyimli insanların da görüşlerini almayı bir alışkanlık haline getirebilirsek, iş yaşamımızı da güzel bir yolculuğa dönüştürebiliriz.
Yemeklerden farklı mutfaklardan, iş yaşamına gönderme yapmak da nereden aklıma geldi? Hangi kültürün mutfağından çıkarsa çıksın güzel bir yemeğin usulünce tadına vararak tüketilmesi bile, nasıl önceden bazı bilgilendirme ve donanımlar gerektirebiliyorsa,  iş yaşamında önümüze gelen sorunların çözümlenmesi, engellerin aşılmasında da daha farkı ilgi-bilgi  ve beceri geliştirmek, o kadar gereklidir.
Özetle anlatmak gerekirse, farklı düşünmek farklı girişimler yapmak bazan yeni risklerin de alınmasını gerekli kılıyorsa da, bilinenin ötesinde farklı özgüvenler de geliştirerek, sorunları çözme girişiminde bulunma, engelleri aşmaya çalışma da günümüz insanlarına özgü davranışlardır. Bunu herkes yapabilir mi? Yapamaz. Ancak yapabilenleri eleştirmeden önce de, olaylara farklı pencerelerden bakmamızı sağlayacak, “kutunun dışında” düşünebilmeyi kendimiz de öğrenmeye çalışmalıyız.
Hiç unutulmasın, farklılıklarımız, çeşitliliklerimiz zenginliklerimizdir. Yeme-içme alışkanlıkları ve lezzetlerinden tutun, değişik alanlardaki farklı görüş ve düşünceler de entelektüel zenginliklerimizi oluşturmaktadır ve demokrasimizin temel itici gücü de bunlardır.
Birbirimize yabancılaşmadan, birbirimizi ayırmadan ve ayrıştırmadan, sorunlarımızın çok daha kolay üstesinden gelebiliriz.
Farklı restoranlarda farklı dünya lezzetlerine yumulmak nasıl ki insanlar arasında, mutluluk ve güzel paylaşım vesilesi olabiliyorsa, düşünce, görüş ve davranış farklılıklarının paylaşımı da  güzellikler yaratabilmelidir. Neden olmasın? 
Konuyu biraz daha açarsak siyasete bulaşacağız. Hafta başında da az rahat olalım diyorum ve bekleyelim..Her şey kendi mecrasında (yolunda) gelişmeye devam ediyor ve edecektir. Bizler de izleyip yazacağız sizlerle paylaşacağız açık yüreklilikle.