Bu günden tezi var mıdır.

Yoktur.

Yemeğe katmak, salataya doğramak için kullandığınız soğanın-soğanların başını apartmanda oturuyorsanız balkondaki saksıya, yer evinde oturuyorsanız bahçeniz de varsa, maydanoz ve marul kereviz yanında soğan için ayırdığınız tavlaya ekin.

Not alın akıllı telefonlarınıza ya da benim gibi kâğıtçı, defterciyseniz defterinize. Bu kriz biter bitmez ilkokul, ortaokul ve liselerimizde tarım derslerine başlanması için kamuoyu oluşturulmaya çalışılacaktır diye. Hatta yıllar önce atalarımızın yaptığı gibi okullarımızda sebze yetiştirilerek satışlarından, dar gelirli- harçlıksız öğrencilerin ve okulun ihtiyaçları için fon oluşturulmalıdır.

Bitmedi, her köyde ve bölgede mutlaka ilkokullar olmalı ve branş derseleri gerekçe gösterilerek, köy çocuklarının merkezi okullara taşınması yerine, branş öğretmenleri farklı günlerde farklı ilokullara taşınmalıdır.

Sokak sakinleri, mahalleliler olarak daha sık ve muhabbetle görüşmek, sohbet etmek önemli bir eksiğimizdi, bu eksiğimizi gidermek için sokaklarımızda, mahallelerimizde akşamüstleri ve gece sohbetleri kapı önüne atılan sandalyelerde kahve höpürdeterek başlatılmalı, sokağın, mahallenin sorunları konuşulmalı, komşunun- komşuların dertleri dinlenerek derman olunmalıdır.

Akıllı telefonlara sadece bir dakika süreyle dikkatlice bakılarak ‘ aramıza mesafe koymaya karar verdim, seni akıllı zannettikçe ben tembelleşiyorum, bundan böyle seni uzaktaki ailem, arkadaşlarım, tanışlarım ile konuşmak için kullanacağım, haberin olsun’ denecek,        akıllı olduğuna inandığınıza göre sizi anlayacağından emin olabilirsiniz.

O çok sevdiğiniz marka ayakkabı var ya, benzerini yarı fiyatından da ucuza alabileceğinizi, sanırım idrak edebilecek günlerdeyiz.

Örgütleri, sendikaları, partileri, hükümetleri meclisi vekilleri hatta devleti eleştirmekten vazgeçmenizi önerecek değil bu yazı.

Önce kendinizi, kendinizin yurttaşlık görev ve sorumluluklarını bilerek ve uygulayarak ve eleştirerek, kendinizi bir eleştirdikten sonra yukarda saydıklarımı da 10 eleştirmekten vazgeçmeyerek, eğer o güzel günleri gerçekten istiyorsanız ancak ve yalnız böyle gelebileceğini anlayıp uygulamaya başlayın.

Bu günden tezi yok.

Başlayın, hepimiz faydasını göreceğiz, ya da başlamayın homurdanın, beğenmeyin kendinizden başkasını ve sürüp gitsin homurdanan neme lâzımcılık.