Paraşütle atlama, genellikle hava araçlarından çıkış yapılarak boşlukta ve belirli bir yükseklikte de paraşüt açarak yavaş bir şekilde yere inilen bir aksiyon sporudur.
Hava aracından çıkış ve paraşütün açılması arasındaki zaman serbest düşüş olarak adlandırılır.
Ayaklarınızı yerden kesen devasa bir spor dalı olan yamaç paraşütü eğitmeni Cemal Direkçi ve Model Uçak Eğitmeni olan Mehmet Serden ile bu sporlar ile ilgili akılda kalan tüm soruları cevaplandırdık.
Cemal Direkçi yamaç paraşütü için “
Yamaç paraşütü bir araç ve bir şeye gereksinim duymadan yapılan bir spordur. Sırtınıza yamaç paraşütünü yüklersiniz ve gücünüz varsa tırmanıp uçabilirsiniz. Yamaç Paraşütü havacılığın en kolay, en ucuz ve en hafif aracıdır” dedi.
Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan üç kişinin Türkiye’deki Yamaç Paraşütü Milli Takımı’nda da yer aldıklarını söyleyen Cemal Direkçi Uluslararası yarışmalarda yerini alan bu üç kişinin ilk 50 kişinin içinde olduğunu vurguladı.

 


Cemal Direkçi (Paraşüt Eğitmeni):
Soru: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Cemal Direkçi: Hava Sporları Federasyonu Yamaç Paraşütü okulunun sorumlusuyum. Yamaç paraşütüne 2001 yılında Eskişehir Güngören’de başladım. 1999 yılında  Skydirive dediğimiz uçaktan serbest paraşütle başladım. O yıllarda serbest paraşütle atlamak için imkan olmadığından dolayı bende 2001 yılında yamaç paraşütüne yöneldim. 2001 yılından beridir de yamaç paraşütü yapıyorum. Eğitmenim, ayrıca yamaç paraşütü dediğimiz iki kişilik yamaç paraşütü uçuşlar da gerçekleştiriyoruz.
Soru: Yamaç paraşütüne ilk nasıl başladınız?
Cemal Direkçi: Aslında havacılığın temel nedeni model uçakla ilk olarak başladım. Model uçağa orta bire giderken başladım. O yıllarda Şehit Hüseyin Ruso Ortaokulunda seçmeli ders olarak veriliyordu. Küçük yaşlarda zaten havacılık hevesim vardı. Hep bir uçma, havalarda, göklerde olma sevdam vardı. Model uçakla başladığım yıllarda Türkiye’ye gidip orada yarışmalara katılırdık. Türkiye’de model uçakla derecelerimiz vardı. Aslında havacılığın en büyük temeli model uçaktır. Model uçakta havacılığı, hava araçlarının nasıl uçtuğunu öğrenebilirsiniz. ayrodinamik olsun, meteoroloji olsun her şeyi öğrenebilirsiniz.
Çocuklar bu model uçakla birlikte havacılığa üç adım, beş adım önde başlama fırsatları olur. Çünkü alt yapıya çok kolay adapte olma imkanları oluyor. Uçmak istemese de bir şeyi uçurdukları zaman uçurdukları mekanizmayı çok kolay kavrayabilirler. Bende bu işe model uçakla başladım. Federasyonumuz o yıllarda federasyon değildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türk Hava Kurumuydu. Türk Hava kurumuyla bağlantıydı ve eğitimlerimizi bu şekilde aldık. Daha sonra 16 yaşında serbest paraşüte geçtim. Kendimi geliştiremeyeceğimi anladığım zaman bende yamaç paraşütüne başladım.
Yamaç paraşütü bir araç ve bir şeye gereksinim duymadan yapılan bir spordur. Sırtınıza yamaç paraşütünü yüklersiniz ve gücünüz varsa tırmanıp uçabilirsiniz. Havacılığın en kolay, en ucuz ve en hafif aracıdır yamaç paraşütü. Uçuş için toplamda 12 kilo bir malzemeniz vardır. Bugünlerde tırman uç yamaç paraşütü için de daha hafif malzemeler vardır. Dediğim gibi malzemeleri bir sırt çantasına yükleyip çıkıp uçabilirsiniz.
Yamaç paraşütünün Skydrive’den farkı Skydrive düşüştür, paraşütle açık bir yere inersiniz. Yamaç paraşütü ise uçup saatlerce hava da kalıp, mesafeler kat edebilirsiniz. Bugün dünya bir noktadan kalkıp başka bir mesafeye gitme rekoru 550 km’dir. Bu demektir ki bir uçak gibi mesafe kat edebilirsiniz.

 

Soru: Bu sporu yaparken ciddi riskleri var mıdır?
Cemal Direkçi: Bugün yürürken bile bir riskiniz vardır. Yamaç paraşütünün riski, bir kalkışta ve bir de inişte vardır. En büyük kazaların olduğu bölüm, kalış ve inişler de oluyor. Onun dışında kurallara uyarsanız ve emniyetinizi alırsanız yamaç paraşütünün riski çok azdır. O yüzden hava da uçarken riskiniz oldukça azdır. Riskler nasıl artar? Kendi limitlerinizi aşarsanız, hava şartlarını kontrol etmeyip uçarsanız riskler artar. Düşünün ki deniz durgun ve siz de yüzme bilmiyorsunuz, durgun suda mı daha iyi yüzersiniz yoksa dalgalı suda mı yüzmeyi daha çabuk öğrenirsiniz? Yamaç paraşütü de bu şekildedir. Siz limitiniz ne kadar bilirseniz o kadar dalgalı bir denizde yüzebilirsiniz. 2001 yılından beridir bu sporla uğraşıyorum. Çok şükür ki bu zamana kadar bir kaza geçirmedim.
Soru: İki türlü insan vardır. Birincisi, birinci kattan bile aşağıya bakamayan insanlar yamaç paraşütü yapabiliyor. İkincisi ise yükseklik korkusu olan insanlar yamaç paraşütünü denemek için can atıyor fakat bir türlü cesaret edemiyor.
Cemal Direkçi: Aynı durum ben de de var. Ben de bir apartmanın en üst katına çıkınca aşağıya bakınca bende korkuyorum. Bu aşağıya düşme korkusudur. Bir emniyetiniz yoktur ve kendinizi aşağıya düşme korkusu içinde bulursunuz. Yamaç paraşütü sporuna başladığınız da ve eğitimlerini aldığınız zaman kendinizi emniyette hissedersiniz, malzemenizi tanırsınız, sporu tanırsınız ve o korkular gider. Yükseklik korkusuyla düşme korkusu apayrı bir şeydir. Uçakta gittiğinizi düşünün, aşağıya baktığınız da korkmazsanız o uçuş korkusu değildir. O düşme korkusu olur. O farkı kendi içinizde ayırabilirseniz, bu sporu yapabilirsiniz.
Biz federasyon olarak Türkiye’nin kendi içinde etkinlikler var. Türkiye’nin milli takım seçmeleri oluyor. Kıbrıs’ta üç kişi şu anda Türkiye’de milli takımda. Bu Türkiye’deki milli takım 7 kişiden oluşuyor. Düşünün bunun üç kişisi Kıbrıslı. Şuanda listelere baktığınız da ilk üç yine Kıbrıslı. Ayrıca Uluslararası organizasyonlar oluyor. Onlara da katılıyoruz ve şuan da ilk 50’nin içerisinde iki sporcumuz var. Bu organizasyonlar da 200 binin üzerinde sporcu var ve o listenin içerisinde ilk 50’nin içerisinde iki tane sporcumuz var. Burada verdiğimiz eğitimler ve eğitimler sonunda alınana belgeler uluslararası geçerliliği olan belgelerdir. Türk Hava Kurumunun verdiği lisans sayesinde her yerde geçerlidir. Burada alınan lisanslarla dünyanın her yerinde uçabilirsiniz.

 

Mehmet Serden (Model Uçak Öğretmeni):
Soru: Kendinizden bahseder misiniz, bu spora nasıl başladınız?
Mehmet Serden: Hava Federasyonu Sporlarında 2013 yılından beri Model Uçak öğretmeniyim. 12-11 yaş üstü çocuklara havacılığın ilk adımı olan model uçak başlangıç ve teknik kurslarını veriyoruz. Diyelim ki çocuk havacılığı beğendi, bu konuda çocuklara yardımcı oluyor ve bu alanda ilerlemeleri için her zaman destek çıkıyoruz. Bu dünyada çocukları kötü alışkanlıklardan  uzak durmaları için elimizden gelen her yardımı yapıyoruz.
Soru: 11- 12 yaş üstü çocukları bu sporla tanıştırıyoruz dediniz. Onlar için bu spor uygun mudur?
Mehmet Serden: Kesinlikle… Çünkü el yordamı, maket bıçağı kullanma, çekiç ve bir sürü aletlerle çocukların el yordamıyla bütün işerlerini yapmalarını sağlıyoruz. Çocuğun içinde havacılık varsa, onu biz dışarı çıkıyoruz. Bu da havacılığın ilk adımı olarak.
Soru: Çocuklar bu sporla ilerlediği zaman nereye kadar gidebilir. Bu spor onları nereye götürür?
Mehmet Serden: Model Uçak biraz maddiyata bağlı ve Federasyonumuzun el verdiği şartlarla çocuklara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yardımcı olamadığımız zamanlarda ise biraz kendisi ve birazda çocuğun ailesi tarafından bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Yurtdışında çalışmalar oluyor ve çocuklar takıma girdiği zaman yurtdışında yarışmalara gönderiyoruz.
Soru: Yurtdışına giden çocukların lisanslarında bir aksilik yaşanıyor mu?
Mehmet Serden: Verdiğimiz lisanlar Uluslararası Havacılık Federasyon’unun Lisansıdır.
Çocuklara ulaşmak için okullarla temasımız var onu kullanıyoruz. Bir seçmeli ders olarak ve okuldan sonra bizim açtığımız kurslar ve velilerin izin onayını alarak çocukları bu sporla tanıştırmış oluyoruz. Buraya gelen çocuklarımız bazen kursları yarım bırakıyor, bazıları daha meraklı bir şekilde kurslara devam ediyor. Her zaman bize gelen çocukların yanındayız.

 

Soru: Çocuklar için bu spor dalının riskleri var mıdır?
Mehmet Serden: Bu sporun hiçbir riski yoktur. Tek risk; model uçak yapımına başlarken bir takım aletler var ve bu aletlerin riski vardır. Maket bıçağı çok keskin bir alet keza çekiç de aynı şekilde yanlış bir hareket sonucunda herhangi bir yerinize denk getirebilirsiniz. Model Uçağın bunun gibi riskleri vardır. Çocukları maket bıçağı ile çok fazla uğraştırmıyoruz. Çünkü kullanılan malzemeler genellikle hazır kesim olarak geliyor. Çok kesilecek bir şey olduğu zaman ise çocuklara bu konuda bizler yardımcı oluyoruz.
İlk başta çocuk aletleri kullanmayı öğreniyor. Çekiç nasıl tutulur? Doğruyu söylemek gerekirse, bu zamanda çekiç görmeyen çocuklar var. Çocuklara bu aletlerle bir şeyler yapmayı öğretirken ilerideki hayatlarında onlar için bu durum bir avantaja dönüşmüş olacaktır.

Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu