Takriben on yıldan beri kanserden ölen insan sayısında müthiş bir artış olmuştur.  Kanserin muhtelif nedenlerden oluştuğu söylense de, yediğimiz yiyeceklerdeki ilaçlar, herhalde haklı olarak insanları tedirgin ediyor.

            Kamuoyuna Tarım Dairesi tarafından yapılan açıklama şöyle:

            “Gıda analizlerinde ithal edilen ürünlerin üçünde limit üstü ilaç kalıntısı tespit edilirken, yerli ürünlerin ikisinde tavsiye dışı koruma ilacı,  üç üründe de limit üstü bitki koruma ürünü kullanıldğı tespit edilmiştir.”

            Tarım Daiesini bu konudaki duyarlılığından ötürü kutlamak isterim.  Sık sık yaptıkları kontrollar, halkı tedbirli davranmaya veya tedbirli alış veriş yapmaya sevkediyor.

            Yapılan açıklamalar limit üstü olan ürünler, şeftali, elma, ıspanak, üzüm ve maydanozmuş.

            En önemlisi nedir birlir misiniz?

            Tarım dairesinin yaptığı tespitlerde olayla methaldar olan üreticilerin isimlerini deşifre etmesidir.

            Bence doğru bir karar bu.

            Bundan böyle bu şahısların çok dikkatli ve çok tedbirli olmaları gerekiyor.  Herhalde haklarındaki kötü imaj, ancak doğru üretim yapmakla silinebilir.

            Her zaman iansanların kafasını karıştıran ve daima nedenleri sorulan şey, ithal ürünlerin neden kontrol edilmeden Kıbrıs’a sokulduklarıdır.

            Kıbrıs’ta ilgili makamlarımızın üretilen malları sık sık de periodik olarak kontrol ederler de, ithal malların kontrolları yapılırken, o mallarının menşeini, Türkiye Tarım Bakanlığı nezdinde ele alınması gerektiğini düşünüyorum.

            Demek Türkiye’de üretilen mallarda da insan sağlığına zarar veren ilaçlar bulunuyor. 

            Türkiye’deki kontrol mekanizması nasıldır?

            Gerekli kontrolla sık sık yapılıyor mu?

            Türkiye’ye gittiğimizde tezgahlarda nar gibi domatesleri, uzun mor patlıcanları, iştahı kabarmış ıspanakları ve daha nice ürünü görürüz ve imreniriz.

            Acaba diyorum...

            Acaba bizim Tarım Bakanlığımz veya Tarım Dairemiz Türkiye’den ithal edilen ürünlerle ilgili gerekli uyarı veya tedbirleri alabiliyorlar mı?

            KKTC-TC arasındaki protokollerde herhalde üretilen malların adaya gelişi ve bununla ilgili formaliteler kayda geçirilmiştir.

            Yani iyi bir takipçi miyiz?

            Bana göre Tarım Bakanlığı veya Tarım dairesi bu konuda ithal mallar hakkındaki işlemler hakkında bir açıklama yapmalıdır.

            Şimd Türkiye’den ithal edilen üç üründe limit üstü ilaç bulunduğu açıklandı.  Bu açıklamadan sonra Tarım Bakanlığı ithalle ilgili malların sahiplerinin Türkiye Tarım Bakanlığına ihbar edilip edilmediği bildiriliyor mu?  Bunun için bir sistem oluştu mu?

            İnasanlar her zaman işin kolayına kaçar.

            Marketlere veya pazara gidip, iştahlı ve şahane görünümlü sebzeyi ve meyvayı alıp evine götürürler.

            Şimdilerde ispanack payasaya düşmeye başladı.  Kereviz de düşecek veya düştü.  Maydanoz her zaman mutfağın temel ürünüdür.  Lakin gelin görün ki, maydanoz da bu kervana katıldı.

            Bazen insanlar kendi aralarında konuşurlarken, “Yahu ne yiyeceğimizi şaşırdık.  Hangi mal sağlıklıdır, hangisi sağlıksızdır” nasıl anlayacağız.

            Tarım Dairesi’nin yapmış olduğu bu açıklamaları pek çok insan bilmez.  Gazete okumayan, haberleri sağlıklı bir şekilde izlemeyen, nerden bilecek bu ürünlerin insan sağlığına zarar verecek ürünler olduklarını?

            O nedenle limit üstü ilaç bulunan ürünlerin toplanıp yok edildikleri da açıklamaya dahil olmalıdır.

            Bazı üreticiler maalesef “vurgun” niteliğinde ürüne ilacı basıp piyasaya sürünce, o ürünün ilgililerin kontroluna tabi tutuluncaya kadar cebini doldurması hiç de yalan değildir.