‘’İki bölgeli iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı federasyon’’
Yıllardır dilimize pelesenk olan ve sıkı sıkıya da bağlı olduğumuzu dile getirdiğimiz anlaşma hayalimizin özeti bu.
Rauf Denktaş  bu sonuca varabilmek için yıllarca görüştü, kendisi gibi vefat etmiş olan Makarios ile.
Sonra, bizde iki komşularımızda da 6  görüşmeci ayni klişeyi baz alarak görüştü. 
Sıra Akıncı ya geldi ve görüşüyor.
Akıncı’nın yukardaki klişeden vaz geçtiğine dair herhangi bir emareye rastlamış olan varsa, ortaya koysun biz de görelim.
Ben öyle bir emare görmemekle birlikte, Akıncı’nın bütün enerjisini ve tabiyatıyla siyasi partiler ile toplumun enerjisinin de Kıbrıs sorunu, sözüm ona bu klişe çerçevesinde çözülecek diye harcıyor olmasından rahatsızım.
Sakın ola, olası bir federal çözümden vaz geçtiğim bunu istemediğim sonucuna varılmaya.
Dediğim çok basit, Rumlar, başta da siyaseti ile kendisine pan hellenik sosyalist partisi tanımlaması yaptığım AKEL  olmak üzere federal çözümü bırakın kabul etmeyi akıllarından bile geçirmemektedirler.
Komşularımızın,  Kıbrıs Cumhuriyetini,zaman içinde punduna getirebilirlerse, Yunanistan dan sonra ikinci elen devleti haline getirmeyi amaçlayan 1974-1983 tarihinden sonra geliştirdikleri stratejinin taktik ayağı olarak, görüşmeler ila nihaye sürmeli yaklaşımlarından vaz geçtiklerini kanıtlarıyla görünceye kadar, enerjimizin büyük kısmını, KKTC kuruluş bildirgesinde de olduğu gibi, komşularımız bir gün federal çözüme razı olacaksa işte o gün için federal çözüme hazır olduğumuzu, sağlam temelleri ile gösterecek şekilde KKTC nin gelişip güçlenmesi için harcamalı ve müzakerelere de, tıpkı rumlar gibi dostlar düşmanlar müzakerede görsün ama biz daha çok  işimize bakalım gelişip güçlenelime harcamalıyız.
Bakıyorum da, Akıncı’ya sağdan soldan salvolar geliyor hatta işi o boyuta vardırdılar ki, nerdeyse sapkın ve sapık bir siyasetçi olan Kuzey Kore diktatörünü bile Akıncı’ya örnek gösterme boyutuna kadar vardırdılar işi.
Sakin ve akıllı olmak boyun borcumuzdur.
Komşularımızın tuzu kurudur ve şu günlerde tek dertleri bizi incir ipi gibi uzattıkları Kıbrıs müzakerelerine esir ederek keyflerini çatmak günlerini gün ederek tecrit halimizin devamını sağlamaktır.