Yoktan yonga çıkmaz derler.

Vardan yongayı nenem de çıkarır.

Hazıra konmak, eninde sonunda bu yaşadığımız günü dayatır size.

Hazıra kondunuz yıllarca ve har vurup harman savurdunuz.

Geldik bu güne.

Bu gün ne. Bu gün hep şikayet hep şikayet günleri.

Yıllardır Girne’ de yaşadığım için biliyorum. Eskiden adı Hürriyet caddesi olan yoldaki dükkanların, iş yerlerinin tümü Güneyden göç etmek durumunda kalanlarındı.

Bisiklet, motosiklet tamircisinden, ayakkabı imalatçısından tutun da, berberine, hırdavatçısına, fotoğrafçısına, yorgancısından sandüviçisine, terzisinden, butiğine kadar ne ararsanız vardı ve her dükkan, iş yeri sahibi de ekmeğini çıkarır ailesini geçindirirdi.

Sonra peşin parası olan açıkgözler türedi ve sterlin gösterdiler Hürriyet caddesi esnaflarına, bir veya ikisi hariç hepsi sattı.

Sattı da ne demek.

Açıkgözlük, hava parası diye bir şey icat etti ve işyerleri, dükkânlar el değiştirmeye başladı.

Yoktan yonga çıkarmak devri bitmiş, var olan kütükleri, kalasları ağaçları ormanı, ormanları tüketme devrine başladınız.

Yok ettiniz kendi çocuklarınızın geleceğini.

Lâle devriniz 30 yılda bitti, eza devriniz başladı.

Hesapsız kasabın masatı ne oldu derseniz.

İşte tam da bu gün, bu günler oldu.

Yoktan yonga çıkaran köy ilkokullarından vazgeçtiniz, ilerleme, toplumsal ilerleme adı altında ve köylerinizde topu ayağında 3 defa zıplatamayan gençlerinize çim futbol sahaları istediniz susuzluktan kurbağa gibi vrak vrak öterken. Köyünüzün takımı var, futbolcusu olmasa da. O sizin takımınız varsın Kongolu’lar,  oynasın.

Yoktan yongaydı, harman yerine ya da ilkokulun avlusuna karşılıklı ikişer taş koyarak, dört taş ile kale kurup top oynamak. Hatırlayan var mı bilmem, 1960 larda gazetelerin spor sayfalarında  AYVARVARA: 4 – ALİFODEZ : 3 diye futbol haberleri çıkardı. Hayır istemediniz, bol kepçe restaurant devrindeydiniz, Londurada Wembley stadyumu var, sizin köyde stadyum niye olmasın dediniz. Hükümetler de oldurdu.

Daha ne istersiniz, işte her köyünüzde stadyum var, hem de çim, varsın futbolcunuz olmasın, içmeye, bahçe sulamaya suyunuz olmasın.

Haçana bir yoktan yonga çıkaracaktınız.

Vardan çıkarmak dururken. Yonga çıkarmanın en kolayı ağaçtan çıkarmaktır.

Tükettiniz güzel neyimiz varsa ve tüketirken her değerimizi insanlığımız da tükendi azar azar.

Alkışlar size. Seçenler ve seçilenler hepinize