Avrupa Konseyi zirvesi öncesinde ele alınan sonuç bildirgesi taslağı Rum basınında yer aldı.
Alithia ve diğer gazeteler, perşembe günkü Avrupa Konseyi zirvesi ışığında,  Rum Haber Ajansı’nın (KİPE)ele geçirmeyi başardığı sonuç bildirgesinin taslağına yer verdi.
Haberi, “Kıbrıs Sorunu Hakkında Sonuç Bildirgesi Taslağında İyileştirmeler” başlığıyla veren Alithia, taslak üzerinde net ifadelerle iyileştirmelerin yapıldığını belirtti. 
Gazete, Avrupa Konseyi’nin, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azaltılmasını selamlamaya, Türkiye ile aşamalı, orantılı ve tersine dönebilir olumlu taahhüde katkı sağlamaya, AB’nin Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi’nin 550, 789 ve 1251 sayılı kararlarına uyumlu olan bir çözümü taahhüt ettiğini hatırlatmaya hazırlandığını yazdı.
Türkiye’nin Güney Kıbrıs dahil olmak üzere tüm ülkelere yönelik Gümrük Birliği uygulaması gerektiğinden bahsedildiği taslakta ayrıca Kıbrıs sorunu ve Maraş’a ilişkin BM kararlarına atıfta bulunulduğunu belirten gazete, AB’nin bu bağlamda Kıbrıs sorununun çözüm sürecini desteklemede etkin bir rol oynamaya devam edeceğini dile getirildi.
Habere göre, Cenevre’de BM himayesinde gerçekleşen gayrı resmi konferansta, resmi müzakerelerin yeniden başlaması yolunun açılmamasından dolayı Avrupa Konseyi’nin duyduğu üzüntü de taslakta dile getirildi. 
Taslak ayrıca AB-Türkiye arasındaki Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesine ilişkin teknik düzeydeki çalışmaların başlatılması; kamu sağlığı, iklim, terörizmle mücadele ve bölgesel konular gibi karşılıklı ilgi alanına giren konularda Türkiye ile yüksek düzeyde diyalog için ön hazırlık çalışmaları da not edildi.

Editör: Mehmet Kasimoglu